Slik sikrer du pin-koden

For mange å huske på? Slik skjuler du kodene dine.

Nei, nei, nei! Ikke skriv pin-koden din på en lapp i lommeboka! Foto: Colourbox.com
Nei, nei, nei! Ikke skriv pin-koden din på en lapp i lommeboka! Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hun må ha vært uaktsom med kortkoden, mente bankklagenemnda, og det kostet kvinnen som ble kortsvindlet 8.000 kroner. Og selv om kvinnen sier hun ikke har oppbevart eller vist koden for andre, så rammer denne typen svindel mange. For selv om du ikke må dekke kostandene om noen har lest kortkoden og robbet deg etterpå, så tar det alltid både tid og kostnader å få ryddet opp i etterkant av kortsvindel.

1. Skjul koden når du taster!

Du må skjule koden når du taster den ved kortautomater og minibanker. Det gjelder selv om det ikke er folk i nærheten. Er det montert skimmingutstyr, er de avhengige av å registrere koden din, og det kan også stå folk med kameraer på steder som du ikke ser.

Les også om svindlernes metoder når de loppet passasjerer på Lillestrøm Stasjon.

Flertallet taster åpenlyst

I en uformell timestest ved en minibank i Askim, fant Østlandets Blad ut at fem av åtte ikke skjulte kodetastingen, selv om det stod personer like ved med kamera og notisblokk.

– Altfor få er beviste på hvordan det skal gjøres. Vi hadde fritt innsyn til flere personer og kunne lett ha fått tak i koden, sier lokalbanksjef i Askim Sparebank til Østlandets Blad.

Les også: Slik lurer kortsvindlerne deg

2: Skjul jukselappen

Du bør øve deg på kodene, slik at du husker dem uten hjelp. Her er noen gode triks for å bedre hukommelsen, og gode huskeregler.

Med mange kort, blir det mange koder. Ikke rart det er vanskelig å huske alle. Om du har koder du ikke husker uten hjelp, må disse skjules på uforståelige måter, dersom du oppbevarer disse i nærheten av kortene.

Les også: Er pin-koden din sikker?

Bankklagenemndas praksis viser at det må være adgang til å notere koden til støtte for hukommelsen. Det forutsettes imidlertid da at koden kamufleres tilstrekkelig, slik at den ikke blir tilgjengelig for andre. Mange skjuler kodene i fiktive telefonnumre. Det viser en kjapp spørrerunde blant våre journalistkolleger. Men det er ikke nødvendigvis tilstrekkelig.

Hva med deg?

Hvordan husker du pin-kodene dine? (Avsluttet)
Kan dem utenatt(85%) 2344
Lagrer på mobilen(6%) 170
Gjemmer dem i telefonnumre(3%) 70
Lager lure huskeregler(2%) 59
Andre metoder(2%) 59
Krypterer dem i notatene(2%) 55
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Et falsk telefonnummer som oppbevares i vesken eller lommeboken, har svindlerne trening i å avsløre. Selv koder som er kamuflert som telefonnumre eller fødselsnumre, er det mange eksempler på at de klarer å lete seg frem til. Her er noen andre gode triks:

Bytt koder
Om du MÅ skrive det ned, og ikke reiser alene, kan du jo ha reisefølgets kode på deg, og vice versa, for slik å minske sannsynligheten for at tyven skal få tak i både kort og kode samtidig. Men da gjelder det selvsagt å stole på reisefølget.

Epost-trikset
Husker du vanligvis koden, men er redd for å likevel glemme den av en eller annen grunn? Send den til deg selv i epost, som du kan sjekke på nærmeste nettkafé.

Gjemt i nummeret
Skjul koden i et mobilnummer på telefonen din - et nummer som IKKE er fiktivt! Fiktive numre er lette å avdekke.

Passord-liste
Mange mobiltelefoner har en passordbeskyttet passordliste. Her kan du også lagre pin-kodene dine ... om du husker passordet til passordlisten, da.

Pinkode-husker
Sjekk for eksempel denne fra 365Privat og denne PDF-varianten fra Mastercard i Danmark. Fyll inn tallene i rutenettet, og merk deg mønsteret for hvor dine koder ligger.

Tastemønster
Det finnes uttallige triks for å huske pin-koden bedre. Ett av de vi faller for, er å bruke nummertastene på mobilen. Husk for eksempel et ord som dannes av tastene med riktig nummer, eller husk mønsteret. Med kode 3-2-5-7 for eksempel, kan du huske ordet EBLS. For deg som har tungt for å huske tall, er muligens rare ord enklere. Se forøvrig disse hukommelsestriksene.

Lesertipset
En av DinSides lesere tipser også om enkle krypteringssystemer som du kan skjule kodene med:

Skriv koden i "kryptert" form på kortet. Dvs, finn et eget system for alle dine koder. Et enkelt eksempel: Om koden din er 5467. Tenk -2 på hvert av de 4 tallene. Det blir 3235 - dette tallet kan du trygt skrive på kortet. Gjør tilsvarende på alle andre kort. Da kan du skrive dette tallet på kortet som er meningsløst for alle andre kun du vet at du skal legge til 2 på alle 4 tallene for å få korrekt kode.

Har du et godt tips? Del med andre i debatten nedenfor.

Les også: Det eneste passordet du må huske

8.000 kroner

8.000 kroner er etter loven maksbeløpet du må dekke om kontoen din blir tappet ved hjelp av stjålne kort, der man i ettertid vurderer det dit at du har oppbevart kortkoden sammen med kortet på en slik måte at svindlerne lett kan få tak i den. Derfor bør du bestrebe deg på å skjule koden godt, både når du taster, og om du må ha den oppbevart et sted for å huske den.

Denne artikkelen har også tidligere vært publisert på DinSide.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer