Slik skal smuglerne tas

Høyere bemanning og høyteknologisk utstyr skal styrke grensekontrollen.

TOLLBESLAG: Med økt bemanning og flere hjelpemidler i grensekontrollen kan storsmuglere gå en usikker fremtid i møte. Foto: Colourbox.com/Tollvesenet
TOLLBESLAG: Med økt bemanning og flere hjelpemidler i grensekontrollen kan storsmuglere gå en usikker fremtid i møte. Foto: Colourbox.com/Tollvesenet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Regjeringen la på onsdag frem sitt forslag til statsbudsjett for neste kalenderår. Der foreslo de blant annet en kraftig styrking av Tolletatens grensekontroll.

Fra og med neste år skal det etter planen ansettes over 120 nye tjenestemenn, etableres et nytt kompetansesenter og anskaffes nytt, høyteknologisk kontrollutstyr.

Det kan bety trøbbel for organiserte smuglere og kriminelle, og kanskje litt høyere puls for nordmenn som passerer grensen med en flaske vin for mye i bagasjen.

LES OGSÅ: Møt tollvesenets nye våpen

– Stadig mer alvorlig kriminalitet

FORNØYD: Geir Høiseth sier at pengene vil komme til god nytte. Foto: Tolletaten
FORNØYD: Geir Høiseth sier at pengene vil komme til god nytte. Foto: Tolletaten Vis mer


Regjeringens forslag om en økt bevilgning på 91,5 millioner kroner, begrunnes med at tollerne møter "stadig mer alvorlig og organisert kriminalitet" og "en sterk trafikkvekst mellom Norge og utlandet".

LES OGSÅ: Årets 10 rareste smuglere

De økte ressursene møtes med glede hos Geir Høiseth, som er leder av seksjonen for grensekontroll i Toll- og avgiftsdirektoratet.

- Det gir oss mulighet til å fortsette med det vi gjør i dag, bare mer og bedre.

- Det skal fortsatt gå til å motvirke at ulovlige varer - enten det er narkotika, våpen eller andre helsefarlige eller regulerte varer - kommer inn i Norge, sier Høiseth.

LES OGSÅ: Stopper smuglerne med nye kameraer

Tre satsingsområder

Grensekontrollen skal styrkes hovedsakelig gjennom tre satsingsområder; et elektronisk nærvær ved alle landeveis grenseoverganger, økt bemanning og bedre etterretnings- og analyse-kapasitet.

– Vil avdekke mer småsmugling

PASS PÅ KVOTEN: Grensekontrollen regner med å også ta flere småsmuglere fremover. Foto: PantherMedia / Benis Arapovic
PASS PÅ KVOTEN: Grensekontrollen regner med å også ta flere småsmuglere fremover. Foto: PantherMedia / Benis Arapovic Vis mer


Selv om det er kriminelle bander og organiserte smuglere som har aller mest å frykte, vil de nye tiltakene også berøre nordmenn som ikke nødvendigvis bryr seg så mye om kvotene.

LES OGSÅ: Frykter forvirring rundt nye taxfree-kvoter

Har nordmenn med en flaske vin for mye i bagasjen grunn til å få litt høyere puls når de krysser grensen neste år?

- Ja. Rett og slett, sier Geir Høiseth før han fortsetter:

- Vi vil fortsette å bruke aller mest ressurser på alvorlig kriminalitet og organisert smugling. Det handler om å finne en fornuftig balanse mellom det og vanlige reisende som går litt over kvotene. Som en bieffekt av økt tilstedeværelse på grensen vil man naturligvis også avdekke mer småsmugling.

Slik styrkes grensekontrollen i 2016:

 • 120 nye tjenestemenn ansettes i grensekontrollen, som er en bemanningsøkning på 20 prosent fra de omlag 600 ansatte i dag.
 • Det skal settes opp skiltgjenkjenningskameraer, som varsler når kjøretøy mistenkt for smugling passerer, ved alle landeveis grenseoverganger. Planlagt ferdigstilt i 2019.
 • Flere mobile patruljer som kan følge opp informasjonen fra systemet og kontrollere mistenkelige kjøretøy.
 • Grensekontrollen på E6 ved Svinesund og E18 ved Ørje blir døgnbemannet og vesentlig styrket.
 • Flere tollere ved lufthavnene i Bergen, Trondheim, Tromsø, Sandefjord og Kristiansand. Gardermoen har allerede fått forsterket bemanning gjennom prøveprosjektet med forenklet transfer.
 • Det skal etableres et nasjonalt kompetansesenter for analyse og etterretning. Der skal det også være en enhet som jobber med internett- og post-tilknyttet smugling.

 • Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer