Slik rammes du av finanskrisen

Setter opp lånerenta NÅ.

Det hjelper ikke å gjemme seg. Den internasjonale kredittkrisen rammer hele verden. Foto: Colourbox.com
Det hjelper ikke å gjemme seg. Den internasjonale kredittkrisen rammer hele verden. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

"På grunn av økte innlånsrenter i kapitalmarkedet for bankene, og som følge av uroen i det internasjonale finansmarkedet, setter DnB NOR opp renten på boliglån med 0,30 prosentpoeng og innskudd med inntil 0,40 prosentpoeng."

Dette er meldingen DnB NOR nå har lagt ut på sine nettsider. Videre fortsetter de:

"Den internasjonale finansuroen påvirker nå også Norge, i form av høyere renter på bankenes innlån. Når vår råvare blir dyrere må vi øke prisene våre. På denne bakgrunn har vi valgt å sette opp renten på boliglån med 0,30 prosentpoeng, mens renten på innskudd øker med inntil 0,40 prosentpoeng, opplyser informasjonsdirektør Aud-Helen Rasmussen i DnB NOR."

Les også: Det er krise nå

Det har vært en hektisk dag for makroøkonom Bjørn Roger Wilhelmsen i First Securities. Foto: First Securities
Det har vært en hektisk dag for makroøkonom Bjørn Roger Wilhelmsen i First Securities. Foto: First Securities Vis mer

- Den direkte effekten av den internasjonale kredittkrisen, er at vi som forbrukere får dyrere boliglån. Vi antar at de andre bankene vil følge etter DnB NOR, sier Bjørn Roger Wilhelmsen, makroøkonom i First Securities.

Er det krise nå?

Lehman Brothers er en av de amerikanske investeringsbankene som har blitt hardest rammet av kredittkrisen, og banken gikk konkurs i morges. De internasjonale børsene stuper, og i ettermiddag falt Oslo Børs til årsverste som følge av Lehman-kollapsen.

- Den internasjonale kredittkrisen vi ser nå, er betydelig større enn det vi så bare for noen måneder siden. Den er mye verre enn det vi for et år siden trodde den ville være i dag.

Og den internasjonale krisen gjør at bankene må betale enda mer for pengene sine der ute. Pengemarkedsrenten bestemmer hva bankene må betale for pengene de låner til hverandre. På grunn av den internasjonale finansuroen har bankene manglende langsiktig likviditet, og det koster dem mer å låne pengene de skal låne ut til deg.

- Alle finansieringskostnadene har gått opp. Det koster mer penger for bankene å skaffe kapital, og det velter over på innlånskostnadene, som øker igjen.

Les også: Hva du tror, påvirker renta

Våkne forbrukere reagerer på at bankenes utlånsrente er uforholdsmessig høy i forhold til Norges Banks styringsrente på 5,75 prosent. Mange banker opererer nå med utlånsrenter på nesten åtte prosent.

- Nå er avstanden mellom Norges Banks styringsrente og pengemarkedsrenten på nesten 0,75 prosent, og dette skyldes den internasjonale kredittkrisen. Prisen på å skaffe penger har gått opp fordi bankene stoler mindre på hverandre.

Norges Bank har advart

- Hvis ikke forskjellen mellom styringsrenten og pengemarkedsrenten blir mindre, vil bankene trolig øke utlånsrentene, advarte Norges Bank i forrige Finansiell stabilitet-rapport.

Visesentralbanksjef Jan Qvigstad sa den gang at selv om uroen skulle avta, må vi regne med at bankenes normale påslag for risiko heretter vil være høyere enn før. Også høyere enn de var før finansuroen startet i høst. For deg som forbruker betyr dette at dyre lån fortsatt kan bli dyrere.

Det er disse mekanismene vi ser effekten av nå.

Les også: Nå blir det ekstra dyrt å låne

Tidligst om seks uker

DnB NORs varslede renteøkning gjelder fra 17. september 2008 for nye lån. For eksisterende lån og innskudd vil de nye satsene gjelde fra 31. oktober 2008. Som forbruker har du krav på å bli varslet minst seks uker før renteøkningen faktisk trer i kraft.

Kanskje er ikke din bank konkurransedyktig i dagens marked?

De beste boliglånsrentene til 1 million kroner finner du her
De beste boliglånsrentene til 2 millioner kroner finner du her

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer