Slik regner du prosent med iPhones kalkulator

Prosent-knappen, forskjellen på «C» og «AC» og enda flere tips!

AC OG PROSENTER: Det høres kanskje banalt ut å skrive en guide til en kalkulator, men her er i redaksjonen var det få som noensinne hadde prøvd prosentknappen, eller visste forskjellen på C og AC. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
AC OG PROSENTER: Det høres kanskje banalt ut å skrive en guide til en kalkulator, men her er i redaksjonen var det få som noensinne hadde prøvd prosentknappen, eller visste forskjellen på C og AC. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mange har kanskje allerede sovna – kalkulatorer er ikke spesielt sexy. Men hold an; du har allerede en i lomma, og den kan mer enn du tror!

Blant annet kan kalkulatoren din ta seg av noe vi vet mange nordmenn sliter med: Prosentregning.

Vi har tatt utgangspunkt i iPhone sin standard kalkulatorapp. Men uansett om du bruker iPhone, PC-en sin kalkulator, Android-mobilen eller en kalkulatordinosaur på pulten, skal dette fungere ganske likt.

I videoen under får du en rask innføring av knappene som ikke er helt selvforklarende:

Visste du at du enkelt kan regne ut hvor mye en vare koster på salg med denne prosentknappen? Se flere tips her: http://www.dinside.no/935831/slik-regner-du

Posted by DinSide.no on Tuesday, January 26, 2016

  • Øverst til venstre ligger «C»/«AC»-knappen. Her er forskjellen: «C» sletter det siste tallet du skrev inn, for å bare angre og rette det siste du gjorde. «AC» sletter alt du har gjort, for å starte helt på nytt igjen.
  • Videre finner du «+/-»-knappen. Ved å trykke på den gjør du et tall negativt. For eksempel for å se hvordan gjelda blir om du skylder en kompis 350 kroner, og betaler en middag for 480 kroner (-350+480).
  • Så har vi selve juvelen: «%»-knappen. Den lar deg naturlig nok regne prosent, men det er ikke like innlysende hvordan det fungerer. Om en vare til 999 kroner får 30 prosent rabatt, taster du 999, minus, 30, prosentknapp, er lik. Moms, tips eller hva det skulle være fungerer selvfølgelig på akkurat samme måte, bare med pluss i stedet for minus.
  • Ved å trykke og holde på resultatet, kan du enkelt kopiere det ut. For eksempel inn i et notat, e-post eller tekstmelding.
  • Og vil du ha enda flere muligheter, får du en mer vitenskapelig kalkulator ved å snu iPhone-en 90 grader.
LES OGSÅ: Vet du hva de kryptiske knappene SysRq, Scroll Lock, Pause og Break på tastaturet ditt er?

Du kan forresten regne i iPhones søkefelt, også. Bare skriv inn regnestykket så skal resultatet dukke opp.

Her ser hvordan det såkalte Spotlight-søket også brukes til valuttaregning og masse annet smart:

Kult! Dette skal i hvert fall jeg utnytte mye bedre!

Posted by DinSide.no on 26. november 2015

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer