Slik sitter du riktig

Sitter du på en kontorstol mer enn 30 minutter per dag? Da bør du lese resten av denne artikkelen.

Sitter du riktig på jobben og på hjemmekontoret? Sannsynligvis ikke. Dagens artikkel gir deg en rask guide til riktig sittestilling, noe som blant annet kan spare deg for rygg- og nakkeproblemer i fremtiden. Foto: Per Ervland
Sitter du riktig på jobben og på hjemmekontoret? Sannsynligvis ikke. Dagens artikkel gir deg en rask guide til riktig sittestilling, noe som blant annet kan spare deg for rygg- og nakkeproblemer i fremtiden. Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har du et bevisst forhold til din sittestilling? Og vet at du sitter korrekt? Da tilhører du nok en minoritet. Naprapat ved Oslo Ryggklinikk, Andre Bolstad, erfarer i hvert fall at svært mange av hans kunder har sittestillinger som på sikt kan gi problemer med nakke, rygg og skuldre.

Vi har derfor snakket med Bolstad, som blant annet er bedriftsnaprapat i Aller Norge. Og på bakgrunn av hans kunnskaper kan vi presentere følgende minikurs:

1. STOLEN

Sittehøyde

Begynn med å justere stolhøyden. Først justerer du stolen helt ned, slik at begge fotsålene har full kontakt med gulvet. Deretter justerer du stolen opp, helt til hoften befinner seg litt høyere enn knærne (ideell høydeforskjell er 3 cm). Fotsålene skal fortsatt ha full kontakt med gulvet. Hvis sittepute-vinkelen kan justeres, stiller du den inn svakt skrånende, slik at den medvirker til å oppnå målet om at knærne dine befinner seg litt lavere enn hoftene.

Sittedybde

Hvis stolen din er så avansert at du kan justere sitteputen i lengderetningen, bør den justeres slik at det er en viss avstand mellom leggen og sitteputens fremkant. Ifølge naprapat Bolstad bør avstanden ikke være under 4 centimeter. Samtidig bør den ikke overstige 12 centimeter.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.