Slik rammer streiken deg

Færre helsearbeidere på jobb kan gjøre det vanskelig å få akutt hjelp og få tatt reisevaksiner.

Det kan bli vanskelig å yte akutt hjelp når sykehusene fylles opp, frykter enkelte. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: MAXPPP
Det kan bli vanskelig å yte akutt hjelp når sykehusene fylles opp, frykter enkelte. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: MAXPPP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Sykehusene risikerer å bli fylt opp med pleietrengende pasienter.


Den pågående streiken rammer også helse-Norge. Færre sykepleiere, fysioterapeuter og ergoterapeuter betyr reduserte tilbud ved helsestasjonene, og færre rehabiliterings- og opptreningstilbud.

Leder i Norsk sykepleierforbund Oslo og nestleder i fagorganisasjonen Unio, Eli Gunhild By, understreker at streiken blant helsearbeiderne er innrettet slik at den ikke skal føre til fare for liv og helse.

Men man må belage seg på å møte et meget begrenset tilbud ved helsestasjonene og i skolehelsetjenesten.

- Tilbudene som kuttes, er først og fremst hjemmebesøk til nyfødte og planlagte vaksinasjoner, sier hun til DinSide Helse.

Les også: Disse vaksinene trenger barnet ditt

I tillegg vil det ikke bli anledning til å ta reisevaksiner, og de planlagte helsekontrollene i 1. klasse utgår.

- Udramatisk

For dem som i disse dager skulle møte på helsestasjonen for vaksinasjon av barna, skal det imidlertid være liten grunn til bekymring.

Det kan bli vanskelig å yte akutt hjelp når sykehusene fylles opp, frykter enkelte. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: MAXPPP
Det kan bli vanskelig å yte akutt hjelp når sykehusene fylles opp, frykter enkelte. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: MAXPPP Vis mer


- Når det gjelder barnevaksinasjonsprogrammet er det et godt slingringsmonn på tidspunkt for de ulike vaksinene. Så streiken skal få veldig lang varighet før det blir noen helsemessige konsekvenser av dette, sier overlege Synne Sandbu ved Avdelingen for vaksine, Folkehelseinstituttet.

Hun får støtte av Gunnar Hasle, leder av Reiseklinikken i Oslo.

- Det er ingen maksimumsintervaller mellom vaksinene, så de vil ha like stor effekt selv om de blir satt til et senere tidspunkt, sier han.

Men har du tenkt deg til utlandet bør du sørge for å få vaksinene du trenger.

- Dersom du skal til land som har utpreget forekomst av hepatitt A er det spesielt viktig at du tar gulfebervaksine før du drar. Dette gjelder blant annet land som Egypt, Tyrkia og Mexico, understreker Hasle.

Les også: Slik unngår du feriemarerittet


- Fare for liv og helse

Kutt i helsetilbudene som følge av streiken kan i verste fall sette liv og helse i fare, mener leder for helsefagseksjonen ved Ullevål universitetssykehus, Vibeke Schou Jensen.

- Sykehusene risikerer å bli fylt opp med pleietrengende pasienter som kommunene ikke vil klare å ta hånd om dersom streiken utvides ytterligere, sier hun til NRK.

Jensen frykter også at sykehusene ikke klarer å yte øyeblikkelig hjelp fordi de ikke kan sende fra seg pasienter som trenger ytterligere behandling i bydelene.

Les også: Slik velger du riktig sykehus

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer