Slik skal de stoppe søppelsmuglere

For å stoppe smugling av elektronisk avfall fra returmottak i Norge til Afrika og sikre at bakmennene blir straffeforfulgt, skal flere etater nå samarbeide.

STRAFFBART: Nå skal søppelsmuglingen fra returmottakene stoppes. Foto: Miljødirektoratet
STRAFFBART: Nå skal søppelsmuglingen fra returmottakene stoppes. Foto: Miljødirektoratet Vis mer
Publisert

Det er Miljødirektoratet, Tollvesenet, Vegvesenet, Økokrim, Kystverket og Sjøfartsdirektoratet som skal jobbe sammen om å stoppe søppelsmuglerne, skriver NRK.

Flere tiltak

Tilsynsmyndighetene har en lang liste med tiltak, som direktør Ellen Hambro i Miljødirektoratet sier at de nå er i gang med. Blant tiltakene er blant annet å føre tilsyn med eksportører og returmottakene til forhandlere og straffeforfølge de som er en del av større nettverk.

Miljødirektoratet har også tatt opp saken i ulike internasjonale fora, siden problemet er grenseoverskridende.

Ifølge NRK får smuglerne tak i mye av avfallet fra returmottakene til kommunen og el-forhandlere i Norge. Direktoratet vil klargjøre regelverket.

– Det skal ikke være tvil om at det er straffbart å stjele fra returmottak, sier Hambro.

Til tross for satsingen er det ikke bevilget mer penger til Tollvesenet, som kontrollerer konteinere og varebiler med elektronisk avfall, ifølge kanalen.

Dårlig kontroll på EE-avfallet

I oktober varslet Elkjøp at de begynner med 24-timers kameraovervåking av sine returområder.

Samme måned la Miljødirektoratet fram en rapport, som viste at forhandlere sikrer EE-avfallet for dårlig, og at hele 23 prosent av forhandlerne bryter plikten til å forhindre tyveri av EE-avfall.

- Altfor mange forhandlere har for dårlig kontroll på avfallet slik at det kommer på avveie, uttalte Einar Knutsen, seksjonsleder i Miljødirektoratet til Dinside i oktober.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer