Slik påvirker strømprisene hva vi bruker penger på

Høye strømpriser og økte renteutgifter trakk ned nordmenns forbruk i 2018. Og stadig flere betaler for å få utført ulike tjenester, viser nye tall fra Virke.

VI HANDLET MINDRE: Høye strømpriser har lagt en demper på omsetningen i detaljhandelen også i starten av 2019, men i mindre grad enn i fjor, ifølge tall fra Hovedorganisasjonen Virke. Høye strømpriser og økte renteutgifter trakk ned nordmenns forbruk i 2018. Foto: Shutterstock/NTB scanpix
VI HANDLET MINDRE: Høye strømpriser har lagt en demper på omsetningen i detaljhandelen også i starten av 2019, men i mindre grad enn i fjor, ifølge tall fra Hovedorganisasjonen Virke. Høye strømpriser og økte renteutgifter trakk ned nordmenns forbruk i 2018. Foto: Shutterstock/NTB scanpix Vis mer
Publisert

SSB har aldri notert høyere strømpris i statistikken sin, og strømprisen var over 40 prosent høyere i 2018 enn året før.

Nordmenn betalte til sammen nær 12 milliarder kroner mer for strømmen i 2018 enn året før.

Høye strømpriser har lagt en demper på omsetningen i detaljhandelen også i starten av 2019, men i mindre grad enn i fjor, ifølge tall fra Hovedorganisasjonen Virke.

Dagligvare- og kioskhandel står for 40 prosent av omsetningen innen detaljhandel, men har lekket omsetning til blant annet grensehandel og netthandel.

Netthandel er spesielt viktig for all faghandel, og nordmenn kjøper spesielt sportsutstyr og sko på nett. Også kleshandelen foregår i stor grad på nettet, men her vil nordmenn gjerne ha både fysiske butikker og nettbutikker.

Høye strømpriser har slått spesielt negativt ut på kjøp av møbler, men høy boligomsetning og hyttemarkedet trekker opp omsetningen her.

Elektronikkbransjen gikk så vidt i pluss i 2018. Tallene viser at nordmenn kjøper produkter av høyere kvalitet som dermed koster mer, og ikke flere produkter.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer