Slik ringer du billigst i ferien

Unngå prissjokk på mobilsamtalene fra utlandet.

Publisert
Sist oppdatert
- Jo lenger du ringer, jo billigere er det. Per Aril Meling, Telenor


Når du bruker telefonen i utlandet, må du belage deg på en høy telefonregning. Men er du litt ekstra påpasselig, kan du slippe å gå i gulvet når telefonregningen kommer.

 • Få andre til å ringe deg
  Det er stort sett billigere at andre ringer deg enn at du ringer selv. I EU/EØS-området koster det maks 4,88 kroner per minutt å ringe, mens prisen for å motta samtaler er maks 2,39 kroner per minutt. Snakker du i et kvarter sparer du 37 kroner ved å få andre til å ringe deg.

 • Vær forsiktig med datatrafikk
  Det finnes ingen maksgrense for hvor mye en operatør kan ta betalt for at du skal gå på nettet eller laste ned filer på mobilen. Post- og teletilsynet har uttalt at prisene på datatrafikk i utlandet er svært høye, og håper europeiske tilsyn vil være med å få ned prisene på dette området.
 • Er du for eksempel på tur i Spania kan nedlasting på mobilen koste deg fra 32 kroner per megabyte (mb) til 127,30 kroner per mb.

  Med DinSides mobilsurfekalkulator kan du enkelt og greit se hvilken operatør som tilbyr billigst datatrafikk i utlandet, fra utvalgte operatører.

 • Gratismeldinger
  Å sende sms kan også bli en dyr affære. Telenor tar 3,99 kroner for hver sendte SMS innen Europa. Er du på et skip eller befinner deg i andre deler av verden, koster én tekstmelding 6,25 kroner å sende. Å sende MMS med Telenor koster 6,25 kroner uansett hvor du måtte befinne deg utenfor Norge. Noen operatører, for eksempel Telenor, tar ikke betalt når du mottar SMS i utlandet.
 • Rådyre bilder
  Tar du feriebildene med mobilen, kan det nok være fristende å sende dem hjem for å vise hvor bra du har det. Men det kan koste dyrt. Tar du turen over grensen til Sverige, kan prisen for å sende MMS variere fra billige 1,75 kroner med Tele2 Kompis og utrolige 14 kroner med Talkmore, ifølge Telepriser.no.
 • Abonnement, ikke kontant
  Har du kontantkort, kan du være sikker på å bli flådd når du bruker mobilen i utlandet. Telenor, Lebara og andre operatører tar i mange tilfeller over seks kroner per sendte SMS fra utlandet med kontantkort.
 • Snakk lenge
  Lengre samtaler fra EU/EØS-området er blitt billigere, mens korte samtaler er blitt dyrere (se eksempel under). Med andre ord er det bedre med en lang samtale, enn mange små.
 • Dyrere å ringe fra Europa?

  I midten av januar i år ble makspris på telefonsamtaler fra EU/EØS-området innført. Det skulle i prinsippet gjøre ringekostnaden for nordmenn på ferie billigere.

  Les mer: Makspris på mobilsamtaler i utlandet

  Men da dette nye lovverket ble innført, fant mobilbransjen på nye måter å sope inn penger på. Tidligere måtte du betale per sekund du ringte på telefonen i utlandet, men nå må du betale minuttpris.

  - Det betyr at om du snakker i to sekunder koster det deg 60 sekunder. Det er vi ekstremt kritiske til, sier direktør Willy Jensen i Post- og Teletilsynet (PT) til DinSide.no.

  - Dette er noe de norske selskapene har innført selv. Når det er sagt, er det mange andre europeiske operatører som har gjort det samme. Det er mange som utnytter situasjonen, sier han.

  PT har regnet ut at 78 % av alle samtalelengder fra Sverige og Danmark er blitt dyrere etter den nye ordningen ble innført.

  Korte samtaler dyrest

  Informasjonssjef Per Aril Meling i Telenor sier det ikke er noen grunn til å frykte at mobilregningen blir ekstra høy etter omleggingen.

  - Det er ikke tvil om at minuttprisen har gått radikalt ned, sier Meling.

  Meling har rett. Minuttprisen for å ringe fra et EØS-land til Norge før omleggingen var 6,99 kroner (pluss oppstartsavgift på 0,74 kroner). I dag er prisen 4,88 kroner og ingen oppstartsavgift. Det betyr at det nye systemet vil lønne seg på lange telefonsamtaler.

  - Jo lenger du ringer, jo billigere er det, sier Meling.

  Hvis du ringer i litt over ett minutt vil betale nær 30 prosent mer (nesten to kroner) med det nye systemet. Men ringer du litt over ti minutter har prisene gått ned cirka 20 prosent (15 kroner). Prisene gjelder for Telenor, og er hentet fra PTs nettsider.


  KILDER: Post- og teletilsynet, Telepriser.no, Telenor

  AKTUELT:


  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer