Mesling vaksine

Slik sjekker du om du er vaksinert

Voksne i en viss alder anbefales å vaksinere seg mot meslinger.

SJEKK OM DU ER VAKSINERT: Du kan sjekke om du er vaksinert på Helsenorge.no - og velg vaksiner. Voksne personer født etter 1960, og som ikke vet om de har fått MMR-vaksine eller har gjennomgått de aktuelle sykdommene, anbefales å vaksinere seg. Foto: Kristin Sørdal
SJEKK OM DU ER VAKSINERT: Du kan sjekke om du er vaksinert på Helsenorge.no - og velg vaksiner. Voksne personer født etter 1960, og som ikke vet om de har fått MMR-vaksine eller har gjennomgått de aktuelle sykdommene, anbefales å vaksinere seg. Foto: Kristin Sørdal Vis mer
Publisert

Verdens helseorganisasjon (WHO) har varslet om spredning av meslinger i Europa og ber innstendig europeiske land om at flere må vaksineres mot meslinger. Mandag bekreftet Folkehelseinstituttet at det er påvist et tilfelle av meslinger i Oslo, og kommunen etterlyser folk som kan ha blitt smittet.

Men vet du egentlig om du er vaksinert mot meslinger? Og hvordan kan du sjekke det, dersom du er usikker?

Du kan sjekke vaksiner i «Vaksiner» på Helsenorge.no

Tone Bruun, overlege ved Folkehelseinstituttet, forteller til Dinside at alle som er født i 1995 og seinere vil ha barnevaksinene sine registrert i vaksinasjonsregisteret SYSVAK.

Som privatperson kan du sjekke dine vaksiner ved å gå inn i vaksinetjenesten «Vaksiner» på Helsenorge.no.

Og kommer du fra noen utvalgte fylker, kan du være heldig å ha dine barnevaksiner registrert enda lenger enn det - faktisk helt tilbake til 1976:

- Mellom 1976 og 1995 var fem fylker med i en prøveordning for SYSVAK, kalt SYSBARN. Her ble barnevaksiner registrert i fylkene Østfold, Akershus, Oslo, Hedmark og Hordaland. Dersom du kommer fra ett av disse fylkene, kan du finne vaksineregistreringer tilbake til 1976, forteller Bruun.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer