Slik overlever du julebordet

Julebord – hurra! Men er du klar for en kjempefest som ender i fyll, utroskap og grining?

SIVILISERT?: Ikke alltid. Foto: All over press
SIVILISERT?: Ikke alltid. Foto: All over press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den årlige julefesten med jobben er jo som regel noe å glede seg til. Altså når det dreier seg om god mat, god vin og kanskje en ørliten flørt med en kollega.

Men det er mange farer som lurer når julestress, gratis brennevin og opparbeidet kjønnsdrift får fritt spillerom. Her er våre råd for å komme uskadet ut av festlighetene:

1) Måtehold

Det største problemet på norske julebord er jo rett og slett at folk drikker seg hinsides sivilisasjonen. Det er lov å drikke alkohol men du SKAL gjøre det med måte. Julebord har en tendens til å starte tidlig og slutte sent. Og det er et dårlig utgangspunkt for den som ikke kan ta det rolig med flaskene.

LES OGSÅ: 12 myter om bakrus

Et godt tips er å fokusere skikkelig på maten. Sørg for å få i deg en god lunsj og bruk tid på å spise skikkelig og gjerne fet mat under middagen. Da tåler du alkoholen bedre og får ikke plass til litervis med juleøl på toppen.

Brus er ikke bare for tøffelhelter og småbarn, voksne kvinner og menn kan godt drikke et glass Solo eller Farris innimellom. Om du drikker et glass vann mellom drinkene vil du bli mindre full og ha det bedre dagen derpå.

2) Fingrene av fatet

Julebordet er en glimrende anledning til å bli bedre kjent med kollegaene dine. Og noen blir så godt kjent at det blir barn av slikt.

Det er ikke vår oppgave å moralisere over om du vil være utro eller ikke. Men om du er gift eller har kjæreste bør du nok for din egen del være klar over hva du risikerer om du hopper til køys med kollegaen din.

Det faktum at det er julebord og gratis alkohol gir deg ikke fritt leide til å ligge rundt. Og i mange tilfelle kan det bli svært pinlig å komme tilbake på jobb og omgås en kollega som kanskje ikke har samme oppfatning av hvor uforpliktende dette møtet var. Du har ikke lyst til å bli dømt for sjikane, slik denne blondinen ble etter firmafesten.

3) Tell til ti

Det flotte med et norsk julebord er at sjefer og underordnede sitter om hverandre i hjertelig samvær. Det er veldig demokratisk og hyggelig og fører ofte til stygge situasjoner.

Av en eller annen grunn er det mange som anser julebordet for å være riktig anledning til å ta opp svakheter ved kollegene. Om middagen tar mer form av en medarbeidersamtale er det på tide å kutte og finne på noe hyggeligere å snakke om. Skulle stemningen bli amper er det nok best å sirkulere litt og prate med andre. Eller rett og slett gå hjem litt tidlig.

LES OGSÅ: Vi slår hull på julemytene

4) Ta taxi hjem

Julebord blir fort til både julefall og julevold når berusede festdeltakere skal avslutte kvelden med en drink på byen. Bestill en taxi på forhånd, og reis gjerne sammen med et par kolleger. Med en taxi kommer du raskt og trygt hjem uten å havne på verken glattcelle eller legevakta.

5) Dagen derpå

Det finnes en million gode råd mot problemer dagen derpå. Noen av dem er rare. De verste problemene forebygges ved å oppføre seg pent mot andre og ikke tafse på noen som ikke vil tafses på. Da kan du i alle fall være bakfull med hevet hode uten å grue deg til mandagen. Trenger du en liten pekepinn på hvor klein du faktisk er, kan du faktisk finne det ut ved hjelp av vår test. De med stålnervner kan også lese denne artikkelen som forteller akkurat hvor skadelig alkohol er for kroppen.

Bivirkningene etter alkoholen kan dempes om du drikker mye vann før du går og legger deg. Sov så lenge du kan og bruk vanlige smertestillende dagen etter mot hodepinen. Mat, drikke, lett underholdning og hvile er den beste oppskriften på en bra dagen derpå.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer