Slik sjekker du om nettsiden er seriøs

Det er fort gjort å gå på en smell hvis du ikke er oppmerksom.

SVINDEL:  Det finnes mange useriøse nettsider som vil selge deg ulike produkter. Pass på at nettsiden har godt synlig kontaktinformasjon. Foto: ROBERT SCHLESINGER / MODELLKLARERT / NTB SCANPIX
SVINDEL: Det finnes mange useriøse nettsider som vil selge deg ulike produkter. Pass på at nettsiden har godt synlig kontaktinformasjon. Foto: ROBERT SCHLESINGER / MODELLKLARERT / NTB SCANPIX Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi overøses av reklame og annonser for ulike tjenester på e-post, i sosiale medier og på nettet generelt sett.

Det er ikke alltid like lett å finne frem til de seriøse og beste tilbudene.

Men det finnes likevel noen forholdsregler du kan ta for ikke å bli lurt av tilbud som på papiret virker lovende.

LES OGSÅ: Du kan få fjernet informasjon om deg selv fra Google

Vil bli funnet

Forbrukerrådet understreker ovenfor Dinside at ærlige aktører ønsker å gi deg informasjon.

ADVAERER:  En ærlig selger vil gjerne bli funnet av kundene, sier Ingeborg Flønes, direktør for forbrukerservice i Forbrukerrådet. Foto: FORBRUKERRÅDET
ADVAERER: En ærlig selger vil gjerne bli funnet av kundene, sier Ingeborg Flønes, direktør for forbrukerservice i Forbrukerrådet. Foto: FORBRUKERRÅDET Vis mer


- Skal du kjøpe en vare, eller tjeneste, er det viktig at de har rent mel i posen. En ærlig selger vil gjerne bli funnet av kundene, og er derfor raus med kontaktinformasjonen sin, forklarer Ingeborg Flønes, direktør for forbrukerservice i Forbrukerrådet til Dinside.

Videre sier hun at du kan begynne med å se etter navn, post- og e-postadresse, telefon- og organisasjonsnummer når du skal vurdere en nettbutikk eller en nettside.

- Bruk søkemotorer på nett for å finne ut om firmaet er til å stole på. Søk på firmanavnet pluss slikt som svindel/fraud, klage/complaint, tilbakemelding/review og lignende. Gjelder det kredittinstitusjoner så må de ha godkjennelse hos Finanstilsynet for å selge i Norge, understreker Flønes.

LES OGSÅ: Advarer mot nye tilbud i faktura-form

Det er mye du kan sjekke selv

Vurderer du å benytte en finansiell tjeneste som dukker opp på nett, er alle foretak og personer som er under tilsyn av Finanstilsynet er samlet i dette konsesjonsregisteret, som er offentlig tilgjengelig. Derfor kan du med få tastetrykk selv sjekke om virksomheten har tillatelse til å tilby finansielle tjenester.

Finner du ikke selskapet i konsesjonsregisteret, publiserer Finanstilsynet navngitte aktører i dette registeret som en advarsel til forbrukerne, hvis de blir kjent med selskaper som opererer i markedet uten tillatelse.

Har du funnet organisasjonsnummeret til bedriften, men er usikker på om det er autentisk, kan du sjekke dette i Brønnøysundregisteret hvis det er snakk om en norsk bedrift.

Den samme linken kan også brukes hvis du ikke finner organisasjonsnummeret på nettsiden det er snakk om. Da kan du søke på bedriftens navn i Brønnøysundregisteret. Er selskapet registrert, vil du finne organisasjonsnummeret i søkeresultatet.

LES OGSÅ: Fire av fem nettsider bryter cookie-bestemmelsene

Bør ha en policy for personvern

Finner du ingen kontaktinformasjon, så styr unna, er rådet fra Forbrukerrådet.

Forbrukerrådet har laget en sjekkliste du kan bruke når du handler på nettet.

Befinner nettbutikken seg i USA, er det verdt å sjekke om butikken har rent mel i posen via denne nesttsiden.

Forbrukerrådets nettvett-tips

Siden du vet lite om selgeren, kan det være greit at han vet lite om deg også. Det reduserer faren for å bli utsatt for svindel eller misbruk av opplysninger.

Ikke gi informasjon om deg selv før du faktisk skal handle, og da bare det som er strengt nødvendig. Vær skeptisk til å avsløre personlige opplysninger, som personnummer.

Nettbutikken bør ha en policy for personvern på siden sin. Den bør si hva opplysningene skal brukes til, fortelle om selskapets datasikkerhet og hvor du kan henvende deg med spørsmål.


Fått regning for noe du ikke har bestilt?

Noen opplever også å få regninger i posten for varer de ikke har bestilt.

Da er det viktig at du melder fra til den som har sendt den. Du bør gjøre det skriftlig, og pass på å ha en kopi av brevet ditt, så du har bevis til senere.

Du er ikke forpliktet til å betale for varer og tjenester du ikke har bestilt. Dersom selgeren hevder at dere har inngått en avtale, er det selgeren som må dokumentere dette, skriver Forbrukerrådet.

Forbrukerrådet har mange ulike ferdige klagebrev som du kan bruke hvis du vil sende en klage til selskapet du mener har gjort noe feil.

LES OGSÅ: Grensen for forenklet fortolling hevet til 3.000 kroner

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer