- Folk får likviditetsproblemer i januar fordi mange regninger forfaller samtidig, sier rådgiver Erling Rønning i Norsk Privatøkonomi til DinSide.
- Mange offentlige avgifter og gebyrer forfaller i januar, kvartalsvise strømregninger kommer da, og for manges vedkommende også forsikringene, tilføyer han.
- Desemberlønna betales ofte ut tidligere enn vanlig, og må dekke opptil 40 dager i stedet for de vanlige 30, sier kommunikasjonsdirektør Arve Paulsen i Lindorff, og legger til at mange benyttter seg av desemberlønna til å rydde opp i privatøkonomien.
Sett av en buffer
Er du lei av å ikke kunne gå på januarsalg fordi lommeboken er tom, er den opplagte løsningen å sette av en buffer av den fete desemberlønna.
Behovet for ekstra penger i januar vil variere med hver enkelts forpliktelser og den enkeltes økonomiske ryddighet. Er du blant de som setter av et fast beløp hver måned til å dekke faste utgifter, vil ditt behov for å gjøre noe spesielt for økonomien i januar være svært liten.
Men tilhører du de som ikke har noe system, men bare betaler regninger etterhvert som de forfaller, trenger du imidlertid å tenke fremover. Du må sette av penger fra desemberlønningen.
Så hvor stor skal en buffer være?
Hvor stor buffer du bør ha, er avhengig av størrelsen på regningene dine. Våre beregninger viser at for mange kan 5 - 6000 kroner gjøre januar til en mer normal måned.
Selv om din økonomi skulle være slik at ingen av våre anslag passer, kan du jo ta innspillene våre og lage dine egne beregninger.
Strømmen
Mange strømselskaper fakturerer i januar for årets siste kvartal. Det betyr at du kan forvente en regning på mellom 4-5.000 kroner i postkassen denne mørke vintermåneden. Vi foreslår at du setter av halve dette beløpet av desemberlønna.
Vårt forslag til buffer: 2.500 kroner
Studielånet
Studielånet forfaller 15. februar. For mange vil dette bety om lag 5.000 kroner i utgifter som må dekkes av januar-lønna. Med en buffer på 2.000 kroner av lønna fra desember, har du lettet trykket i vintermånedene.
Vårt forslag til buffer: 2.000 kroner
Kommunale gebyrer
- Et gjennomsnittlig gebyr for vannforsyning utgjør i år ca 2.100 kroner
- Et gjennomsnittlig årsgebyr for avløpstjenesten utgjør i år ca 2.400 kroner
- Et gjennomsnittlig renovasjonsgebyr utgjør i år ca 1.700 kroner
- Til sammen 6.200 kroner året, 3.000 i halvåret eller 1.500 kroner i kvartalet.
Vårt forslag til buffer: 2.000 kroner.
Forsikringer
Informasjonssjef Emma Elisabeth Vennesland i If forteller at bare 7 prosent av kundene deres har forfall rundt 1 januar.
- Forsikringsregningene forfaller stort sett jevnt over hele året, med en liten overvekt i mai og juni, forteller hun.
Er du likevel blant de få uheldige som har forsikring som forfaller i januar, foreslår vi at du også setter av penger til dette fra desemberlønna.
Er utgiftene dine til bil- innbo og reiseforsikring på ca 15.000 kroner i året og du har delt det opp i to terminer, vil du måtte ut med 7,5 tusen i januar. Er du blant disse, bør du merke deg at du ofte har muligheter til å dele opp summen i mindre beløp gjennom året.