Slik skaffer du deg gratis e-bøker

Det er ikke bare bibliotekene som tilbyr.

GRATIS: Ei god bok behøver ikke koste noe - heller ikke på nettbrett, mobil eller lesebrett. Foto: ALL OVER PRESS
GRATIS: Ei god bok behøver ikke koste noe - heller ikke på nettbrett, mobil eller lesebrett. Foto: ALL OVER PRESS Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Leselysten ser ikke ut til å ha blitt mindre etter at vi fikk lesebrett, Internett, nettbrett og smartmobil. Men det koster å kjøpe bøker, også om de er digitale.

Ei ny, norsk e-bok koster for eksempel ofte mellom 200 og 300 kroner på for eksempel Digitalbok.no, mens prisen for en ny bestselger på Amazon i gjennomsnitt ligger på rundt 150 kroner.

Mye billigere, eller helt gratis

Det må imidlertid sies at tilbudene er mange, både i norske og utenlandske e-bokhandlere. Ikke sjelden kan du sikre deg attraktive titler for godt under hundrelappen.

BIBLIOTEKET Deichman har tatt utlånet inn i den digitale verden. Foto: DEICHMANSKE BIBLIOTEK
BIBLIOTEKET Deichman har tatt utlånet inn i den digitale verden. Foto: DEICHMANSKE BIBLIOTEK Vis mer

Noen bøker er også helt gratis hos de digitale bokhandlerne, trolig for å kapre deg som betalende kunde senere.


E-bøker med venteliste

Tradisjonelle papirbøker kan du selvsagt låne på biblioteket som før. Mindre kjent er det kanskje at du også kan låne e-bøker på samme måte.

Deichmanske Bibliotek tilbyr nå utlån av digitale bøker både for iPhone, iPad og Android-telefoner/nettbrett (app for både iOS og Android).

Lesebrett, for eksempel Kindle fra Amazon, kan du dessverre ikke bruke.

Digitale utlån har likevel en del begrensinger vi kjenner igjen fra den gamle, analoge bibliotekverdenen. Utvalget er begrenset (for eksempel tilbys bare 350 skjønnlitterære titler). Og siden hver bok bare «finnes» i fem «eksemplarer», er det ventelister på de mest populære.

Lånetiden er 14 dager, og du kan låne maks to bøker om gangen.

LES OGSÅ: Slik overfører du norske bøker til Kindle

Helt gratis klassikere

KLASSIKERE: Om du liker bøkene bestemor leste, får du dem gratis på Bokselskap.no. Foto: BOKSELSKAP.NO
KLASSIKERE: Om du liker bøkene bestemor leste, får du dem gratis på Bokselskap.no. Foto: BOKSELSKAP.NO Vis mer

Heldigvis finnes det alternativer både for de som foretrekker lesebrett (i motsetning til mobil og nettbrett), som helst vil slippe å vente eller og som kanskje ønsker litt lenger tid enn to uker på å lese.


Om du elsker norske eller engelskspråklige klassikere, er mulighetene mange for å skaffe seg dem gratis i elektronisk form.

Bokselskap.no ligger norske klassikere av Amalie Skram, Oskar Braathen og mange andre gratis tilgjengelig. Du kan enten lese direkte i nettleseren eller laste ned for nettbrett, lesebrett og mobil i ePub, mobi, pdf eller html-format.

Universitetet i Oslo tilbyr så godt som alt Henrik Ibsen skrev i de fleste formater. For eksempel kan «Peer Gynt» lastes ned både som xml, pdf. Nettstedet oppgir at de også støtter ePub og Amazon/Kindles Kindles azw-format, men disse ser ikke ut til å være på plass ennå.

ENORMT UTVALG: Google har millioner av bøker i sitt digitale bibliotek. Prisene er rimelige, og noe er også gratis. Foto: GOOGLE
ENORMT UTVALG: Google har millioner av bøker i sitt digitale bibliotek. Prisene er rimelige, og noe er også gratis. Foto: GOOGLE Vis mer

Og om du er stø i gammelmodig engelsk ligger William Shakespeares samlede verker ute som gratis pdf-filer på Gutenberg-prosjektet sammen med en stor mengde av verdens bøker som nå er så gamle at de ikke lenger er omfattet av opphavsrett.


Google-bøker

Også Google har et tilbud til bokelskere. Gjennom Google Bøker kan du søke gjennom millioner av bøker. Mange av dem kan bare leses på nett, og noen bare i utdrag. Atter andre må du kjøpe som papirutgave eller e-bok.

Men det finnes også gratis titler som kan lastes ned og leses på den dingsen du ønsker å bruke. Vær likevel oppmerksom på at klassikere du du ikke trenger å betale for på Gutenberg kan koste penger hos Google.

Du kan jo for eksempel begynne med å laste ned en lærebok i hvordan du finner gratis e-bøker. Men den koster altså seks kroner og 81 øre...

Lån på Amazon

Såkalte Amazon Prime-kunder kan låne bøker gjennom Amazon, men denne ordningen ser foreløpig ikke ut til å være tilgjengelig i Norge.

Da vi prøvde, ble vi sluppet inn som Prime-medlemmer med 30 dagers gratis prøvetid. Det framgikk også at boklån var en del av tilbudet, men i praksis fungerte det ikke.

LÅN: Amazon tilbyr utlån av bøker for sine Prime-kunder, men foreløpig ikke for nordmenn. Foto: AMAZON
LÅN: Amazon tilbyr utlån av bøker for sine Prime-kunder, men foreløpig ikke for nordmenn. Foto: AMAZON Vis mer

Når prøvetiden er over, koster Prime-medlemskapet 99 dollar (om lag 748 norske kroner etter dagens kurs) i året.


Likevel er det begrensninger, selv når du betaler. Du kan bare låne bøker fra andre, ikke direkte fra butikken. Samtidig kan du ikke låne ut ei bok mer enn én gang, og mens du låner den ut kan du ikke lese den selv.

I likhet med Deichmanske opererer Amazon med to ukers lånetid. Ordningen forutsetter også at du har Kindle-lesebrett fra Amazon. Mobil eller nettbrett er ikke nok.

«Spotify» for bøker

Via Amazons Kindle Unlimited kan amerikanere nå lese så mange bøker de vil vil for 9,99 dollar (om lag 75 norske kroner) i måneden etter Netflix/Spotify-modellen, men denne strømmetjenesten er heller ikke tilgengelig for oss nordmenn ennå.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer