Strømpris

Slik påvirker utenlands­kablene strømprisen

Ville strømregninga blitt lavere om vi beholdt all kraften vi produserer innenfor landegrensene? Og, hva drar egentlig opp strømprisene nå? Dette får du svar på i saken under.

STRØMUTGIFTER: Frykter du en sjokkregning som følge av dyr strøm? Med enkle grep i hverdagen kan du bidra til å senke strømutgiftene noe. Video: Berit B. Njarga. Voice: Embla Hjort-Larsen. Klipp Tobias Fjeldvang Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ofte når vi i Dinside skriver om strømpris (spesielt når de øker), får vi tilbakemeldinger fra flere lesere at dette kan vi «takke» utenlandskablene for.

Det er nemlig slik at det springer flere kabler ut fra Norge, som frakter og mottar kraft fra andre europeiske land:

  • Per i dag har vi kabler til Sverige, Danmark, Finland, Nederland, Tyskland og Russland, samt én under bygging til England.
  • Kablene frakter strøm begge veier, men ikke samtidig). Det er områdeprisene som styrer hvilken vei strømmen flyter.
  • Det er Statnett som driver kablene.

I disse dager, med høyere strømpriser enn vi har sett på ei stund, kan vi spørre oss om det ikke ville vært mye bedre å beholde all kraft vi produserer her til lands innenfor grensene, slik at strømprisen til forbrukerne blir lavere?

For å komme til bunns i dette, har vi samlet et knippe fagfolk fra energibransjen.


Dette gjør utenlandskablene med strømprisen

Gjør utenlandskablene strømmen dyrere?

- Ja, de gir noe høyere pris over tid, men vi har likevel Europas billigste strøm her til lands, svarer handelssjef Tom Eirik Olsen i Ishavskraft overfor Dinside.

- Kablene gir normalt lavere priser om vinteren, og litt høyere om sommeren. Isolert sett vil kablene gi et par øre dyrere strømpris, men uten kabler ville prisen vært to til tre ganger dyrere om vinteren, supplerer informasjonssjef Aslak Øverås i Energi Norge, og viser til beregninger fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

- Kablene jevner nok ut prisene noe i Europa, og siden Norge har et lite kraftoverskudd og lavest strømpris, kan vi eksportere noe utover det vi selv bruker, og da dras prisen marginalt opp, sier analysesjef Tor Reier Lilleholt i Volue Insight til Dinside.

- Det siste året har vi imidlertid hatt behov i begge retninger, og vi hadde hatt akkurat de samme svingningene som følge av tilbud og etterspørsel lenge før vi knyttet oss opp mot naboland med kabler, legger Lilleholt til.

Her presset kraftkablene strømprisen ned

Som forbruker kan det virke irriterende at vi har disse kablene som frakter norskprodusert strøm ut av landet, samt at vi må kjøpe strøm fra kontinentet når vi får underskudd på kraft.

- Kablene sørger for lavere pris når vi har underskudd på kraft, mens når vi eksporterer, får vi noe høyere pris, sier Olsen i Ishavskraft.

VEDFYRING: Vinteren fører til et større behov for varme i boligen, men hvor mye betaler du egentlig per kilowattime når du fyrer? Video: Berit B. Njarga. Vis mer

Her er et par eksempler på at utenlandskablene har presset strømprisen ned:

  • Om morgenen torsdag 11. februar kunne folk på Sørlandet slippe unna med strømpris på 1,4 kroner kilowattimen, mens de på Østlandet måtte betale over 2,4 kroner per kilowattime.
  • I januar hadde Nord-Norge betydelig lavere strømpris enn Sør-Norge, som hang sammen med unormalt høye temperaturer i nord og dermed lavere strømforbruk, samt at kraftlinjene sørover og til Sverige ikke klarte å ta unna overskuddskraften - som presser prisene ned.

Hva om vi ikke hadde hatt kablene?

Vi har hatt kraftlinjer over grensene siden 1960, og samarbeidet gjør at vi kan utnytte kraftressursene bedre, ifølge Øverås i Energi Norge:

- I normalår eksporterer vi kraftoverskudd, noe som sikrer oss inntekter. I tørre og kalde år er vi avhengige av mer import, sier Øverås

- Uten kablene måtte vi bygget mange flere kraftverk i Norge for å være sikret strøm for enhver situasjon - og det ville gitt dyrere strøm og større naturinngrep, fortsetter han.

Derfor øker strømprisene nå

Ifølge samtlige kilder vi har snakket med i denne saken, er ikke utenlandskablene den avgjørende årsaken til at strømprisen har økt etter at vi entret 2021.

Edgeir Vårdal Aksnes i strømselskapet og -appen Tibber sier at hvis vi sammenlikner januar i fjor med samme måned i år, vil de fleste oppleve minst en dobling av strømregninga - i noen tilfeller litt mer enn det. Dette kommer av to ting:

  • Det ene er at januar var åtte grader kaldere i år enn i fjor, og vi nordmenn har derfor brukt nesten 30 prosent mer strøm enn for ett år siden.
  • Og, det andre er at strømprisen er høyere og bidrar til resten av økningen.

- Strømprisene er på mange måter «veldig høye» sammenliknet med i 2020, men kontrasten er nok ekstra stor siden fjoråret hadde historisk lave strømpriser, påpeker Aksnes.

BEREDSKAP: Skulle det oppstå, for eksempel, et lengre strømbrudd, lønner det seg å ha dette i bakhånd. Video: Berit B. Njarga. klipp: Tobias Fjeldvang. Vis mer

Med et forbruk på 3000 kilowattimer i januar, vil prisen bli rundt 900 kroner høyere i år enn i fjor – inkludert moms. For februar kan prisforskjellen bli enda større, mens fra mars venter markedet lavere priser igjen, ifølge Øverås i Energi Norge.

- Alle må regne med høyere strømregninger i år, men de blir ikke nødvendigvis så høye som i 2018 og 2019, da vi hadde mye mindre vann i magasinene, avslutter han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer