Nytt skattekort for 2021

Slik sjekker og endrer du skattekortet

Fra 15. desember kan du se eller bestille skattekort for 2021, og mange kan gjøre det lurt i å ta en ekstra grundig gjennomgang av dette etter et år med mange økonomiske endringer - da slipper du å gå på en skattesmell kommende år. Vi guider deg gjennom skattekort-sjekken.

SKATTELISTER: Er du nysgjerrig på å vite hva for eksempel Petter Northug tjente i fjor? Slik sjekker du! Video: Ingebjørg Iversen / Dinside Vis mer
Publisert

Skattekortet regulerer at du betaler riktig skatt, samt avgjør om du får igjen eller må betale restskatt når skatteoppgjøret kommer.

Tirsdag 15. desember klokka 08:00 vil et nytt skattekort ligge klart til deg hvis du logger inn via Skatteetatens nettside, og siden det faktisk er slik at etaten ikke vet alt om deg, er det veldig lurt at du sjekker om grunnlaget for skattekortet ditt stemmer.

Ekstra lurt å sjekke grundig i år

I 2020 har flere av oss opplevd store endringer i egen privatøkonomi, for eksempel permitteringer eller rentekutt som påvirker henholdsvis inntekt og gjeld, og dette kan ha store innvirkninger på skatten du skal betale i 2021.

- Å sjekke skattekortet er viktig for å sikre riktig skattetrekk og unngå store overraskelser, sier avdelingsdirektør Ove Nyland i Skatteetaten.

Disse privatøkonomi-forholdene kan gjøre det lurt å sjekke, eventuelt endre, skattekortet

 • Inntektsforhold - altså om du får mer eller mindre i lønn
 • Renteutgifter - dersom du har fått høyere eller lavere rente på boliglånet ditt, som mange har opplevd i 2020
 • Forsørgersituasjon - knyttet til særfradrag
 • Barnehageutgifter - for eksempel foreldrefradrag
 • Arv - kan medføre formuesskatt, lavere renteutgifter eller høyere kapitalinntekter

Men, mange kan nok synes det er vanskelig, gjerne litt «skummelt» til og med, å gå inn og endre skattekortet sitt.

Derfor får du en steg-for-steg-guide her på Dinside, for å hjelpe deg å komme i gang.

Arbeid, trygd og pensjon

Forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand i Danske Bank sier at i utgangspunktet skal inntekten i skattekortet stemme, siden Skatteetaten mottar informasjon fra arbeidsgiveren din hver måned om lønn, arbeidsforhold og skattetrekk.

- Sjekk likevel at inntekten stemmer, for eksempel ved å se på siste lønnsslipp. Har du tabelltrekk, vil skattekortet reguleres automatisk dersom inntekten endrer seg, mens har du prosenttrekk, derimot, må du endre selv dersom inntekten endrer seg, sier Tvetenstrand til Dinside.

To typer trekk

Tabelltrekk vil automatisk endre skattetrekket ditt om lønnsinntektene endrer seg - du trenger altså ikke å endre skattekortet hvis det bare er lønnsinntekten din som endrer seg.

Prosenttrekk, derimot, fordrer at du endrer skattekortet selv dersom lønnsinntekten din endrer seg. Du får også prosenttrekk dersom trekkpliktige inntekter og/eller fradrag overstiger nivåene i tabellene, samt om du har flere arbeidsgivere.

Merk at hvis du gjør endringer i skattekortet ditt seint på året, og du opprinnelig har tabelltrekk, vil endringer medføre at du går over til prosenttrekk. Ved neste års utskriving av skattekort vil du igjen få et tabelltrekk dersom tilleggene og fradrag ligger innenfor visse intervaller.

Avdelingsdirektør Nyland i Skatteetaten forklarer en annen måte du kan sjekke at inntekt i skattekortet stemmer:

 • Gå inn på skatteetaten.no og logg deg inn på «Min skatt».
 • Skroll nedover til «Våre opplysninger om deg». Her vil du finne «Inntekter og arbeidsforhold» som viser hvilke inntekter som er rapportert inn på deg og hva som er trukket i skatt hittil i år. Notér deg tallene herfra, gå tilbake og velg «Se og endre skattekort».
 • I postene «Lønn og trygd hittil i år» og «Skattetrekk (forskuddstrekk) hittil i år» legger du inn tallene fra henholdsvis innrapporterte inntekter og skattetrekk hittil i år.
 • Under «Lønnsinntekter hele året» legger du inn hva du forventer skal være samlet lønnsinntekt for hele året - det vil si månedslønna di multiplisert med gjenstående måneder.

Bank og lån

I motsetning til inntektsendringer som ofte rapporteres inn til Skatteetaten fortløpende, kan etaten sitte med betydelig eldre informasjon om deg når det gjelder bank-, gjeld- og bolig-opplysningene dine, ifølge Tvetenstrand.

Så, hvis du har kjøpt bolig og tatt opp boliglån i 2020, er det ikke sikkert dette er registrert. Rentene du betaler gir deg rett til skattefradrag, og årets mange rentekutt kan ha ført til at dette fradraget er satt for høyt. Ekstraordinære innbetalinger på lånet kan også gjøre det lurt å endre i skattekortet.

- Er du usikker på hva du betaler i gjeldsrenter, finner du dette i oversikten over lånet ditt i nettbanken, og du kan også sende en e-post til banken din og be dem om hjelp dersom du er i tvil, sier Tvetenstrand.

Nyland i Skatteetaten understreker at det er viktig å ta hensyn til all gjeld i skattekortet - altså bolig-, bil-, forbruks- og studielån, samt private lån etc.

Hjelpemidler til skattekort-sjekken

 • Lønn via lønnslippen du får fra arbeidsgiver
 • Pensjon via dokumentasjon fra Nav eller fra den som betaler ut pensjon til deg
 • Gjeld/formue via dokumenter fra banken som viser gjeld, gjeldsrenter og eventuelt formue.
 • I desember sender Skatteetaten deg skattetrekksmelding som viser hvilke inntekter, utgifter, formue og gjeld de tror du vil ha det kommende året. Den finner du i innboksen din på Altinn, eller som ikke-elektroniske brukere får sendt til sin folkeregistrerte adresse.

Kilde: Skatteetaten

Bolig og eiendeler

Det er forskjell på hva en megler setter som verdi på boligen din, og hva Skatteetaten setter som formuesverdi i skattemeldingen og -kortet.

Formuesverdien av primærboliger settes til 25 prosent av boligverdien, eller 90 prosent for sekundærboliger.

For å finne formuesverdien til din bolig, kan du bruke denne kalkulatoren.

Gjort feil endringer - frykt ikke!

 • Sjekk gjerne nederst på venstre side i skattekortet – her står det oversikt over hvor mye du har betalt i skatt hittil i år, og hva du har i prosent (det er regnet om selv om du har tabelltrekk). Hvis du legger inn endringer, kan du sjekke hvordan dette påvirker skatten du skal betale, så ser du om du vil bli trukket mer eller mindre med de endringene du har gjort.
 • Du kan i praksis endre informasjonen i skattekortet hver dag, så hvis du finner ut at endringen du gjorde ble feil, er det bare å rette tilbake.
 • Hvis det skjer større ting i løpet av året – anbefaler Tvetenstrand deg å legge inn endringene samtidig som de skjer. På den måten betaler du riktig skatt til enhver tid og unngår en ubehagelig overraskelse med baksmell når skatteoppgjøret kommer.

Aksjer og verdipapirer

Har du kjøpt eller solgt aksjer/fond med gevinst eller tap, er dette enda en ting som kan påvirke skatten din:

- Hvis du har solgt med gevinst, gir det ekstra skatt. Fradrag får du om du har solgt med tap. Det er du som er ansvarlig for at det er riktig informasjon som er registrert om deg, sier Tvetenstrand.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer