Stjeler nordmenns navn til falske artikler på Facebook

Slik misbruker svindlere navnene til nordmenn

– Ugreit, sier Lars – én av dem som kan ha blitt rammet.

FALSKE KOMMENTARER, EKTE NAVN: Under de falske artiklene, ligger det mange falske kommentarer. Profilbildene er tilfeldige, mens navnene er reelle. Navnene kan være stjålet fra Facebook. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
FALSKE KOMMENTARER, EKTE NAVN: Under de falske artiklene, ligger det mange falske kommentarer. Profilbildene er tilfeldige, mens navnene er reelle. Navnene kan være stjålet fra Facebook. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer
Publisert

«Kommer dette dashbord-kameraet til å endre hele bilforsikringsindustrien?» spør en artikkel delt på Facebook.

Det sponsede innlegget viser videre til nettsiden Super-gadgets.com.

FACEBOOK-ANNONSE: Slik dukker artiklene opp i Facebook-strømmen vår. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
FACEBOOK-ANNONSE: Slik dukker artiklene opp i Facebook-strømmen vår. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

«Hvordan Jeg Sparte 7462,51 Norske Kroner Med Denne Enkle Dingsen» begynner artikkelen.

Ifølge bylinen er artikkelen skrevet av en Lars Nystuen. Han skal også stå bak en liknende test på Cool-Technology.com, av en drone som visstnok gjør «store droneselskaper livredde».

Men det finnes ingen teknologijournalister som heter Lars Nystuen.

Det finnes derimot en norsk kar som de kan ha stjålet navnet fra: Lars Erik Nystuen.

– Det er jo ugreit, ikke noe særlig, sier Nystuen til Dinside.

FALSK BYLINE: Lars Nystuen står oppgitt som journalisten bak disse to artiklene, på to forskjellige nettsider. Men artiklene er falske, og navnet trolig stjålet. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
FALSK BYLINE: Lars Nystuen står oppgitt som journalisten bak disse to artiklene, på to forskjellige nettsider. Men artiklene er falske, og navnet trolig stjålet. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Facebook-trøbbel og navnetyveri

Det finnes flere som heter Lars og Nystuen i Norge. Det finnes til og med en fiktiv journalist i en norsk bok. Men det finnes bare én som nylig hadde en slik offentlig Facebook-status:

«Noen har tatt seg til rette på Facebook-kontoen min. Ikke åpne bilder eller annet som kommer fra meg.»

Dette måtte Nystuen skrive etter at profilen hans ble brukt til å spre solbrille-reklamer på profilene til vennene hans. Nøyaktig hvordan vet han ikke, heller ikke hvordan problemet oppsto, men han fikk bukt på det.

– Jeg har skiftet passord, og prøver å gjøre det jevnlig. Det ser ut som det har hjulpet, sier Nystuen.

Senere dukket artiklene opp. Det kan være tilfeldig, og ikke den Nystuen svindlerne har tatt utgangspunkt i, men én ting er uansett sikkert: Svindlere stjeler norske navn, til både byline-er og kommentarfelt.

NORSKE NAVN, SPANSKE NAVN: Her ser du hvordan reelle norske navn brukes til å forfalske kommentarer under de falske artiklene. Reelle fordi flere av navnene bare har én eier, men vi har foreløpig ikke klart å få kontakt med disse. De samme profilbildene brukes i samme rekkefølge på begge artikler, samt på utenlandske artikler, da med andre navn. Profilbildene tilhører derfor ikke navnene. (Trykk på bildet for større versjon) Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
NORSKE NAVN, SPANSKE NAVN: Her ser du hvordan reelle norske navn brukes til å forfalske kommentarer under de falske artiklene. Reelle fordi flere av navnene bare har én eier, men vi har foreløpig ikke klart å få kontakt med disse. De samme profilbildene brukes i samme rekkefølge på begge artikler, samt på utenlandske artikler, da med andre navn. Profilbildene tilhører derfor ikke navnene. (Trykk på bildet for større versjon) Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Artiklene er falske

Både artikkelen på Super-gadgets.com og på Cool-technology.com er falske.

Nystuen har ikke testet produktene, vi finner ingen andre som påstår at produktene er revolusjonerende, kommentarene med ekte norske navn under artikkelen er beviselig falske og begge nettsidenes øvrige artikler er identiske, bestående av uforståelig tekst og artikler kopiert fra andre.

HEVDER SIN USKYLD: Begge butikkene som de falske artiklene sender leserne videre til, mener at det er andre som har laget de falske artiklene, og at butikkene er reelle. Her er ultracarcam24.co, som har et Panama-registrert domene, men skal være et estisk selskap. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
HEVDER SIN USKYLD: Begge butikkene som de falske artiklene sender leserne videre til, mener at det er andre som har laget de falske artiklene, og at butikkene er reelle. Her er ultracarcam24.co, som har et Panama-registrert domene, men skal være et estisk selskap. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

«You’ll have all the Slurm you can drink when you’re partying with Slurms McKenzie» begynner en artikkel om å gjøre suksess i business. Det er et sitat fra TV-serien Futurama, totalt ute av kontekst.

Målet til artiklene om dronen og kameraet er å få leserne over til nettbutikker hvor produktene selges. For produktene ser ut til å finnes – men selgerne mener de er uskyldige i det hele.

Butikkene kan være ekte

– Vi outsourcer annonseringen til nettverk som selv kan videresende jobben til reklamebyråer, nettverk eller frilansere, forteller administrerende direktør Laurent Astoul i Novads til Dinside.

Det er i alle fall det svaret fra Drone720X.com, som selger dronen, signeres med. Astoul skriver videre at de derfor ikke har ansvaret for eventuelle falske artikler.

– Vi forfalsker ingen produkter, dette selskapet er legitimt, skriver Freddy Guerra i Ultracarcam24.co, som selger dashbord-kameraet, til Dinside.

Han nekter å svare på flere spørsmål – «om det ikke kreves av loven», som han skriver. Nettsidene som har publisert artiklene finner vi ingen kontaktinformasjon til.

For tillit og troverdighet

– Dette hører vi ikke om så veldig ofte, men vi vet at det skjer, forteller rådgiver Mats Authen i Norsk senter for informasjonssikring (Norsis) til Dinside.

Han jobber blant annet med personvern gjennom Nettvett.no og Slettmeg.no, og kaller slike navnetyverier for et «kontinuerlig problem».

– De gjør det for å skape tillit og troverdighet. Det er viktig for svindlerne, fortsetter Authen.

– For eksempel begynte svindlere å bruke norske numre i telefonsvindel, da folk oftere tok telefonen og bet på enn når de ringte fra utenlandske numre.

Slik kan du beskytte deg

Svindlerne kan finne navnene på mange måter. Enkle søk kan være nok, og får man navnet stjålet, trenger man ikke være «hacket» slik Nystuen opplevde.

KJENNER PROBLEMET: Rådgiver Mats Authen ser at nordmenn blir misbrukt på denne måten, men det skal ikke være noe stort problem. Foto: Norsis
KJENNER PROBLEMET: Rådgiver Mats Authen ser at nordmenn blir misbrukt på denne måten, men det skal ikke være noe stort problem. Foto: Norsis Vis mer

Authen sier at det dermed kan være ren uflaks å bli utsatt for slikt.

– Men det er selvfølgelig problematisk for dem at navnene deres misbrukes på denne måten, understreker Authen i Norsis.

Her er hans tips til de som blir utsatt, eller frykter å bli utsatt:

  • – De kan anmelde det, da det er straffbart å utgi seg for å være noen andre i vinningsformål.
  • De kan søke Google om å skjule eventuelle treff til disse sidene fra søkemotorer, i henhold til «retten til å bli glemt». Vi anbefaler at alle uansett googler seg selv av og til, for på den måten å kunne få vite om noe slikt så tidlig som mulig. «Knowing is half the battle».
  • Om det dukker opp i annonser på Facebook, kan det rapporteres. Vi kan også begrense innsyn i Facebook-profilene våre, og på den måten prøve å minske sjansen for at slikt kan skje. Men egentlig er det lite å gjøre, disse svindlerne har kun brukt folks navn, og navnet kan man ikke skjule.

Her får du noen tips om hvordan du kan sjekke og skjule informasjonen du har ute på Facebook:

Vis mer Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer