Egen pensjonskonto (EPK)

Slik ser de ulike pensjonskontoene ut

Vi har i tillegg spurt Forbrukerrådet i hvilken grad en god app- eller nettløsning for egen pensjonskonto kan trumfe små prisforskjeller mellom de ulike leverandørene.

PENSJON: Nå kan du samle hele eller deler av pensjonen din på én konto, forklarer spareøkonom Sættem. Video: Michael Jæger Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Flere banker tilbyr løsninger for egen pensjonskonto til bruk på nett og mobil - de kan du se et utvalg av lenger ned i saken.

Men, først: Hvor viktig er en god pensjonskonto-løsning på nett/mobil?

- Det er en del av helheten, men for mange vil appene og nettløsningene regnes som hygienefaktorer - altså at det tas for gitt at løsningene er gode og brukervennlige, men det i seg selv er nok ikke noe du vil berømme eller honorerer leverandørene for, svarer fagdirektør Jorge Jensen i Forbrukerrådet overfor Dinside.

- Samtidig vil en dårlig app eller nettløsning skape misnøye og føre til at noen leverandører kan bli valgt bort. En årsak er at appene og nettløsningene mest sannsynlig vil bli brukt noen få ganger - i hvert fall ikke hyppig, legger han til.


Pris er viktigst

Jensen er imidlertid klokkeklar på at prisen på pensjonskontoen er viktigst. Det er nemlig den som er avgjørende for hvor mye pensjon du får utbetalt.

Forbrukerrådet mener videre at globale indeksfond som plasseringsalternativ gir kundene beste risikojustert avkastning på langsiktig sparing, hvilket er grunnen til at sammenligningen på Finansportalen er summen av et eventuelt administrasjonsgebyr og laveste forvaltningsgebyr på globalt indeksfond (eller globalt aksjefond hvis aktøren ikke tilbyr indeksfond).

- Konkurranse mellom leverandørene vil kanskje redusere gapet mellom det dyreste og det billigste pensjonskonto-tilbudet, men uansett er det vanskelig å se for seg at en god app eller nettløsning kan rettferdiggjøre et stort avvik, sier Jensen.

- I valget mellom leverandører som er nærmere hverandre i pris, kan nok appene og betjeningsløsningene på nett bli avgjørende, men det er nok få forbrukere som tenker at de skal teste ut et stort antall betjeningsløsninger før de velger leverandør av egen pensjonskonto, fortsetter han.

Siviløkonom Hallgeir Kvadsheim skriver på Pengeverkstedet.no at du ikke bør se deg blind på pris alene, men også bør vektlegge:

  • Utvalg: Vil du for eksempel kunne spre pengene på et størst mulig utvalg av fond og ETF-er, eller vil du helst at selskapet har gjort jobben for deg og valgt ut en til fem fondsprofiler?
  • Oversikt: Er det lett å finne frem i din pensjonskonto, og gis det god nok oversikt over løpende kostnader og valg som du kan ta?

Her er de ulike pensjonskonto-løsningene

I bildekarusellen under har vi plukket ut skjermdump av noen bankers nett- og/eller appløsning for egen pensjonskonto:

Vil du sjekke din egen pensjonskonto? Følg steg-for-steg-guiden vår:

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer