Slik overlever du julebordet

Julebord – hurra! Men er du klar for en kjempefest som ender i fyll, vold, utroskap og grining? Les rådene for årets julebord her.

Publisert
Sist oppdatert

Den årlige julefesten med jobben er jo som regel noe å glede seg til. Altså når det dreier seg om god mat, god vin og en liten flørt med sekretærene fra nabokontoret.

Men det er mange farer som lurer når julestress, gratis brennevin og opparbeidet kjønnsdrift får fritt spillerom. Med våre råd for julebordet øker du muligheten for å komme uskadet ut av festlighetene.

Moro med alkohol
Det største problemet på norske julebord er jo rett og slett at folk drikker seg hinsides sivilisasjonen. Det er lov å drikke alkohol men du MÅ gjøre det med måte. Julebord har en tendens til å starte tidlig og slutte sent. Og det er et dårlig utgangspunkt for den som ikke kan ta det rolig med flaskene.

Et godt tips er å fokusere skikkelig på maten. Sørg for å få i deg en god lunsj og bruk tid på å spise skikkelig og gjerne fet mat under middagen. Da tåler du alkoholen bedre og får ikke plass til litervis med juleøl på toppen.

Brus er ikke bare for homofile og småbarn, voksne kvinner og menn kan godt drikke et glass Solo eller Farris innimellom. Om du drikker et glass vann mellom drinkene vil du bli mindre full og ha det bedre dagen derpå.

Piker vin og sang
Julebordet er en glimrende anledning til å bli bedre kjent med kollegaene dine. Og noen blir så godt kjent at det blir barn av slikt.

Det er ikke vår oppgave å moralisere over om du vil være utro eller ikke. Men om du er gift eller har kjæreste bør du nok for din egen del være klar over hva du risikerer om du hopper til køys med sekretæren.

Det faktum at det er julebord og gratis alkohol gir deg ikke fritt leide til å ligge rundt. Og i mange tilfelle kan det bli svært pinlig å komme tilbake på jobb og omgås en kollega som kanskje ikke har samme oppfatning av hvor uforpliktende dette møtet var.

Men for all del - om du er singel eller ei er det hyggelig med en liten flørt. Så får du heller alliere deg med en kollega som kan redde deg ut om du vipper på grensen mot utroskap og styggedom.

Gode kolleger
Det flotte med et norsk julebord er at sjefer og underordnede sitter om hverandre i hjertelig samvær. Det er veldig demokratisk og hyggelig og fører ofte til stygge situasjoner.

Av en eller annen grunn er det mange som anser julebordet for å være riktig anledning til å ta opp svakheter ved kollegene. Om middagen tar mer form av en medarbeidersamtale er det på tide å kutte og finne på noe hyggeligere å snakke om. Skulle stemningen bli amper er det nok best å sirkulere litt og prate med andre. Eller rett og slett gå hjem litt tidlig.

Definisjonen på en god sjef på julebord er som vet å ta imot de ansatte, skåle med mange, holde en kort tale og gå hjem når det er nødvendig. Og nødvendig blir det når småproblemer fra forrige uke blir en stor krangel rundt akevittflaskene. Skulle du være så uheldig å krangle eller sloss med en kollega bør du definitivt reise hjem. Så får du heller ringe dagen etter og be om unnskyldning.

Dagen derpå
Det finnes en million gode råd mot problemer dagen derpå. De verste problemene forebygges ved å oppføre seg pent mot andre og ikke tafse på noen som ikke vil tafses på. Da kan du i alle fall være bakfull med hevet hode uten å grue deg til mandag.

Bivirkningene etter alkoholen kan dempes om du drikker mye vann før du går og legger deg. Sov så lenge du kan og bruk vanlige smertestillende dagen etter mot hodepinen. Mat, drikke, lett underholdning og hvile er den beste oppskriften på en bra dagen derpå.

Mozon 21.11.2003

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer