Hva er inflasjon?

Slik påvirker inflasjon din økonomi

Inflasjon kan gjøre at både sparepengene og gjelda di blir mindre verdt. Les mer og se eksempler i saken.

SVAKERE KJØPEKRAFT: Forbrukerøkonom Silje Sandmæl forklarer hvorfor du taper på å ha sparepengene dine stående på bankkonto hvis inflasjonen er høyere enn sparerenta. Video: Stig B. Fiksdal Vis mer
Publisert

Du hører gjerne titt og ofte ordet «inflasjon» bli brukt når det snakkes om nasjonal og internasjonal økonomi, men har inflasjon noe å si for din privatøkonomi?

Før vi svarer på dette spørsmålet, er det greit å bare gjøre det klart hva inflasjon er for noe. Dersom du synes det er flaut å spørre, har Dinside tatt «støyten» for deg og spurt forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB:

  • Inflasjon er et annet ord for prisvekst, og det er da oftest snakk om konsumprisvekst, altså økende priser på varene og tjenestene som vi kjøper.
  • Inflasjonen måles via konsumprisindekser (KPI), som regner ut en slags gjennomsnittlig prisutvikling for varer og tjenester.

- Pengene dine blir mindre verdt

La oss se på et helt hypotetisk eksempel på hvordan høy inflasjon kan påvirke sparepenger på konto med lavere rente:

Har du 100 000 kroner på en sparekonto med én prosent rente, mens inflasjonen er på to prosent, vil du etter ett år ha 101 000 kroner på kontoen, mens varene du kunne kjøpt i utgangspunktet er blitt to prosent dyrere.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer