Slik redder du vinterhuden

Minusgrader, tørr luft og lite sol kan gjøre vinteren utfordrende, spesielt for de som er rammet av psoriasis.

Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Foto: colourbox.com
Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Det er svært viktig å sette av tid til daglig egenbehandling om vinteren.


Tall fra Norsk Psoriasisforbund viser at omlag 120.000 nordmenn lever med hudsykdommen psoriasis, en systemsykdom som skyldes en ubalanse i immunsystemet. Og for mange kan vinteren være ekstra vanskelig.

- Sykdommen har en tendens til å bedre seg i sommerhalvåret, og blir ofte mer intens om vinteren, bekrefter fagkonsulent Terje Nordengen i Norsk Psoriasisforbund ovefor DinSide Helse.

Han legger til at den store majoriteten som lider av sykdommen har den i liten til moderat grad. Nordengen mener imidlertid at nettopp denne gruppen bør finne tid til daglig behandling for å holde sykdommen i sjakk.

Plei deg selv
- De som er hardest rammet vil ikke merke så store utslag av sykdommen om vinteren. For denne gruppen vil den samme behandlingen gjelde året rundt. Men for flertallet er det svært viktig å sette av tid til daglig egenbehandling om vinteren, forklarer Nordengen.

Les også: Pass på vinterhuden

Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Foto: colourbox.com
Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Foto: colourbox.com Vis mer

Han anbefaler å starte dagen med en dusj og tilføre huden medisinske kremer og salver, i tillegg til rikelig med fuktighet. Videre oppfordrer han til å stresse ned, spise sunt og sørge for nok hvile.

- Forskning rundt om i verden viser at livsstil nok betyr mer for å holde sykdommen i sjakk enn man tidligere har trodd, sier han.

Thomas Ternowitz ved Hudlegesenteret er spesialist på hud- og veneriske sykdommer, og samtykker med Nordengen.

- Egenpleie er svært viktig. I tillegg har lysterapi vist gode resultater, og det kan tas inntil tre ganger i uken. Reseptbelagte kremer og salver med D-vitamin har også vist seg å ha god effekt, sier han.

Les også: Hudsykdom farlig for hjertet

- Mye fordommer
Norsk Psoriasisforbund får stadig henvendelser fra barn og unge som opplever at det er vanskelig å leve med sykdommen.

- Det er helt avgjørende hvor sterkt angrepet man er, men de som har sykdommen i betydelig grad sliter dessverre fortsatt en del med fordommer. Barn og unge kan for eksempel oppleve å bli avvist fra svømmehaller og generelt bli møtt med liten forståelse fra andre barn og ungdommer, sier Nordengen.

Les også: Røyking kan gi psoriasis

Fem gode råd for en bedre psoriasis-vinter:

Bruk kort tid i dusjen
Varmt vann og mye såpe irriterer huden, så var forsiktig med varmtvannet og bruk mild såpe. Dusj ikke mer enn én gang om dagen

Bruk fuktighetskrem
Særlig rett etter at du har dusjet er det viktig å tilføre huden fuktighet. La det gå 3-5 minutter etter at du har tørket deg før du smører deg inn.

Bruk lysterapi
Lys har lenge vært brukt i behandlingen av psoriasis. De ultrafiolette strålene sinker veksten av hudceller som danner psoriasis, og kan på den måten holde sykdommen i sjakk for korte eller lengre perioder.

Sjekk hvilke medisiner du trenger
Dersom psoriasisen forverrer seg i løpet av vinteren, passer det godt å avlegge en visitt hos legen for en oppdatering av hvilke medisiner du trenger. Kanskje er det behov for en justering av medisintype- og mengde i vinterhalvåret?

Stress ned
Både fysisk og psykisk stress virker generelt dårlig inn på huden. Pass på å spise sunt, få nok mosjon og sett av tid til å slappe av og senke skuldrene. Meditasjon eller yoga har vist seg å gjøre godt for psoriatikere.

Kilde: National Psoriasis Foundation

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer