Slik sikrer du trygd og pensjon

For å sikre rettighetene dine i Folketrygden holder det å slappe helt av. Betingelsen er nemlig at du ikke jobber. Private forsikringsordninger må imidlertid dobbeltsjekkes.

Publisert
Sist oppdatert

Velger du å la være å jobbe i et år, vil dette naturlig nok kunne gå ut over tilleggspensjonen din i Folketrygden. Det viktigste du må gjøre, er imidlertid å sikre deg fortsatt medlemskap i den, ved å la være å jobbe i utlandet.

Folketrygdloven sier nemlig at du "sparkes ut" av Folketrygden, det vil si at du mister rettigheter knyttet til samtlige trygdeytelser, dersom du tar deg lønnet arbeid i utlandet. Mange private forsikringer stiller dessuten som betingelse at du har medlemskapet ditt i Foketrygden i orden, så her kan det koste deg dyrt å trå feil.

Likevel er det slik at bare du lar være å jobbe under utenlandsoppholdet, kan du godt bli borte fra landet i ett helt kalenderår, uten at det går ut over trygderettighetene dine.

Pensjonen blir uendret

Tidsrommet du legger sabbatsåret ditt til er nokså uviktig for pensjonsrettighetene dine i Folketrygden.

Om du sprer sabbatsåret over to år, eller legger reisen til ett kalenderår spiller ingen rolle for pensjonspoengene dine, ettersom det etter dagens pensjonssystem bare er dine 20 beste år som regnes inn i ditt pensjonsgrunnlag. Går det foreslåtte nye pensjonssystemet igjennom, vil det heller ikke få noen betydning om du tar fri i to halve kalenderår eller ett helt. Da vil det være din samlede inntekt over hele yrkeslivet som utgjør beregningsgrunnlaget.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.