Slik reduserer du kolesterol

Bør du kutte ned på fettet i matveien? Det er enkelt, lett og godt.

Det beste rådet for å redusere kolesterolnivået er å spise mindre matvarer som er rike på mettet fett, som behandlet mat som kjøttdeig. Foto: Tim Boyle/ Getty Images / All Over Press
Det beste rådet for å redusere kolesterolnivået er å spise mindre matvarer som er rike på mettet fett, som behandlet mat som kjøttdeig. Foto: Tim Boyle/ Getty Images / All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er allment akseptert at høyt kolesterol er en av de viktigste risikofaktorene for hjerte- og karsykdommer – i alle fall når det er snakk om det ”dårlige” kolesterolet.

Kolesterol er et fettstoff, og er en viktig og uunnværlig bestanddel i cellemembranen hos mennesker og pattedyr. Kroppen lager selv kolesterol, men nivået påvirkes også av det man spiser. Ikke alle typer kolesterol er farlig: Det "gode" kolesterolet (HDL) forebygger åreforkalkning og dermed hjertesykdom, mens det "dårlige" kolesterolet (LDL) bidrar til åreforkalkning og hjerte- og karsykdom.

Er kolesterol farlig? Les svaret på Lommelegen

Ifølge Apotek 1 har rundt 250.000 høyt kolesterol, og det er flere årsaker til dette: Noen er arvelig tilbøyelig til svært høye kolesterolverdier, men i de fleste tilfeller har høye kolesterolnivåer en sammenheng med livsstil. Høyt inntak av (mettet) fett, lite mosjon, røyking og overvekt øker kolesterolet.

For mange kan det være hensiktsmessig å kutte ned på fettet under matlaging.Her får du tips på hvordan du kan gjøre dette:

Les mer om kolesterol på Lommelegen

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer