Slik rangerer banken deg

Hvor mye ønsker banken å ha deg som kunde? For å finne svaret på dette måler bankene deg opp og ned. Avanserte informasjonssystemer, kredittopplysningsbyråer og bankens egne ansatte vurderer og setter karakter på din attråverdighet – både fremover og tilbake i tid.

Publisert

At det lønner seg å være en ”god kunde” er det ikke tvil om. Du får høyere rente på innskudd, lavere rente på lån, større kreditter og generelt bedre og rimeligere betingelser på bankens tjenester – ofte gjennom ekslusive kundefordelsprogrammer.

Gjeld maks 2,5 ganger inntekt

Som oftest tar det imidlertid banken svært kort tid å kategorisere deg som kunde. Enten har du god økonomi med bra inntekt og lite gjeld, eller så er situasjonen motsatt. Bankene vurderer også din fremtidige betalingsevne. Har du relativt store gjeld, men er i godt betalt jobb med fremtidsutsikter er du en attraktiv kunde.

Det er i tvilstilfellene at banken tar i bruk avanserte kredittvurderingssystemer. Systemene inneholder et vell av opplysninger om deg, blant annet blir din betalingshistorikk gransket nøye tre år tilbake i tid.

Ved låne- og kredittsøknader havner du i grensesonen dersom du etter opptaket får en gjeld på over to og en halv ganger inntekten din. Det er først og fremst denne faktoren som sier noe om din betalingsdyktighet.

Nærmere gransking

De fleste store banker har avtaler med kredittopplysningsbyråer som Dun&Bradstreet eller CreditinForm. Byråene har avanserte dataprogrammer som på sekunder måler og veier deg etter alle kunstens regler. Data hentes i sentrale registre, som for eksempel hos skatte- og ligningsmyndighetene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer