Hvis du har kjøpt en matvare og lurt på hvor den kommer fra - eller om den egentlig er norsk, er det faktisk en enkel måte å finne ut av dette på:
Ved å se etter det såkalte identifikasjonsmerket, som viser hvor matvaren egentlig er produsert.
Og her kan du fort få deg noen overraskelser.
Slik tolker du merket
Det er kjøtt-, fiske- og meieriprodukter som er merket med et såkalt sportbarhetsmerke.
Det ovale merket viser både i hvilket land en matvare er produsert, og på hvilken fabrikk i form av en tallkode, som på bildet under er N-681.
I tillegg til landkoden, i dette tilfellet NO som naturlig nok står for Norge, viser en sjekk i Mattilsynets oversikt over godkjente produkter og virksomheter innen fisk, at denne makrellboksen er produsert ved King Oscars fabrikk på Svolvær.
Lurer du på hvor i Norge et norsk kjøtt- eller meieriprodukt er produsert, har Kjøttbransjen en praktisk tjeneste for Efta-kodesøk, hvor du fyller inn med koden fra sporbarhetsmerket, og så får informasjon om produksjonsstedet til matvaren.
Matvarer som derimot er produsert i utlandet, vil naturlig nok ha en annen landskode, som DK for danske varer og SE for svenske varer.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger