Slik pleier du en influensasyk

630 000 nordmenn er nå rammet av svineinfluensa. Slik pleier du en av dem uten selv å bli syk.

HOLD SMITTEN UNNA: Begrens antall personer som har kontakt med den som er syk, for eksempel ved at bare én person i hjemmet pleier den syke. Hvorfor den syke bør bruke papirlommetørklær og kaste disse i en lukket plastpose, får du vite lenger ned i saken. Foto: Colourbox
HOLD SMITTEN UNNA: Begrens antall personer som har kontakt med den som er syk, for eksempel ved at bare én person i hjemmet pleier den syke. Hvorfor den syke bør bruke papirlommetørklær og kaste disse i en lukket plastpose, får du vite lenger ned i saken. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I dag tidlig meldte Folkehelseinstituttet (FHI) at over 600 000 nordmenn er rammet av svineinfluensa. I tillegg har pandemien nå spredt seg til hele landet, og øker kraftig.

De fleste vet om noen som har fått sykdommen, og mange vil oppleve at noen av de nærmeste får svineinfluensa. Vet du hvordan du skal pleie influensasyke hjemme?

Her er råd om hvordan du kan pleie den syke på best mulig måte – med minst mulig risiko for at du selv blir smittet. Rådene gjelder for influensavirus generelt og for den nye influensa A (H1N1), svineinfluensa.

Les også:
Er treningssenteret trygt?
Er du bare forkjølet?
Utvidet bruk av egenmelding

Ta vare på den syke

Det første du gjør er å sørge for at den syke får nok hvile og nok drikke, råder Pandemi.no. Smerter og feber kan dempes med en rekke legemidler, som paracetamol. Husk at legemidler som Aspirin og Dispril (og andre legemidler med stoffet acetylsalisylsyre) ikke skal gis til barn og unge med influensa.

Tamiflu brukes også til å behandle syke som trolig har influensa. Behandling med Tamiflu kan forkorte sykdomsperioden og lette på sykdomsforløpet.

- En forutsetning er at behandling med Tamiflu starter så tidlig som mulig etter du har blitt syk (senest innen 48 timer), står det på Pandemi.no.

Tamiflu kan nå kjøpes uten resept. Les mer her. .

LES OGSÅ: - Du må ta vaksinen!

Når bør du ringe lege?

Den syke har høy feber, hoster og harker, har hodepine og er generelt utafor. Når bør lege kontaktes?

Hvis den syke er gravid eller tilhører en av de andre risikogruppene for å utvikle alvorlig sykdom eller få andre komplikasjoner i forbindelse med influensa, bør du ringe til en lege med en gang for å få nødvendig behandling og oppfølging.

Du skal dessuten alltid ringe lege hvis tilstanden til den syke forverrer seg, eller den syke:

 • Har tegn på å være dehydrert/uttørret, som tørrhet i munnen og særlig sparsom vannlating.
 • kaster opp og har problemer med å holde på drikke slik at det er fare for uttørring.
Ring 113 hvis den syke har tungt for å puste eller har smerter i brystet, har en fiolett eller blåaktig farge på leppene, får anfall med kramper eller ikke reagerer normalt/virker forvirret.

Hva kan du om svineinfluensa? Ta testen her!

Unngå å bli smittet

Du har sikkert fått med deg at influensa smitter ved kontakt mellom mennesker, og skjer ved hosting, nysing og nær kontakt med syke mennesker. Syke kan ha viruset på hendene sine, som de kan overføre til gjenstander som dørhåndtak. Her kan viruset leve i et par timer. Du kan plukke opp viruset på dine hender, og føre det inn i nese eller munn. Sannsynligheten for å bli smittet på denne måten er relativ liten.

Hold smitten unna

Hvordan reduserer du risikoen for smitte i hjemmet? Her er rådene fra Pandemi.no:

 • Begrens antall personer som har kontakt med den som er syk, for eksempel ved at bare én person i hjemmet pleier den syke.
 • Begrens hvilke rom den syke oppholder seg på. Hold dørene til rommet lukket.
 • Unngå besøk til den syke.
 • Husk god håndhygiene i hjemmet. Vask hendene ofte med såpe og vann og desinfiser hendene med desinfeksjonssprit.
 • Hver person i hjemmet bør bruke sitt eget håndkle til å tørke hendene sine etter vask.
 • Den syke bør også ha god håndshygiene. Vedkommende bør helst ha en flaske desinfeksjonssprit stående ved sengen.
 • I tillegg bør den syke bruke papirlommetørklær ved hosting og nysing. Disse bør legges i en plastpose rett etterpå.
 • Den som har nær kontakt med den syke kan vurdere å bruke munnbind. Bruk engangsmunnbind som går rett i søpla etter du har vært nær den syke. Vask eller desinfiser hendene med en gang etter at munnbindet er fjernet.
 • Vask nattbord og andre flater rundt den syke regelmessig, samt badet som den syke bruker.
 • Håndklær og andre tekstiler som den syke har brukt må ikke vaskes separat, men bør være nyvasket før andre tar dem i bruk. Tar du i bruk brukte tekstiler, vask eller desinfiser hendene etterpå.
 • Det samme gjelder kopper, glass og bestikk – de trenger ikke å bli vasket separat, men bør ikke brukes av andre før de er blitt vasket.
Heng denne artikkelen på kjøleskapet og gå for en influensafri høst/vinter!

Spørsmål og svar om svineinfluensa

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer