Feilutbetalinger fra Nav:

Slik skal Nav enklere finne dem som har fått feil støtte

Får 30 millioner for å avdekke og kreve tilbake feilutbetalinger. 

MER PENGER TIL KONTROLL: Regjeringen vil gi Nav 30 millioner mer i 2017 for å avdekke feilutbetalinger. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
MER PENGER TIL KONTROLL: Regjeringen vil gi Nav 30 millioner mer i 2017 for å avdekke feilutbetalinger. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke

Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I mai la regjeringen fram revidert nasjonalbudsjett for 2017, der de blant annet foreslår å øke bevilgningene til Nav med 30 millioner kroner i 2017.

Pengene skal brukes til å avdekke og kreve tilbake feilutbetalinger.

– Selv om andelen feilutbetalinger er lav, viser undersøkelser at feilutbetalingene samlet sett utgjør store summer hvert år. Å sikre rett ytelse til rett person er viktig for å opprettholde tilliten til velferdsordningene, sier arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie.

Styrkingen skal dels gi grunnlag for å utvikle nye kontrollmetoder, og dels tiltak som skal medføre større saksbehandlingskapasitet. Her kan du blant annet se hvilke metoder Nav bruker i dag for å avdekke misbruk.

Skal redusere feilutbetalingene

Regjeringen skriver at pengene vil bli benyttet til å starte gjennomføringen av prioriterte kontroll- og tilbakekrevingstiltak, foreslått i en handlingsplan utarbeidet av Arbeids- og velferdsdirektoratet.

Målet skal være er å redusere feilutbetalinger, uavhengig av om årsaken til feilen er gjort av etaten eller som følge av aktløshet, forsettelige handlinger eller unnlatt informasjon fra brukeren.

Vil finne feil raskere

Ekstratilskuddene som er foreslått fra regjeringen skal sikre at Nav raskt kan komme i gang med prioriterte tiltak i planen.

Dermed kan flere feilutbetalinger bli avdekket og krevd tilbake, og færre krav kan foreldes.

Det vil også kunne medvirke til at løpende feilutbetalinger avdekkes tidligere, slik at disse blir lavere enn de ellers ville blitt. Dette skal både medføre innsparinger for Nav, og gjøre det enklere for den enkelte bruker å gjøre opp for seg.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer