Både Vipps og Apple Pay vil tilby mobilbetaling i Norge

Slik skal Vipps banke Apple Pay

Snart kan vi trolig betale med både Vipps og Apple Pay i norske butikker. Vipps tror de vinner med priser.

YPPER MED APPLE: Vipps-sjef Rune Garborg er ikke overrasket over at Apple Pay kommer til Norge. Men han vil at nordmenn heller skal betale i butikk med Vipps, og mener han vet hvordan han skal klare det. Foto: DNB
YPPER MED APPLE: Vipps-sjef Rune Garborg er ikke overrasket over at Apple Pay kommer til Norge. Men han vil at nordmenn heller skal betale i butikk med Vipps, og mener han vet hvordan han skal klare det. Foto: DNB Vis mer
Publisert

Apple-direktør Tim Cook uttalte denne uka at de ønsket å lansere Apple Pay i Norge den nærmeste tida.

Apple Pay gir blant annet iPhone-brukerne mobilbetaling i butikk, altså som en erstatning for bankkort. Dette har mange andre prøvd på før dem i Norge, uten hell. Valyou, mCash og Mobile Pay har alle lagt ned, og bare Vipps gjenstår.

Vipps har inntil nå handlet mest om betaling mellom privatpersoner, som alternativ til kontanter på for eksempel loppemarkeder og i seinere tid også netthandel.

Men Vipps har også ambisjoner om betaling i tradisjonelle butikker. I direkte konkurranse med Apple Pay.

Vipps skal være billig

– Vår ambisjon for mobilbetaling i butikk er å tilby noe som er enklere og billigere enn dagens løsning, det tror vi er nøkkelen til å lykkes, sier Vipps-sjef Rune Garborg til Dinside.

Garborg er forsiktig med detaljene, men med «enklere og billigere» sikter han trolig til dette:

  • De fleste kortterminaler i Norge har allerede NFC-teknologien de trenger for å ta imot Apple Pay-betalinger. Kontaktløse bankkort bruker den samme løsningen.
  • Men mange butikker har ikke åpnet for muligheten, da kontaktløs betaling har foregått utenfor BankAxept-systemet og dermed kostet butikkene mer enn tradisjonell kortbetaling.
  • Vipps inngikk et samarbeid i fjor om mobilbetaling gjennom BankAxept. Kan Vipps tilby dette, som ikke koster verken butikk eller kunde mer enn vanlig kortbetaling, vinner de fort en viktig kamp. For Apple Pay får neppe til det samme.

Nå rulles for øvrig BankAxept-kort med kontaktløs betaling ut, som skal øke utbredelsen av NFC-betaling her til lands.

HER ALLEREDE: Kontaktløse kort, med et slikt ikon, bruker den samme NFC-teknologien som Apple Pay bruker, og kanskje Vipps vil bruke. De fleste terminaler har teknologien på plass, men ikke alle har åpnet for bruken, da den har kostet butikkene mer. Foto: DNB
HER ALLEREDE: Kontaktløse kort, med et slikt ikon, bruker den samme NFC-teknologien som Apple Pay bruker, og kanskje Vipps vil bruke. De fleste terminaler har teknologien på plass, men ikke alle har åpnet for bruken, da den har kostet butikkene mer. Foto: DNB Vis mer

Hvem blir først?

Vipps, BankAxept og BankID skal snart slås sammen til ett selskap. I kjølvannet av dette skrev Dagens Næringsliv nylig at Vipps sine planer for mobilbetaling i butikk, en av grunnene til sammenslåingen, er utsatt.

Vipps uttalte at de håpet på lansering i løpet av 2018. En knapp uke etter dette, annonserte Apple-toppsjef Tim Cook sin norske Apple Pay-lansering.

– Det er neppe tilfeldig, sier administrerende direktør Ståle Bie i Verifone, som leverer betalingsterminaler i Norge, til Dinside.

For nå er kappløpet om å være «first mover» i gang. Den første på markedet vil alltid ha en fordel, og spørsmålet er om det blir Vipps med sin enorme brukerbase, eller Apple med sine enorme finansielle muskler.

– Apple Pay har lenge snakket om at de har planer for det norske markedet, så gårsdagens lansering kom ikke som en overraskelse, sier Vipps-sjef Garborg til Dinside, før han gjentar sitt mantra:

– For å lykkes med mobilbetaling i butikk er det viktig å ha en løsning som har minst like lave priser som i dag. Det har vært en tydelig tilbakemelding fra handelen.

Ser til Danmark

Garborg sier han vil lære av hva som har skjedd med mobilbetaling i Danmark. Der er den samme kampen som snart kommer til Norge godt i gang:

  • Danskene hadde sin egen løsning, MobilePay, før Apple Pay ble lansert der i fjor. MobilePay bruker både NFC og Bluetooth for å fungere på alle telefoner.
  • Jyske Bank og Nordea inngikk partnerskap med Apple. Bare kunder i disse bankene kan betale med iPhone – også i Norge blir det krav om slike samarbeid.
  • Jyske Bank melder om 30.000 registrerte brukere de første tre ukene, og Nordea om «titusenvis».
  • Samtidig kan MobilePay skilte med over 3,8 millioner danske brukere, samt 75.000 fysiske og 8.000 nettbutikker som godtar betalingen.
  • Apple Pay bruker bare Visa-biten av bankkortet kundene registrerer – ikke den gebyrfrie Dankort-delen MobilePay bruker, som tilsvarer BankAxept i Norge. Derfor kan det komme gebyrer på betalingene, som butikkene ofte må dekke.

Akkurat som i Danmark, vil dermed Vipps med BankAxept ha et konkurransefortrinn. Både for få butikker til å godta, og videre kunder til å bruke, Vipps over Apple Pay.

MYSTISK: Det er all grunn til å tro at Nordea står langt foran i køen for å tilby kundene Apple Pay, men Synne Ekrem vil ikke bekrefte noe ennå. Foto: Nordea
MYSTISK: Det er all grunn til å tro at Nordea står langt foran i køen for å tilby kundene Apple Pay, men Synne Ekrem vil ikke bekrefte noe ennå. Foto: Nordea Vis mer

Får gode tilbakemeldinger

Hvilke banker som vil tilby kundene sine Apple Pay i Norge er foreløpig ukjent.

Men Nordea, som allerede har Apple Pay i Sverige, Finland og Norge, er en åpenbar kandidat.

– Kundene som har tatt i bruk Apple Pay gir svært gode tilbakemeldinger; betaling blir overraskende enkelt med telefon eller klokke. I Finland har det vært størst suksess, der det er et større antall terminaler som er kompatible med Apple Pay, forteller kommunikasjonssjef Synne Ekrem i norske Nordea til Dinside.

– Og hvordan blir det i Norge? Vil dere tilby Apple Pay?

– Vi ønsker til enhver tid å tilby våre kunder de beste digitale løsningene. Om vi får muligheten til å tilby Apple Pay i Norge, vil tiden vise.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer