Slik sikrer du økonomien din ved høy gjeld

Og enkelte bør kanskje vurdere å vente med boligkjøpet.

FORBRUKSKUTT? Er man redd for å få trøbbel med å betale ned gjeld, er kutt i forbruket en måte å få bedre kontroll på. Foto: ALL OVER PRESS
FORBRUKSKUTT? Er man redd for å få trøbbel med å betale ned gjeld, er kutt i forbruket en måte å få bedre kontroll på. Foto: ALL OVER PRESS Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Da Finanstilsynet la fram sin rapport Finansielt utsyn 2015 onsdag, varslet de blant annet om at et høyt og økende gjeldsnivå gjør husholdningene stadig mer sårbare.

Er man usikker på egen økonomi i tiden fremover, bør man vurdere å kutte i forbruket allerede nå.

Og noen bør kanskje vente med boligkjøpet.

Billig ferie i sommer? Da bør du ikke reise hit

Bør du kjøpe bolig?

Økonomiprofessor Steinar Holden. Foto: UIO
Økonomiprofessor Steinar Holden. Foto: UIO Vis mer


Ifølge økonomiprofessor Steinar Holden ved Universitetet i Oslo, gjør svært høye boligpriser og den store usikkerheten om fremtidig utvikling i boligmarkedet at enkelte bør drøye boligkjøpet.

- Folk som har usikker inntekt eller som er i tvil om sitt boligbehov fremover, bør trolig la være å kjøpe bolig, sier Holden til Dinside.

Men ingen regel uten unntak.

- Hvis man har funnet en bolig der man ønsker å bo i noen år fremover, og man har god nok inntekt til å betjene boliglånet, da ville jeg nok likevel anbefalt å kjøpe bolig, sier han videre.

Forbrukerøkonom Magne Gundersen i Sparebank1 tror ikke situasjonen er fullt så dramatisk som det Finanstilsynets rapport tilsier. Han vil ikke fraråde unge fra å kjøpe bolig, og påpeker at risikoen for banken og belastningen for lånetaker tross alt synker i takt med lønnsøkninger og nedbetaling av lånet.

- Får de unge lån og de har råd til å betjene lånet, så trenger de ikke vente med boligkjøpet. Men de skal gjøre alt de kan for snarest å bygge opp en buffer og redusere gjeldsbelastningen, sier Gundersen.

Les også om du bør frykte for jobben i 2015

Betal ekstra avdrag

Forbrukerøkonom Magne Gundersen. Foto: SPAREBANK 1
Forbrukerøkonom Magne Gundersen. Foto: SPAREBANK 1 Vis mer


Rådet om å redusere gjeldsbelastningen gjelder generelt for alle aldersgrupper, og uansett om man er usikker på egen øknomisk situasjon eller ikke. Tross alt er ingen 100 prosent garantert sikker jobb og inntekt, påpeker forbrukerøkonomen.

Derfor lønner det seg å ta forholdsregler, blant annet ved å bygge opp en økonomisk buffer på minst en månedslønn, i tillegg til å betale ekstra avdrag, noe den rekordlave renta gjør at de fleste av oss kan klare.

Ekstra betaling av gjeld er som kjent en smart spareform.

Og selv om renta er rekordlav nå, og prognosene til Norges Bank tilsier at den skal holde seg slik i flere år, har man tross alt et boliglån i 20-30 år fremover i tid, noe også fiansminister Siv Jensen minner om i DN.

– Det er viktig at både banker og husholdninger tar innover seg at renten etter hvert vil komme opp på høyere nivåer enn i dag og tar høyde for at økningen kan komme raskere enn det som i dag fremstår som mest sannsynlig, sier Jensen.

Kan kutte med 5.000 - 10.000 kroner

Er man i en situasjon med høy gjeld i forhold til inntekten, bør man dessuten holde igjen på forbruket fremover, ifølge økonomiprofessor Steinar Holden.

Magne Gundersen er overbevist om at nær alle har utgifter de kan klare seg uten.

- En vanlig norsk husholdning med to inntekter tipper jeg fint kan kutte forbruket med 5.000 til 10.000 kroner om de ikke allerede har et moderat forbruk og er flinke til å spare. Jeg sier ikke at det er lett å kutte, men det er godt mulig om viljen er til stede, påpeker han, og viser til utgifter til eksempelvis dyre klær, kafébesøk og ferier.

- Den beste forsikringen mot å havne i økonomisk uføre er å venne seg til alltid å legge noe til side av det man tjener, avslutter Gundersen.

Les også hvorfor betalingsproblemene ofte er selvforskyldte, ifølge forbrukerøkonomen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer