Skattekort 2023

Slik sjekker du skattekortet

Dette er det ekstra viktig at du sjekker i år.

SKATTEKORT: Med høyere renter blir det mer renteutgifter å trekke fra på skatten i år. I forbindelse med det råder skatteetaten folk å sjekke skattekortet nøye, men hva bør man egentlig sjekke? Vi fikk økonomisk rådgiver, Lene Drange, til å forklare. Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fra og med i dag 15. desember kan du sjekke og endre skattekortet ditt for 2023. Dette gjelder for øvrig bare elektroniske brukere, mens de som ikke er digitale vil få tilsendt det i posten.

I år er det ekstra viktig å sjekke spesielt én ting. Det forteller Marta Johanne Gjengedal, direktør i divisjon brukerdialog i Skatteetaten, til DinSide.

- Det er viktig å sjekke om rentefradrag og renteinntekter er korrekt. Det spesielle i år er jo at mange for første gang opplever at rentene øker og risikerer å betale for mye gjennom året. De pengene ville man fått tilbake i 2024, mens man kanskje trenger dem allerede neste år, sier hun til DinSide.

Gjengedal deler en viktig hun huskeregel om at alt som påvirker privatøkonomien din vil kunne påvirke skattetrekket.

- Og med skattekortet er det viktig å tenke at dette er en pågående prosess. Du skal ikke bare sjekke skattekortet nå i desember eller januar, men du bør ha et bevisst forhold til det gjennom året.

For det er ikke bare inntekten din som har noe å si for hvor mye du skal betale i skatt.

- Endring i familiesituasjon, flytting, ny jobb, du har blitt arbeidsledig, du tar utdanning eller du blir pensjonist, alt dette påvirker skatten. Og for svært mange vil selvsagt renter ha noe å si, forteller hun og legger til:

- Vi ser ofte at større livsendringer gjør at det er behov for å justere opplysningene i skattekortet. Typisk vil dette være å gå frå å være student til å arbeide eller det å bli pensjonist.

Andre punkter som er viktig å sjekke, er:

 • endringer i inntekt
 • sluttet å pendle til og fra jobb
 • fått økte renter sparing
 • kjøpt eller solgt bolig
 • mottatt dagpenger fra Nav
 • giftet eller skilt deg
 • blitt pensjonist
 • blitt enke eller enkemann

Når du skal bestille eller endre skattekort, anbefaler Skatteetaten at du finner fram følgende:

 • Lønnsslippen din fra arbeidsgiver. Hvis det er første gang du bestiller skattekort må du oppgi hvor mye du tror du kommer til å tjene i løpet av året.
 • Dokumentasjon fra NAV eller andre som betaler ut pensjon.
 • Dokumenter fra banken som viser din gjeld, gjeldsrenter og eventuelt for mye.

Du kan når som helst endre skattekortet på Skatteetaten.no, og her vil du umiddelbart se hvordan skattetrekket påvirkes. Du trenger ikke å gjøre noe etter at du har sendt inn endringene, fordi Skatteetaten vil ordne et nytt skattekort som arbeidsgiver, Nav og andre vil hente direkte fra etaten.

Dersom du foretar endringer i skattekortet, bør du imidlertid sjekke neste lønnsslipp for å se om arbeidsgiver har benyttet det oppdaterte skattekortet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer