Mye i din hverdag påvirkes av de økonomiske ringvirkningene etter at coronaviruset for alvor brøt ut her til lands, blant annet arbeidshverdagen din.

Slik vil du merke kronekollapsen
Du risikerer å bli permittert, og inntekten din kan bli mer utrygg.
- I flere bransjer meldes det om kundesvikt og fallende omsetning. Permisjoner og oppsigelser kan bli resultatet i noen virksomheter. For dem som rammes, er dette en alvorlig situasjon, sa forbrukerøkonom Magne Gundersen til Dinside for få dager siden.
Pensjonspengene synker i verdi
Også pensjonen påvirkes. Alle med såkalt innskuddspensjon på jobben har pensjonspengene plassert i aksjefond, rentefond eller en kombinasjon av disse.
- Verdiene svinger i takt med markedene, og akkurat nå vil pensjonsbeholdningene være lavere enn før coronautbruddet. De med høyest aksjeandel på sin pensjonssparing er de som nå opplever det største verdifallet, kunne Gundersen fortelle.
Kommunikasjonsrådgiver Helene Lund i Storebrand bekrefter at det er krevende tider og at mange opplever situasjonen vi er oppe i som svært ubehagelig.
- Har du penger plassert i aksjer eller fond, er det lett å bli urolig. Pensjonssparing er langsiktig sparing, og pengene er derfor i stor grad plassert i aksjefond, der mange opplever at verdiene akkurat nå synker, sier Lund til Dinside.

Corona-situasjonen akkurat nå
Ikke uvanlig med svingninger
Lund legger likevel til at selv om fallet i markedene nå er kraftig, er ikke børsfall unikt i et langt, historisk perspektiv.
- Penger du har investert i aksjefond må du rett og slett forvente kan svinge i verdi på kort sikt, men er du langsiktig, kan det lønne seg å holde seg i ro, sier hun.
Det ligger i aksjemarkedets natur at verdiene svinger, og det er de samme svingningene som på sikt kan gi deg en høyere forventet avkastning.

- Vi har full forståelse for at mange synes uroen og aksjefall er vanskelig å forholde seg til. Sparing til pensjon er langsiktig sparing, og vårt råd er fortsatt at alle bør holde seg til den langsiktige planen de har lagt for sparingen, understreker Lund.
Storebrand anbefaler for øvrig kundene sine å plassere pensjonssparingen i produkter som gradvis reduserer aksjeandelen når de nærmer seg pensjonsalder, nettopp for å skjerme dem mot denne typen fall i markedet som vi ser nå.
Hundretusener risikerer å miste pensjonen
Torsdag kunne YS melde at hundretusener allerede er permittert eller står i fare for å bli det. Da risikerer de å samtidig bli utmeldt av tjenestepensjonsordningen på arbeidsplassen.
Når en arbeidstaker meldes ut av tjenestepensjonsordningen på arbeidsplassen, opprettes det pensjonskapitalbevis, som den enkelte må betale forvaltningskostnader for selv. Den ulempen drar de med seg også når arbeidsforholdet gjenopptas etter permittering.

Dette gjør bankene
Særlig urimelig blir det for dem som har vært ansatt i mindre enn ett år ved permitteringen. De får ikke med seg opptjent kapital i pensjonskapitalbevis når de permitteres, men pengene tilbakeføres heller til arbeidsgiver.
Når de eventuelt tas inn igjen etter permittering, må de begynne å opparbeide pensjon på nytt.
- Ta en prat med arbeidsgiver
Lund i Storebrand bekrefter denne permitteringsfella, nemlig at du blir meldt ut av tjenestepensjonsordningen ved permittering, ifølge loven.
- Men, i noen tilfeller har arbeidsgiver valgt at permitterte ansatte blir værende i ordningen. Vi anbefaler derfor å sjekke med din arbeidsgiver hva som skjer med ditt medlemskap i tjenestepensjonsordningen ved permittering, anbefaler hun avslutningsvis.
