Slik skal enda flere få bruke BankID uten kodebrikke

Gjennom apper kan du snart levere selvangivelsen med fingeravtrykk.

TENKT SCENARIO: Her ser BankID for seg å logge seg inn på Altinn ved hjelp av fingeravtrykket ditt. BankID åpner nemlig snart for at bankenes egne apper kan logge deg inn i alle BankID-løsninger. Foto: BANKID
TENKT SCENARIO: Her ser BankID for seg å logge seg inn på Altinn ved hjelp av fingeravtrykket ditt. BankID åpner nemlig snart for at bankenes egne apper kan logge deg inn i alle BankID-løsninger. Foto: BANKID Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

BankID har etterhvert blitt Norges universelle innloggingsløsning. Og med 3,4 millioner brukere, er det ikke særlig relevant å snakke om hvorvidt tjenesten i seg selv er populær.

Men det som ikke er særlig populært, er engangskodene som kodebrikken gir deg. Det finnes allerede en løsning på dette, BankID på mobil, men mindre enn én av fire har skaffet seg dette.

Snart kommer BankID med enda et alternativ: Bankenes egne apper. Det er bankene som i dag står for kodebrikken din, og snart står de fritt til å erstatte den med en app – helt uten en eneste engangskode.

- Målet er å gi flere helmobile løsninger. Antall brukere av BankID på mobil er ikke nok, derfor kommer vi med et alternativ, sier utviklingssjef Frode Nilsen i BankID til Dinside.

LES OGSÅ: Slik bytter du ut kodebrikken med BankID på mobil

ENKLERE: Målet til utviklingssjef Frode Nilsen i BankID er hele tida å gjøre løsningen så enkel som mulig. Da er ikke kodebrikker og engangskoder veien å gå. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
ENKLERE: Målet til utviklingssjef Frode Nilsen i BankID er hele tida å gjøre løsningen så enkel som mulig. Da er ikke kodebrikker og engangskoder veien å gå. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer


Selvangivelse med fingeravtrykk

Det finnes allerede apper som erstatter kodebrikken; både Sparebank1 og Danske Bank har apper som gir deg en engangskoder til BankID på mobilskjermen. Men BankID vil ha flere, og det er ikke bare bankbrikken de vil til livs.

For mens du i dagens apper manuelt må skrive inn koden fra appene inn i for eksempel en annen app eller på datamaskinen, skal det nye systemet gjøre engangskoder overflødig.

Tenk deg følgende scenario:

 1. Du går inn på Skatteetaten.no på PC-en eller Altinn-appen på mobilen for å sjekke selvangivelsen, og trykker på logg inn-knappen.
 2. Du velger BankID fra for eksempel Sparebank1, og bankens app starter på mobilen.
 3. Du identifiserer deg i appen, med for eksempel en PIN-kode eller fingeravtykk – alt etter som hva bankene selv velger å bruke.
 4. Appen snakker med BankID, og du er nå logget inn på PC-en eller mobilen, helt uten å ha skrevet inn engangskoder.
LES OGSÅ: Snart forsvinner BankID-appen – skulle løse Java-problemet på mobil og nettbrett, så forsvant Java

ALLEREDE PÅ PLASS: Vil du bytte kodebrikker mot mobiltelefon, har du lenge kunnet bruke BankID på mobil. Men selv om den nye løsningen foregår på mobil, blir dette en helt annen løsning. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
ALLEREDE PÅ PLASS: Vil du bytte kodebrikker mot mobiltelefon, har du lenge kunnet bruke BankID på mobil. Men selv om den nye løsningen foregår på mobil, blir dette en helt annen løsning. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis merSom BankID på mobil?

Synes du dette høres kjent ut, er det fordi BankID på mobil gjør nærmest nøyaktig det samme i dag. Men som sagt har ikke denne løsningen fått den store utbredelsen, og BankID tror det nye opplegget vil være lettere for mange å ta i bruk.

BankID på mobil har nemlig sine ulemper. For eksempel må noen få nye SIM-kort, Danske Bank støtter ikke løsningen og Telenor tar 49 øre per innlogging.

Hva bruker du oftest? (Avsluttet)
Kodebrikke(65%) 5891
BankID på mobil(29%) 2624
Engangskoder gjennom apper eller SMS(5%) 491
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Dessuten kjører programvaren på SIM-kortet ditt, som gjør at bankene ikke kan påvirke hvordan det fungerer. Bruk av for eksempel fingeravtrykk vil derfor være vanskelig.

- Nå får vi altså kodebrikker, BankID på mobil og disse appene. Er dere ikke redd for at folk blir forvirra?

- Erfaringen vår er at folk kommer ombord på én brukeropplevelse, og holder seg fast til den selv om det finnes alternativer. Og det er helt greit, man må velge den som passer best for seg selv, svarer Nilsen.

LES OGSÅ: Visste du at BankID-passordet ikke skiller mellom store og små bokstaver?

Begynnelsen på slutten

BankID er klare med systemet fra august, så er det opp til bankene å støtte det. Ifølge Nilsen vil trolig Sparebank1 og Danske Bank være først ute, i løpet av høsten.

Hva med sikkerheten?

 • BankID på mobil kjører på SIM-kortet ditt, og blir ansett for å være like sikkert som en kodebrikke.
 • Men hva når kodebrikken blir en app? Ifølge Frode Nilsen i BankID skal også dette være like sikkert.
 • - BankID på mobil ligger i SIM-kortet og er mer bortgjemt. Men en app er mer avansert og for eksempel mer egnet til å oppdage sikkerhetsbrudd, sier Nilsen.
 • - Så den ene er god på noe den andre ikke er like god på, og vice versa, så de er likeverdige.

 • Og med både BankID på mobil og disse appene, er det snart ingen grunn til å fikle med gammeldagse kodebrikker og engangskoder.

  - Er målet å bli helt kvitt kodebrikker og engangskoder til slutt?

  - Vi tenker at sluttbrukeren foretrekker enklere brukeropplevelser, og det styrer hva vi gjør, svarer Nilsen i BankID diplomatisk.

  På bransjetreffet BankID-dagen sa han at kodebrikkens død var ønsket på lang sikt. Dette er bankenes valg, ikke BankID sitt, men som Nilsen sier til Dinside:

  - Jeg ser det ikke som utenkelig at man om noen år kan bli ny kunde i en bank, uten at banken utstyrer deg med en kodebrikke.

  LES OGSÅ: Se døra som låses opp med BankID

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer