Boligprisstatistikk mars 2021

Slik påvirker boligpris­utviklingen deg

Boligprisene fortsetter å øke i landet sett under ett. Forbrukerøkonomen gir råd til deg som eier bolig, skal selge og kjøpe ny, eller som drømmer om å komme deg inn på boligmarkedet for første gang.

PRISVEKST: Eiendom Norge la fram boligprisene for mars måned torsdag 8. april. Oppgangen fortsetter. I saken under kan du lese hva dette betyr for deg ut fra hvilken boligsituasjon du befinner deg i. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ferske tall fra Eiendom Norge viser at boligprisene fortsatte å øke i mars - prisene steg med 1,2 prosent.

Nå er boligprisene 12,5 prosent høyere enn for ett år siden.

- Den sterke prisutviklingen vi har sett i boligmarkedet det siste halvannet året, fortsatte i mars. Det var en sterk oppgang over hele landet - med unntak av i Oslo, hvor boligprisene falt med 1,2 prosent, sier administrerende direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge i en pressemelding.

Venter dempet prisvekst

Lauridsen venter en dempet prisvekst fram mot sommeren, noe også flere andre eksperter og aktører peker på, deriblant Carl O. Geving, administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund.

- Utover våren vil renteeffekten avta samtidig som det kommer flere boliger på markedet, og erfaringsvis vil en ekstremt sterk etterspørsel før eller siden ende med avmatning i det samme markedet. Derfor forventer vi en mer moderat nasjonal markedsutvikling fram mot sommeren, sier Geving til NTB.

BOLIGVERDI: Skal du selge boligen eller refinansiere lånet, er du nok interessert i verdiøknikng. Da bør du pusse opp smart. Video: Eilin Lindvoll. Klipp: Ingebjørg Iversen Vis mer

Så, hva betyr prisutviklingen vi ser og forventer for deg?

Forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand i Storebrand oppsummerer det slik:

Boligeiere med lån

- Har du vært på boligmarkedet ei stund, må jeg gratulere deg. Da har du med stor sannsynlighet hatt god verdiøkning på boligen din, sier Tvetenstand til Dinside.

- Er det lenge siden du har vært i kontakt med banken, er dette et godt tidspunkt for en gjennomgang av økonomien din - høyere boligverdi kan nemlig gi muligheter du kanskje ikke har tenkt på, fortsetter forbrukerøkonomen, og lister opp to tips:

  • Hvis du, for eksempel, hadde for lite egenkapital da du kjøpte boligen og trengte hjelp av foreldrene dine, kan verdiøkningen på boligen gjøre det mulig å frigi foreldrene fra dette ansvaret på lånet ditt.
  • Dersom lånet ditt nå er innenfor 60 prosent av boligens verdi, kan det være fornuftig å se på muligheten for å spare langsiktig i fond, fremfor å betale ned mer eller like mye på lånet. Da bør du imidlertid ikke ha et høyere lån enn at du tåler renteøkning eller endring i inntekten din. På den måten får du spredt investeringene dine.
KJØPEKRAFT: Silje Sandmæl forklarer hvorfor du taper på å ha sparepengene dine stående på bankkonto. Video: Stig B. Fiksdal Vis mer

Planlegger du boligbytte? Ikke gå i fella!

Skal du bytte bolig, bør du selvsagt vurdere din økonomiske situasjon:

  • Har du god margin og mye egenkapital, er det ikke like stor risiko ved å bytte bolig.
  • Må du låne maks for å kjøpe den nye boligen, derimot, bør du kanskje vurdere å selge først, slik at du vet hva du sitter med av egenkapital til kjøp av ny bolig.

Etter at Norges Bank var tydelig på forventningene om at rentene skal opp, er det flere som har uttalt at boligprisveksten snart vil avta. Slår dette an, kan du komme i en situasjon hvor du gir mer for en ny bolig dersom du velger å kjøpe først, og kanskje ikke får det du hadde forventet for den du skal selge.

- Fordelen med å selge først er at da vet du hva du har å rutte med. Ulempen er at du kan slite med å finne noe nytt å kjøpe før du må gi fra deg dagens bolig, og måtte bo midlertidig et annet sted en periode, sier Tvetenstrand.

Fortsatt tøft for førstegangskjøpere

De som likevel kan oppleve å komme dårligst ut på boligmarkedet i disse dager, er nok førstegangskjøperne.

- Mange er i «ville» budrunder, og det er lett å føle seg som en taper. Likevel er det viktig å huske at det vil bli lagt ut flere boliger for salg dersom én glipper, sier Tvetenstrand.

Hun understreker videre at det er viktig at du ikke mister hodet i budrunden, men setter en makspris for hvor mye du kan by, og forholder deg til den grensa.

I tillegg er det viktig at du ser på boligkjøpet som en langsiktig investering, for det er ofte er høye kostnader knyttet til kjøp og salg av bolig - her er et eksempel:

  • Kjøper du bolig til tre millioner som du av ulike årsaker må selge etter kun ett år og boligverdien har økt med 100 000 kroner (noe som er mye penger), ender du likevel i minus om du regner med kostnadene.
  • Dokumentavgift på 2,5 prosent av kjøpesummen blir 75 000 kroner, og salgskostnadene havner gjerne på rundt 100 000. Da har du 75 000 kroner mindre enn du hadde i egenkapital før du kjøpte.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer