Mesling vaksine

Slik sjekker du om du er vaksinert

Voksne i en viss alder anbefales å vaksinere seg mot meslinger.

SJEKK OM DU ER VAKSINERT: Du kan sjekke om du er vaksinert på Helsenorge.no - og velg vaksiner. Voksne personer født etter 1960, og som ikke vet om de har fått MMR-vaksine eller har gjennomgått de aktuelle sykdommene, anbefales å vaksinere seg. Foto: Kristin Sørdal
SJEKK OM DU ER VAKSINERT: Du kan sjekke om du er vaksinert på Helsenorge.no - og velg vaksiner. Voksne personer født etter 1960, og som ikke vet om de har fått MMR-vaksine eller har gjennomgått de aktuelle sykdommene, anbefales å vaksinere seg. Foto: Kristin Sørdal Vis mer
Publisert

Verdens helseorganisasjon (WHO) har varslet om spredning av meslinger i Europa og ber innstendig europeiske land om at flere må vaksineres mot meslinger. Mandag bekreftet Folkehelseinstituttet at det er påvist et tilfelle av meslinger i Oslo, og kommunen etterlyser folk som kan ha blitt smittet.

Men vet du egentlig om du er vaksinert mot meslinger? Og hvordan kan du sjekke det, dersom du er usikker?

Du kan sjekke vaksiner i «Vaksiner» på Helsenorge.no

Tone Bruun, overlege ved Folkehelseinstituttet, forteller til Dinside at alle som er født i 1995 og seinere vil ha barnevaksinene sine registrert i vaksinasjonsregisteret SYSVAK.

Som privatperson kan du sjekke dine vaksiner ved å gå inn i vaksinetjenesten «Vaksiner» på Helsenorge.no.

Meslingvaksine: MMR-vaksine

Vaksine mot meslinger, kusma og røde hunder kalles MMR-vaksine.

Det tas i to doser: Når barnet er 15 måneder og på 6. klassetrinn (ca 11 år).

Og kommer du fra noen utvalgte fylker, kan du være heldig å ha dine barnevaksiner registrert enda lenger enn det - faktisk helt tilbake til 1976:

- Mellom 1976 og 1995 var fem fylker med i en prøveordning for SYSVAK, kalt SYSBARN. Her ble barnevaksiner registrert i fylkene Østfold, Akershus, Oslo, Hedmark og Hordaland. Dersom du kommer fra ett av disse fylkene, kan du finne vaksineregistreringer tilbake til 1976, forteller Bruun.

Slik gjør du det

For å sjekke hvilke vaksiner som er registrert på deg, går du til nettsida Helsenorge.no og klikker på bildet med navnet «Vaksiner».

Du må ha BankID tilgjengelig for å få logget deg på.

Vel innlogget vil du få en oversikt over hvilke vaksiner som er registrert på deg - og på dine barn dersom du har forsørgeransvar.

Ifølge Direktoratet for e-helse har det vært en økning i besøk på vaksinesidene på Helsenorge de siste to ukene.

- Det har vært en økning i visninger av vaksine-sider og innhold på helsenorge.no på 27,5 prosent, forteller Britt Randi Hansen i kommunikasjonsavdelingen i Direktoratet for e-helse til Dinside.

Selve innloggingstjenesten har en økning på cirka 20 prosent i antall visninger, og tydelig topp har de registrert torsdag 7. mars og fredag 8. mars.

Innført i 1969 - men noen fikk den ikke de første åra

Men du kan være vaksinert selv om det ikke er registrert noen vaksiner på deg.

Som nevnt ovenfor, ble systemet innført for alle født i 1995 og seinere. Men har du fulgt barnevaksinasjonsprogrammet, vil du ha tatt vaksiner som barn selv om dette ikke er registrert i vaksineregisteret.

Meslingvaksine ble innført i 1969 - men det er ikke sikkert at alle fikk den ...

Tone Bruun forteller til Dinside at meslingvaksine ble innført i det norske barnevaksinasjonsprogrammet i 1969, med én dose til småbarn.

- Men det var ikke alle som fikk vaksinen de første åra, forteller Bruun.

Hun forteller videre at nordmenn født før 1960 har så høy sannsynlighet for å ha gjennomgått meslinger at MMR-vaksine vanligvis ikke er nødvendig - men for en aldersgruppe kan det stille seg annerledes:

- Voksne personer født etter 1960, og som ikke vet om de har fått MMR-vaksine eller har gjennomgått de aktuelle sykdommene, anbefales å vaksinere seg, sier Bruun.

Du trenger ikke påfyll

Noen vaksiner i barnevaksinasjonsprogrammet har begrenset varighet - og krever påfyllingsdose, som for eksempel gjelder for vaksine mot difteri, stivkrampe, kikhoste og polio. De bør tas hvert 10. år.

Når det gjelder vaksinen mot meslinger, trenger du imidlertid ikke påfyll dersom du har mottatt to doser, som er standarden i barnevaksinasjonsprogrammet.

- De fleste blir beskyttet etter en dose. Grunnen til at vi gir to doser i barnevaksinasjonsprogrammet er for å oppnå beskyttelse hos de rundt 5 prosent som av ulike grunner ikke får antistoffdannelse av den første dosen, sier Bruun, og understreker at dersom man har fått to doser i barnevaksinasjonsprogrammet så trenger man ikke påfyll.

Hva med voksne som ikke vet om de er vaksinerte eller som kkke har tatt den før? Må de ta en eller to doser?

- Voksne personer som ikke vet at de har fått MMR-vaksine eller har gjennomgått de aktuelle sykdommene, anbefales minst én dose MMR-vaksine, sier Bruun.

Hva koster det å vaksinere seg?

Bruun forteller til Dinside at Folkehelseinstituttet dekker kostnaden til MMR-vaksinen, men sier at det som regel tas tillegg for materiell og konsultasjon for vaksinering av voksne.

Barn opp til 20 år kan få vaksinen gratis på helsestasjonen som en del av barnevaksinasjonsprogrammet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer