Slik passer banken på pengene dine

Se hvordan de følger med på pengebruken din, for å fange opp svindelforsøkene.

BRUKSMØNSTER: Bankenes systemer følger med på ditt bruksmønster, og varsler når noe er utenom det vanlige. Foto: PER ERVLAND
BRUKSMØNSTER: Bankenes systemer følger med på ditt bruksmønster, og varsler når noe er utenom det vanlige. Foto: PER ERVLAND Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Misbruk av bankkort er et velkjent problem, og stadig flere opplever at andre benytter seg av kortinformasjon fra deres kort - uten at det fysiske bankkortet er stjålet.

Men bankene har etterhvert flere måter å stoppe misbruket på. Visste du for eksempel at de følger med på pengebruken din?

LES OGSÅ: Slik fikk Morten kortet skimmet for 21.000 kroner

Følger med på bruksmønsteret

Vidar Korsberg Dalsbø. Foto: DNB
Vidar Korsberg Dalsbø. Foto: DNB Vis mer


DNB er en av bankene som bruker et slikt system, og det fungerer godt, ifølge banken selv.

- Vi har de siste årene hatt veldig gode resultater med et sanntids overvåkningssystem av kort som kjenner igjen bruksmønsteret til kunder. På den måten kan vi ringe opp kunder om vi mistenker svindel før transaksjonen går igjennom, forteller Vidar Korsberg Dalsbø i DNB.

Ettersom systemet gjennkjenner brukermønstetet ditt, vil det oppdage om kortet ditt blir brukt på Rimi i Norge og på resturant i Asia samtidig, og da går alarmen, forteller Korsberg Dalsbø.

- Kortet registrerer også at du skal på reise gjennom brukermønsteret ditt, og da skjønner systemet at det er du som er i utlandet og bruker kortet, forteller han.

Også Danske Bank har et tilsvarende system for sine bankkunder:

Vi har også en Early Warning - som er et overvåkningssystem som fanger opp alle unormale transaksjoner på kortet. Dette er basert på flere ulike parametere, og når systemet fanger opp dette vil kortet bli sperret, og kunden blir kontaktet innen kort tid, sier Even Gaarde-Landre, kommunikasjonsrådgiver i Danske Bank til Dinside.

LES OGSÅ: Du taper på å ha pengene i banken

Fikk tømt kontoen

UVENTET PENGEBRUK? Bankenes systemer fanger opp om kortet ditt eksempelvis blir brukt i to verdensdeler samtidig. Foto: KIM JANSSON
UVENTET PENGEBRUK? Bankenes systemer fanger opp om kortet ditt eksempelvis blir brukt i to verdensdeler samtidig. Foto: KIM JANSSON Vis mer


At disse systemene faktisk fungerer, kanskje til og med litt for godt, fikk en av Dinsides journalister erfare. Da reisen gikk til New York, og rett til Apple Store for kjøp av ny Mac, ble det gjenstående beløpet på brukskontoen flyttet til en annen konto.

Systemet hadde nemlig reagert på at kortet var brukt i Europa og i USA på en og samme dag, med relativt kort tid i mellom.

En telefon til banken og noen kontrollspørsmål var det som skulle til for å få pengene overført tilbake til brukskontoen.

- Bankkort fungerer for bra!

Aktivér selv

En annen tjeneste flere av bankene tilbyr, som skal gi ekstra sikkerhet og forhindre misbruk av kortet ditt, er såkalte regionsperrer eller geo-sperrer. Skandiabanken er én av bankene som har hatt dette lenge, mens Danske Bank innførte geosperre på sine kort tidligere i sommer.

Her går man selv inn og velger i hvilke verdensdeler man vil stenge kortene for netthandel og generell bruk.

Andre muligheter som bankene har, er varsling via sms hver gang kortet benyttes, eller ved betalinger over et visst beløp.

- Vi anbefaler kundene å aktivere slike varslinger i nettbanken før de reiser på ferie, sier Korsberg Dalsbø.

Det er også greit å være klar over at banken i de fleste tilfeller vil dekke tapet om du blir svindlet, så lenge du ikke har opptrådt grovt uaktsomt.

- Kundene har et meget godt forbrukervern om uhellet skulle være ute, sier Korsberg Dalsbø.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer