Boligkjøp og -salg

Slik skal bolig­handelen bli tryggere

En ny forskrift skal, sammen med de tidligere vedtatte endringene i avhendingslova, bidra til å gjøre bolighandelen tryggere. Nå kan, blant annet, boligen ikke «selges som den er» lenger.

PASS PÅ: Det er eiers ansvar å vedlikeholde boligen, og skader som skyldes mangel på dette, dekkes ikke av forsikringen. Nå kan forsømte boliger også være vanskeligere å selge - bare les saken under Klipp: Tobias Fjeldvang. Video: Linn Merete Rognø. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fredag 11. juni vedtok regjeringen en forskrift som skal gjøre bolighandelen tryggere.

Forskriften skal, sammen med de tidligere vedtatte endringene i avhendingslova, bidra til å gjøre bolighandelen tryggere - og både lovendringene og forskriften trer i kraft fra 1. januar 2022, står det regjeringens pressemelding.

Fjerner «solgt som den er»-forbehold

Endringene i avhendingslova innebærer, blant annet, at selger ikke lenger kan ta forbehold om at boligen selges «som den er» i forbrukerkjøp.

Dermed flyttes altså noe av risikoen for skjulte feil og mangler fra kjøper til selger, og samtidig skal kjøper anses å kjenne til opplysningene som kommer tydelig fram i en medfølgende tilstandsrapport.

...OG IKKE: Vi oppsummerer oppussingen som er mest lønnsom for deg og din bolig. Video: Eilin Lindvoll. Klipp: Ingebjørg Iversen / Dinside Vis mer

Boligadvokat: - Selger får større ansvar

Advokat Andreas Møller har bistått flere boligkjøpere som har oppdaget alvorlige skjulte feil i boligen etter kjøp uten at selger opplyste om disse.

Dinside har omtalt ett av disse tilfellene der Klaus Lintho opplevde at det fosset rottemøkk fra taket da han og familien nettopp hadde flyttet inn i «drømmeboligen» - les saken her:

Møller understreker at dette han har ventet lenge på.

- Hittil har selgere vært tjent med å avstå fra å undersøke boligene sine, nettopp fordi de har kunnet avtale at skjulte mangler, som ikke anses som vesentlige, skal bæres av kjøper. Når mangler så blir avdekket oppstår det gjerne en diskusjon om hvorvidt mangelen kan anses å være vesentlig, sier Møller til Dinside, og fortsetter:

- Ved å fjerne muligheten for å selge boliger med et slikt «solgt som den er»-forbehold, flyttes risikoen for skjulte mangler over på selger som dermed får en god grunn til selv å undersøke boligen grundig før salg.

Råtne tak og rådyre el-feil

Foruten rotte-eksempelet over, kan advokaten nevne tilfeller der ferske boligkjøpere legger nye taksteiner på det som viser seg å være pill råtne undertak, hvorpå selgerne hevder de ikke var kjent med undertakets tilstand, eller der merker etter fuktskader dekkes over.

- Jeg synes også det er veldig positivt på at takstmennene nå pålegges å foreta undersøkelser rundt det elektriske anlegget og etterspørre samsvarserklæringer. Svært mange boliger har feil på det elektriske anlegget, og dette kan være svært kostbart å utbedre, i tillegg til feil på el-anlegg i verste fall kan koste liv, legger Møller til.

Nye krav til tilstandsrapportene

For at disse nye boligkjøp-reglene skal fungere best mulig, er det altså viktig at tilstandsrapportene blir best og likest mulig. Forutsetningen for å vedta endringen er at det kommer standardiserte regler for tilstandsrapportene, noe som kommer med denne nye forskriften.

- Vi er veldig glade for at forskriften har med en egen bestemmelse om klart språk, og at resultatene i rapporten skal «formidles på en tydelig og forbrukervennlig måte», sier Morten Andreas Meyer i Huseierne.

Anders Stensrud, byggteknisk rådgiver i Huseierne, forklarer at den nye forskriften beskriver hvilke bygningsdeler som skal behandles i tilstandsrapportene, og hvordan:

  • Forskriften dekker de viktigste delene i boligen, som vil være med på å avdekke potensielle skader på et tidligere tidspunkt.
  • Reglene åpner for at du som selger kan avtale at bygningsdeler, utover det som er nevnt i forskriften, kan undersøkes på en grundig måte, eller at bygningsdeler, som for eksempel våtrom, skal undersøkes grundigere enn det som er angitt i forskriften, ifølge byggteknisk rådgiver i Huseierne.
  • For hver bygningsdel skal det settes en tilstandsgrad fra 0 til 3, og der hvor det er tilstandsgrad 2 eller 3, skal den bygningskyndige også si noe om årsak, konsevens og gi et anslag på utbedringskostnad. Dette gjør at boligkjøpere får et mye bedre verktøy for å beregne om, eller hvor mye, de vil by på en bolig.
  • Med dette vil boligkjøpere få standardisert informasjon som det er lettere å sammenligne enn i dag.

- Gir en helt annen trygghet

Are Andenæs Huser, administrerende direktør i Norsk Takst, forteller at kravene til selve tilstandsrapporten er omtrent som forventet.

Norsk takst er bransjeorganisasjonen for landets takstforetak, og medlemmene deres utfører takstoppdrag over hele landet og innenfor ulike fagfelt, blant annet bolig.

- Vi gjennomgår nå forskriften nøye, og ser at det som omhandler selve innholdet i rapporten, allerede er ivaretatt i vår nye tilstandsrapport, i tillegg til at vi finner noen små avvik der forskriften ikke tar med bygningsdeler som vår rapport har med, sier Huser til Dinside.

- En av de største fordelene med denne reguleringen, er at det blir sammenlignbare rapporter. Dette gir en helt annen trygghet for aktørene, og det går ikka lenger an å kalle hva som helst for en «tilstandsrapport», fortsetter han.

Norsk Takst har sendt Dinside et eksempel på en av de nye tilstandsrapportene de har utviklet sammen med datterselskapet Verdi, som du kan se utkast fra i bildekarusellen under:

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer