Styringsrente og boliglånsrente

Slik setter bankene boliglånsrente

Vi gir deg oversikt over det du må vite om rentesettelse og -begreper, samt hvilken bank som har best rente nå.

RENTEKUTT: Bankene setter ned rentene sine, men ikke like mye som sentralbanken har satt ned styringsrenta. Hvorfor? Det får du svar på i saken under. Foto: Shutterstock/skjermdump.
RENTEKUTT: Bankene setter ned rentene sine, men ikke like mye som sentralbanken har satt ned styringsrenta. Hvorfor? Det får du svar på i saken under. Foto: Shutterstock/skjermdump. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Få hadde vel gjettet at vi kom til å oppleve rekordlav styringsrente etter å ha lagt bak oss et år med økning etter økning fra Norges Bank, sammen med lovord om hvor godt det gikk med norsk økonomi.

Nå derimot, er styringsrenta nede på 0,25 prosent, store deler av arbeidsstokken vår er permittert, aksjer og fond faller i verdi og bankene tilbyr lavere rente og avdragsfrihet til corona-krise-rammede kunder.

Du sitter kanskje med noen spørsmål om renteendringene vi ser om dagen, som hvorfor bankene ikke setter ned renta like mye som sentralbanken.

Nederst i saken får du oversikt over de beste boliglånsrentene akkurat nå.

Hva er styringsrenta?

Styringsrenta i Norge er renta bankene får på sine innskudd i Norges Bank (sentralbanken) opp til et fastsatt beløp - en kvote. I første rekke påvirker styringsrenta rentene mellom banker og hvilket rentenivå bankene tilbyr på innskudd og utlån til sine kunder, skriver Norges Bank.

Per 25. mars 2020 er styringsrenta på tidenes laveste nivå, nemlig 0,25 prosent.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer