Nytt skattekort for 2022

Slik sjekker du skattekortet

Noen bør være ekstra påpasselige med å se om opplysningene i skattekortet stemmer.

POTENSIELL SMELL: Du kan avverge en skattesmell ved å kontrollere skattekortet nå. Foto: Berit Njarga
POTENSIELL SMELL: Du kan avverge en skattesmell ved å kontrollere skattekortet nå. Foto: Berit Njarga Vis mer
Publisert

Fra 15. desember 2021 kan elektroniske brukere se skattekortet sitt for 2022, mens de som ikke er digitale, får det tilsendt i posten.

Avdelingsdirektør Ove Nyland i divisjon for brukerdialog i Skatteetaten understreker at det er særlig viktig at alle som har opplevd livsendringer i 2021 å sjekke skattekortet - slike livsendringer kan være at du har...

 • endringer i inntekt
 • sluttet å pendle til og fra jobb
 • fått økte renter på lån og sparing
 • kjøpt eller solgt bolig
 • mottatt dagpenger fra Nav
 • giftet eller skilt deg
 • blitt pensjonist
 • blitt enke eller enkemann

Det er viktig å huske at selv om Skatteetaten vet mye om deg, vet de ikke alt. Du har selv ansvar for å justere skattekortet ditt, og hvis opplysningene er feil, kan du bli trukket for mye eller for lite skatt.

Rentesmell rammer mange

Skattekortene som nå sendes ut, er for de fleste basert på opplysninger om inntekter, fradrag, formue og gjeld fra skattemeldingen for 2020.

- For mange har det skjedd endringer etter dette, og du bør derfor sjekke at de opplysningene som ligger i skattekortet, samsvarer med forventede endringer for inntektsåret 2022, sier Nyland til DinSide, og eksemplifiserer:

- Boligrentene øker nå, og det er da naturlig å sjekke ut om posten gjeldsrenter i skattekortet samsvarer med forventede gjeldsrenter for kommende år.

Har du blitt gjeldfri og ikke lenger har gjeldsrenter, truer også en potensiell skattesmell hvis du ikke gjør endringer, ifølge Nyland.

SNOK PÅ SNOKERNE: Åpne skattelister gjør at du kan se hvem som har søkt deg opp. Video: Ingebjørg Iversen Vis mer

Mange risikerer også Nav-smell

De som har tabellkort, har hatt flere arbeidsgivere og/eller mottatt flere ytelser fra Nav i samme periode, bør være ekstra oppmerksom på at de ikke kan benytte tabellkort hos mer enn én utbetaler eller på én ytelse samtidig.

- Du skal benytte tabelltrekk der du tjener mest, og prosenttrekk ellers. Eventuelt kan du endre skattekortet slik at du får prosentkort som dekker alle inntekter, sier Nyland i Skatteetaten.

- Dessverre ser vi at mange trår feil her, og dermed får restskatt.

Du kan når som helst endre skattekortet på Skatteetaten.no. Dersom du endrer opplysninger, ser du umiddelbart hvordan dette påvirker skattetrekket ditt. Du trenger ikke foreta deg noe etter at du har sendt inn endringene, for da ordner Skatteetaten nytt skattekort til deg, som arbeidsgiver, Nav og andre henter dette direkte fra etaten.

Har du gjort endringer i skattekortet, bør du imidlertis sjekke neste lønnsslipp og se om arbeidsgiver har benyttet det oppdaterte skattekortet.

Slik sjekker du skattekortet

Forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand i Storebrand forklarer at det første du gjør er å logg inn på Skatteetaten.no og trykke deg videre på «se/endre skattekortet».

- Der finner du god oversikt over hva du må fylle ut i skattekortet. Bruk spørsmålstegnene dersom du er i tvil, for disse gir deg god og utdypet informasjon om hva du skal fylle ut i de ulike postene, sier Tvetenstrand til DinSide.

Videre lister forbrukerøkonomen opp hva som skal fylles ut i skattekortet:

 • For å finne lønna du skal skatte av, kan du se på lønnslippen du får fra arbeidsgiver.
 • Hvor høy inntekt du har, påvirker hvor mye du skal betale i skatt. Tilleggsinntekter, som leieinntekter, kan føre til høyere skatt, men husk at noen leieinntekter kan være skattefrie.
 • Mottar du pensjon, kan du finne informasjon om hva du har i pensjon i dokumentasjon fra Nav, eller fra de som betaler ut pensjon til deg.
 • Oversikt over gjeld og formue finner du i nettbanken din. Hvis du har andre lån enn boliglån (fellesgjeld i borettslag/sameie, studielån, billån, forbrukslån), må du legge til disse også i totalsummen.

- I desember sender Skatteetaten deg skattetrekksmelding som viser hvilke inntekter, utgifter, formue og gjeld de tror du vil ha det kommende året - denne finner du på Altinn, eller du får den i posten. Ser du at informasjonen der ikke stemmer, bør du endre dette i skattekortet, slik at skatten din blir riktig, avslutter Tvetenstand.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer