Slik skal markedet virke

Mantraet i økonommiljøene er at ressursene skal fordeles effektivt - begrepet brukes i det som kalles velverdsteori. Vi har hentet noen avsnitt som definerer det.

Publisert
Sist oppdatert

"Med effektivt menes at ressursene blir brukt slik at en ikke kan endre ressursbruken på en måte som gjør at noen husholdninger kommer bedre ut, uten at andre får det verre.. Det vil her bli beskrevet tre betingelser som kjennetegner en slik effektiv fordeling...

Den første betingelsen er at kostnaden for å produsere en ekstra enhet av produktet, marginalkostnaden, skal være den samme for alle produsenter. Dersom dette ikke hadde vært tilfelle, kunne man ved overføring av produksjonen mellom de ulike produsentene ha produsert den samme mengden til en lavere kostnad.

På konsumentsiden må vi tilsvarende ha at det individene er villig til å betale for å få en ekstra enhet av varen, den marginale betalingsviljen, må være den samme for alle konsumenter. Dersom det ikke var tilfelle, kunne individer bytte varer seg i mellom på en slik måte at alle kom bedre ut.

Til sist har vi en betingelse som knytter sammen produsenter og forbrukere og som sier hvor mye det vil være optimalt å produsere av en vare. Den sier at vi bør produsere en vare helt til det punktet hvor grensekostnaden er lik den marginale betalingsviljen."

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.