Slik prioriterer du regningene

Det er ikke likegyldig hvilke regninger som betales innen fristen.

Hoper det seg opp, er det greit å tenke gjennom rekkefølgen før du begynner å betale. Foto: Per Ervland
Hoper det seg opp, er det greit å tenke gjennom rekkefølgen før du begynner å betale. Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Er NRK-lisensen en irriterende regning, synes du? Eller hva med studielånet, eller årsavgiften på bilen?

Dette er i alle fall eksempler på regninger som du bør prioritere å få betalt i tide. Alternativet er mye mindre hyggelig.

I kveld stiller DinSide på FBI på NRK kl 19.45, blant annet for å hjelpe unge med å forstå viktigheten av å betale regningene innen forfall. Men hvilke skal du prioritere først dersom pengene ikke strekker til?

Begynn med boligen

Husleie og/eller boliglån er som regel den største utgiften hver måned. Det er derfor greit å starte med å betale dette slik at du er helt sikker på å få den unna mens du ennå har penger.

Leier du bolig, risikerer du utkastelse og dårlig attest fra huseier dersom du ikke betaler, og har du boliglån, kan banken i verste fall overta boligen din. Banken er imidlertid som regel fleksibel, så mangler du penger, bør du ta kontakt før forfall og be om å få delt opp beløpet eller om noen avdragsfrie måneder hvis det er behov.

Kvitt deg med kreditt

Den beste sparingen er å betale ned gjeld dersom du har det. Og det finnes ingen dyrere gjeld enn kredittkortgjeld og forbrukslån. Derfor bør du få nedbetalt dette så fort det lar seg gjøre. Kredittkortselskapene kan være fleksible dersom du ønsker en plan for nedbetaling.

Betal forsikringen

Forsikringen kan også utsettes eller deles opp i mindre beløp dersom du sliter med å betale, men pass på at dette er etter avtale med forsikringsselskapet.

Har du ikke forsikringene i orden, kan ulykker som brann, personskader eller innbrudd, blir en forferdelig dyr affære.

Strømmen kan deles opp

Strømregningen kan utsettes eller deles opp hvis du tar kontakt og ber om det. Betaler du ikke, vil du få et purregebyr, men det tar lang tid før nettselskapet går til det skrittet å stenge strømmen. Det må foreligge vesentlig betalingsmislighold for at dette skal bli aktuelt.

Betal til staten

Staten er en tøff kreditor, så disse regningene bør du absolutt prioritere å få unna. Mens en privat aktør kun kan ta 60 kroner i purregebyr, er purregebyret på NRK-lisensen 15 prosent av beløpet du skal betale, altså omtrent 185 kroner.

Betaler du ikke når inkassovarselet kommer, går regningen til Statens Innkrevingssentral, og du får automatisk et gebyr på 860 kroner.

Purregebyret på ubetalt regning fra Lånekassen er 280 kroner, mens tilleggsavgiften for årsavgiften på bil er 250 kroner dersom du mottar purring.

>>> Staten har egne satser

Ta kontakt før forfallsdato

Alle andre regninger som mobiltelefon, bredbånd, kontingenter og andre fakturaer kan prioriteres til slutt. Dette fordi private tar mindre purregebyrer, og fordi konsekvensene ved utelatt betaling er mindre. Men du må selvsagt betale til slutt, eventuelt si opp medlemskap og abonnementer du ikke har råd til.

Vårt generelle råd er imidlertid å ta kontakt med kreditor før forfallsdato dersom du vet du ikke kan betale. De som sitter i andre enden, vil ikke rynke på nesen, dette opplever de nesten daglig. Vær heller stolt av deg selv for at du tar tak i problemet, i stedet for å skyve regningen ned i en skuff. Slik unngår du betalingsanmerkninger, som kan skape store problemer for deg senere.

Skal du betale om du ikke er enig i kravet? Les dette!

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer