Boligkjøp og -salg

Slik skal bolig­handelen bli tryggere

En ny forskrift skal, sammen med de tidligere vedtatte endringene i avhendingslova, bidra til å gjøre bolighandelen tryggere. Nå kan, blant annet, boligen ikke «selges som den er» lenger.

PASS PÅ: Det er eiers ansvar å vedlikeholde boligen, og skader som skyldes mangel på dette, dekkes ikke av forsikringen. Nå kan forsømte boliger også være vanskeligere å selge - bare les saken under Klipp: Tobias Fjeldvang. Video: Linn Merete Rognø. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fredag 11. juni vedtok regjeringen en forskrift som skal gjøre bolighandelen tryggere.

Forskriften skal, sammen med de tidligere vedtatte endringene i avhendingslova, bidra til å gjøre bolighandelen tryggere - og både lovendringene og forskriften trer i kraft fra 1. januar 2022, står det regjeringens pressemelding.

Fjerner «solgt som den er»-forbehold

Endringene i avhendingslova innebærer, blant annet, at selger ikke lenger kan ta forbehold om at boligen selges «som den er» i forbrukerkjøp.

Dermed flyttes altså noe av risikoen for skjulte feil og mangler fra kjøper til selger, og samtidig skal kjøper anses å kjenne til opplysningene som kommer tydelig fram i en medfølgende tilstandsrapport.

Boligadvokat: - Selger får større ansvar

Advokat Andreas Møller har bistått flere boligkjøpere som har oppdaget alvorlige skjulte feil i boligen etter kjøp uten at selger opplyste om disse.

Dinside har omtalt ett av disse tilfellene der Klaus Lintho opplevde at det fosset rottemøkk fra taket da han og familien nettopp hadde flyttet inn i «drømmeboligen» - les saken her:

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.