Slik pleier du en influensasyk

630 000 nordmenn er nå rammet av svineinfluensa. Slik pleier du en av dem uten selv å bli syk.

HOLD SMITTEN UNNA: Begrens antall personer som har  kontakt med den som er syk, for eksempel ved at bare én person i hjemmet pleier den syke. Hvorfor den syke bør bruke papirlommetørklær og kaste disse i en lukket plastpose, får du vite lenger ned i saken. Foto: Colourbox
HOLD SMITTEN UNNA: Begrens antall personer som har kontakt med den som er syk, for eksempel ved at bare én person i hjemmet pleier den syke. Hvorfor den syke bør bruke papirlommetørklær og kaste disse i en lukket plastpose, får du vite lenger ned i saken. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I dag tidlig meldte Folkehelseinstituttet (FHI) at over 600 000 nordmenn er rammet av svineinfluensa. I tillegg har pandemien nå spredt seg til hele landet, og øker kraftig.

De fleste vet om noen som har fått sykdommen, og mange vil oppleve at noen av de nærmeste får svineinfluensa. Vet du hvordan du skal pleie influensasyke hjemme?

Her er råd om hvordan du kan pleie den syke på best mulig måte – med minst mulig risiko for at du selv blir smittet. Rådene gjelder for influensavirus generelt og for den nye influensa A (H1N1), svineinfluensa.

Les også:Er treningssenteret trygt?Er du bare forkjølet?Utvidet bruk av egenmelding

Ta vare på den syke

Det første du gjør er å sørge for at den syke får nok hvile og nok drikke, råder Pandemi.no. Smerter og feber kan dempes med en rekke legemidler, som paracetamol. Husk at legemidler som Aspirin og Dispril (og andre legemidler med stoffet acetylsalisylsyre) ikke skal gis til barn og unge med influensa.

Tamiflu brukes også til å behandle syke som trolig har influensa. Behandling med Tamiflu kan forkorte sykdomsperioden og lette på sykdomsforløpet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer