Slik skal studentene få mer fra Lånekassen

Én ekstra måned med studielån skal innføres gradvis fra og med 2017.

1 MÅNED EKSTRA: Frem mot 2020 skal det gradvis innføres én måned ekstra med studielån. Foto: NTB SCANPIX
1 MÅNED EKSTRA: Frem mot 2020 skal det gradvis innføres én måned ekstra med studielån. Foto: NTB SCANPIX Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Blant lekkasjene foran onsdagens fremlegging av revidert nasjonalbudsjett, var nettopp at det skulle gjøres endringer i studielånet, nærmere bestemt ved at studenter skal få utbetalt en måned til med lån.

Nå varsler regjeringen at de ønsker en gradvis innføring av en ekstra utbetalingsmåned frem mot 2020.

- Norsk studentorganisasjon (NSO) har etterlyst dette i mange år og er glad for at det endelig kommer på plass, sier leder Therese Eia Lerøen i en pressemelding.

LES OGSÅ: Det skal bli enklere å studere for de som mottar dagpenger

Gradvis økning de neste årene

2.600 KRONER: Hvert år frem til 2020 skal studielånet økes med rundt 2.600 kroner. Foto: NTB SCANPIX
2.600 KRONER: Hvert år frem til 2020 skal studielånet økes med rundt 2.600 kroner. Foto: NTB SCANPIX Vis mer


Regjeringen viser til et anmodningsvedtak fra Stortinget, hvor de ble bedt om å komme tilbake til Stortinget med et konkret opplegg for å innføre 11 måneders studiestøtte med start i 2017 og opptrapping mot 2020.

Det har de nå gjort. Dermed foreslår de at studenter fra og med våren 2017 får utbetalt rundt 2.600 kroner mer i basisstøtte, enn med dagens regelverk. De neste tre årene vil støtten øke tilsvarende.

«Eksamensperioden i vårsemesteret ligger ofte tett opp mot slutten av den perioden utdanningsstøtte gis for. Dette kan skape en vanskelig økonomisk situasjon for studentene, spesielt fordi de har mindre mulighet til å arbeide ved siden av utdanningen i eksamensperioden. Ved å utvide støtteperioden for studenter som mottar støtte i vårsemesteret, avhjelpes denne situasjonen.»

LES OGSÅ: Grønn? Dette er revidert nasjonalbudsjett

Ikke for alle

Regjeringen skriver videre at det ikke er alle som vil få 11 måneders studiestøtte. Dette skal være forbeholdt heltidsstudenter.

NSO påpeker at deltidsstudentene også er avhengig av studiestøtten for å dekke nødvendige kostnader.

- Nå forblir disse studentene i en situasjon hvor deltidsjobben vil fortsette å stjele tid fra studiene i mai for å dekke inn kostnadene som kommer i juni. Vi håper stortinget finner rom i budsjettet for å gi alle studenter samme mulighet, sier Eia Lerøen.

Den økte studiestøtten skal være forbeholdt studenter i høyere utdanning og fagskoleutdanning, ikke folkehøyskoleelever som tar eksamensfri utdanning, eller voksne som tar videregående opplæring eller grunnskoleopplæring.

Disse vil ikke omfattes av opptrappingen i støttenivå, påpeker regjeringen. Samtidig foreslår regjeringen at ulike stipender for studenter med særskilte behov, eksempelvis sykestipend
og forsørgerstipend, skal gis i den ellevte måneden såfremt vilkårene ellers er oppfylt.

Vilkårene for å få omgjort studielån til stipend skal for den ellevte måneden være like som for dagens studielån; inntil 40 prosent av beløpet som er knyttet til den ellevte måneden
vil kunne omgjøres til stipend, dersom vilkårene for omgjøring er oppfylt.

Her kan du lese mer om flere av budsjettendringene

Ny utbetalingsdato

I 2017 vil studenter måtte regne med å få det ekstra beløpet utbetalt sammen med siste utbetaling i midten av mai, fordi de tekniske løsningene ikke vil være klare for en ny utbetalingsdato.

Deretter er målet at siste utbetaling skal foregå den 15. juni.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer