Skatt av bolig

Slik skattes boligen din

Boligskatten for 2022 betyr blant annet uendret rentefradrag, økt formuesskatt, videreførte nye BSU-regler og ingen arveavgift. Vi regner ut hvordan dette kan gi utslag for deg.

SKATTESJEKK: I denne videoen viser Skatteetaten hvordan du går gjennom skattemeldingen, legger til eller endrer opplysninger. I saken under kan du lese om hvordan skatt tilknyttet bolig blir i 2022. Video: Skatteetaten Vis mer
Publisert

Budsjettavtalen mellom regjeringen og SV ble lagt fram mandag 29. november, og til syvende og sist ble boligskatt-forslaget slik finansminister Trygve Slagsvold Vedum skisserte tidligere i høst, skriver Huseierne.

Her er en kort oppsummering:

  • Rentefradraget forblir uendret
  • Formuesskatten øker for noen boliger
  • Eiendomsskatt, utleie-skatt og boligsalg-skatt holdes uendret
  • Boligsparing for unge (BSU) videreføres også som før
  • Arveavgiften forblir borte

Videre kan du se noen regneeksempler på hvordan boligskatten er for hvert enkelt punkt.

Boligskatten du får igjen

Rentefradraget og den alminnelige skattesatsen blir altså værende på 22 prosent i 2022, slik den har vært i flere år etter at den ble satt ned fra startpunktet på 28 prosent tilbake i 2013.

Forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand i Storebrand viser oss hvordan dette gir utslag i kroner og øre:

Slik blir rentefradraget

Boliglån Fradrag for effektiv rente på to prosent Igjen på skatten
2 000 000 kronerca. 38 000 X 22%8360 kroner
4 000 000 kronerca. 77 000 X 22%16 940 kroner
6 000 000 kronerca. 116 000 X 22%25 520 kroner

Økt formuesskatt, men ikke for alle…

I 2022 blir det økt formuesskatt for boliger med verdi over ti millioner kroner. Dermed skal primærboliger beskattes med 50 prosent av markedsverdien over ti millioner kroner.

Formuesverdien av sekundærbolig, typisk utleiebolig, økes fra 90 prosent til 95 prosent av markedsverdien.

Boliger med verdi under ti millioner, derimot, skattlegges med 25 prosent av markedsverdi, som før.

Ifølge forbrukerøkonom Tvetenstrand vil dette si at en bolig verdt seks millioner kroner, vil få en ligningsverdi på 1,5 millioner. En bolig verdt hele 12 millioner, på den annen side, vil få ligningsverdi på 3,5 millioner kroner med den nye formuesskatten.

- Har du imidlertid 100 000 kroner på konto og ellers ingen formue i tillegg til bolig, vil du ikke betale formuesskatt forutsatt boligverdi på seks millioner. De med boligverdi til 12 millioner, vil få formuesskatt på 18 050 kroner, sier Tvetenstrand til DinSide.

Hytter får justert opp med 25 prosent, men beregningsgrunnlaget holdes på maks 30 prosent av verdien – noe som betyr at for de i formuesskatteposisjon får økt formuesskatt.

Slipper eiendomsskatt

Eiendomsskatten er en kommunal skatt, og det er opp til hver kommune om de ønsker å ha eiendomsskatt eller ikke. De kan også til en viss grad selv bestemme hva den skal være, men skattesatsen kan maks være fire promille, og det er mulig å trekke fra et bunnfradrag på verdien før eiendomsskatten skal slå inn.

- I Oslo, for eksempel, må du betale tre promille i eiendomsskatt, men de trekker fra fire millioner som bunnfradrag, og i tillegg slår de av 30 prosent av markedsverdien på boligen, påpeker Tvetenstrand.

- Det vil si at dersom du eier en bolig til 5,71 millioner eller lavere, betaler du ikke eiendomsskatt. Eier du, derimot, en bolig verdt sju millioner, får du 2700 kroner å betale i eiendomsskatt, eksemplifiserer hun.

SMELL: Eier har ansvar for å vedlikeholde boligen. Skader som skyldes mangel på dette, dekker forsikringen ikke. Klipp/video: Tobias Fjeldvang og Linn Merete Rognø Vis mer

Utleie-skatt kan slå begge veier

Utleie skattes som før:

  • Leier du ut bolig du selv ikke bor i, altså sekundærbolig, betaler du 22 prosent skatt av hele leieinntekten minus kostnader knyttet direkte til utleie, som slitasje, forsikring og lignende.
  • Leier du ut en mindre del av boligen du bor i, som utgjør mindre enn 50 prosent av utleieverdien av hele boligen, kan du leie ut dette skattefritt. Et typisk eksempel er dersom du har en hybel i huset ditt, eller du leier ut et soverom i leiligheten du selv bor i.
  • Hytte som du bruker selv kan du leie ut skattefritt for 10 000 kroner i året, men leier du ut for mer, må du betale skatt på 22 prosent av 85 prosent av hytteutleie-inntektene. Leier du ut ei hytte du ikke bruker selv, må du betale skatt av alle leieinntektene, men her kan du også trekke fra kostnadene du har i forbindelse med utleie.

Boligsalg-skatten du kan unngå

De som selger bolig med skattepliktig gevinst, får 22 prosent skatt på gevinsten - også dette uendret fra 2021.

Dette er imidlertid en skatt du kan unngå - bare sjekk her:

Følg med på BSU-en

De skattefrie sparebeløpene for boligsparing for unge (BSU) videreføres i 2022, og er følgende:

  • Du kan spare inntil 27 500 kroner med skattefradrag i året
  • Totalt sparebeløp er på 300 000 kroner

Men samtidig opprettholdes endringen fra i år om at du bare får skattefradrag fram til du har kjøpt din første bolig.

Hvis du sparer i BSU og har kjøpt bolig, regnes BSU-en som er vanlig konto, og du får ikke lenger skattefradrag. Du kan dog fortsette å spare med god rente fram til du fyller 34 år. Når du bikker denne alderen, reduseres BSU-renta til ordinær sparekonto-rente samtidig som pengene fortsatt er låst til bolig.

Ingen arveavgift, men…

Det er i dag ikke arveavgift i Norge, og det blir altså ikke arveavgift i 2022 heller.

Nå er det ei god stund siden arveavgiften ble avviklet - det skjedde tilbake i januar 2014.

Likevel er det slett ikke sikkert at alle arvinger kommer like gunstig ut med de nye reglene, for samtidig med at arveavgiften ble borte, strammet regjeringen inn skattereglene ved arv.

Les mer om det her:

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer