Oppsigelse av leiekontrakt

Slik sier du opp leieforholdet

Det stilles strengere krav hvis utleier sier opp leieforholdet enn om leieboer gjør det. Dersom utleiers oppsigelse ikke er gjennomført riktig, er den ugyldig, og leieboeren kan vente med å pakke flytteeskene.

GYLDIG GRUNN: Er det slik at leietaker ikke tar godt nok vare på boligen, kan utleier si opp vedkommendes kontrakt, men det må likevel gjøres riktig. Les mer i saken under. Foto: Shutterstock/NTB
GYLDIG GRUNN: Er det slik at leietaker ikke tar godt nok vare på boligen, kan utleier si opp vedkommendes kontrakt, men det må likevel gjøres riktig. Les mer i saken under. Foto: Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Leier du ut boligen til en person som viser seg å ikke betale leie i tide, som bryter husordensreglene og/eller ikke tar godt nok vare på leieboligen?

Da har du som utleier rett til si opp leietakeren, men det gjøres riktig.

Må gjøres skriftlig

Leietakeren kan si opp leieforholdet muntlig og uten å gi noen spesiell grunn, men det kan ikke utleier - hen må levere en skriftlig oppsigelse.

Dersom utleier skal si opp leietakeren sin må det gjøres skriftlig. Utleieren bør sørge for at leietakeren undertegner på at oppsigelsen er mottatt, enten ved å levere oppsigelsesbrevet personlig, eller sende det som rekommandert post, skriver Husleie.no.

Kontrakten har mye å si for oppsigelsen

Når leieforholdet kan sies opp, beror på om kontrakten er tidsbestemt eller tidsubestemt, ifølge Forbrukerrådet:

  • I en tidsbestemt husleiekontrakt skal det gå klart frem av kontrakten at den ikke kan sies opp og hvilken dato leieforholdet skal opphøre, men det kan likevel være avtalt at avtalen kan sies opp før utløpet av leieperioden. Leieforholdet opphører uten oppsigelse ved utløpet av den avtalte leieperioden, og utleieren trenger dermed ikke sende en oppsigelse. Når leieavtalen utløper, har leietaker nemlig plikt til å flytte ut. Flytter ikke leieboeren, må utleieren sende en skriftlig flytteoppfordring før det har gått tre måneder. Hvis utleier ikke gir slik flytteoppfordring, går leieforholdet over til å bli tidsubestemt, som betyr at leietaker rett til å bli boende til leieforholdet blir sagt opp etter lovens regler for tidsubestemte leieavtaler.
  • Er leiekontrakten tidsubestemt, kan den i prinsippes sies opp når som helst. Leietaker og utleier kan fritt avtale hvor lang oppsigelsesfristen skal være, og hvordan den skal beregnes. Er det, derimot, ikke avtalt noe, er oppsigelsesfristen tre måneder, og oppsigelsesfristen begynner å løpe fra den første dagen i måneden etter at oppsigelsen er foretatt.

Huseiernes Landsforbund anbefaler på generelt grunnlag en tidsbestemt leieavtale der begge partene har gjensidig oppsigelsesadgang - det mener de gir best forutsigbarhet for begge parter.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.