Slik skjuler bransjen E-stoffer i norsk ferdigmat

Skriver heller sitronsyre og guarkjernemel enn E330 og E412.

IKKE SE ETTER E: Mange nordmenn synes ingredienslister med E-stoffer er skumle. Men blant annet Fjordland og Toro oppgir sjeldent E-nummeret, mens andre ikke ser problemet. Da må du gå nøyere til verks om du vil sammenlikne norsk ferdigmat. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
IKKE SE ETTER E: Mange nordmenn synes ingredienslister med E-stoffer er skumle. Men blant annet Fjordland og Toro oppgir sjeldent E-nummeret, mens andre ikke ser problemet. Da må du gå nøyere til verks om du vil sammenlikne norsk ferdigmat. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mange sjekker ingredienslistene for å se «hvor naturlig» maten er. Og er det én ting vi er opplært til å tro er selve begrepet på unaturlig mat, er det E-stoffer.

En rask titt på ingrediensene i Toros nye ferdigrett Laks og Pasta ser derfor naturlig nok ut, uten et eneste E-stoff deklarert. Men undersøker du nærmere finner du stoffer som like gjerne kunne vært skrevet med en E foran, som:

 • «Betakaroten», av andre oppgitt som E160a.
 • «Sitronsyre», som også kan deklareres som E330.
 • «Modifisert maisstivelse», med et E-nummer mellom 1404 og 1450 som lovverket ikke krever spesifisert.
Blant annet Fjordland gjør akkurat det samme. Årets nyhet Pasta Pomodoro deklarerer for eksempel xantangummi, som like riktig kunne blitt skrevet som E415.

Å telle E-er bakpå matvarene dine er derfor meningsløst. Ikke bare fordi E-stoffer etter all sannsylighet ikke er noe å frykte i seg selv, men fordi flere matprodusenter bevisst dropper E-nummerne i ingredienslistene sine.

LES OGSÅ: Folkets Kjøttkaker inneholder mer enn 65 ulike ingredienser – hva skjuler seg bak fremmedordene?

SE SELV: Her er ingredienslista til Toros Laks og pasta-rett. Blant annet betakaroten oppgis med navn, mens andre produsenter skriver E160a. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
SE SELV: Her er ingredienslista til Toros Laks og pasta-rett. Blant annet betakaroten oppgis med navn, mens andre produsenter skriver E160a. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer


«Mer forståelig»

Eksemplene over er langt fra de mest omfattende. Dinside finner syv E-stoffer blant ingrediensene i Fjordlands bernaisesaus – som guarkjernemel, av andre kalt E412.

Hva er et E-stoff?

 • E-stoffer er tilsetningsstoffer godkjent for bruk i mat i EU. At noe kalles et E-stoff betyr altså bare at det er godkjent og har fått et E-nummer – ikke nødvendigvis at det er kunstig, og på ingen måte at det er farlig.
 • E-numre skal forenkle til tider lange, kjemiske navn på tvers av språk, samt gi en trygghet for at stoffet er godkjent.
 • Produsenten kan selv velge mellom å oppgi E-nummeret eller skrive navnet fullt ut.
 • En liste over norske navn på E-stoffer finner du her.

 • I Toros samme type saus finner vi fem. De skriver blant annet johannesbrødkjernemel der andre skriver E410.

  - Vår policy er at vi skal lage mest mulig forståelige innholdsdeklarasjoner som er lett å ta seg inn i for forbrukerne, forteller kommunikasjonsdirektør Dag Olav Stokken i Orkla Foods Norge, som produserer Toro-maten, til Dinside.

  De skriver derfor forståelige navn fullt ut, mens mer avanserte stoffnavn får et E-nummer – eventuelt begge deler. Stokken tror dette bidrar til at flere leser og forstår pakningene hans.

  - E-stoffer har for mange fått en negativ klang. Har dette hatt noe å si?

  - Det er mye feilinformasjon om hva E-stoffer er. Derfor mener vi primært det er mest veiledende å bruke navnet på stoffet, svarer Stokken i Orkla.

  LES OGSÅ: Pin-Up inneholder alger, soya, treverk og korn. Hvorfor trenger det å være så komplisert?

  NEGATIV E-FOKUS: Fjordland gir gjennom Safari-yoghurten inntrykk av at et fravær av E-stoffer er noe positivt, og at E-stoffer i motsatt fall kan være negativt, i alle fall for barn. Foto: FJORDLAND
  NEGATIV E-FOKUS: Fjordland gir gjennom Safari-yoghurten inntrykk av at et fravær av E-stoffer er noe positivt, og at E-stoffer i motsatt fall kan være negativt, i alle fall for barn. Foto: FJORDLAND Vis mer


  Nekter for skjuling

  Fjordland bruker samme argument, og kommunikasjonssjef Anne Marit Rødland påpeker at det er helt frivillig for matprodusentene om de vil bruke et E-nummer eller stoffets navn.

  Slik finner du E-ene

 • Matinformasjonsforskriften krever ikke angivelse av E-nummeret til tilsetningsstoffer, men ofte at de må angis i en kategori.
 • Derfor kan du se etter uttrykk som «farge», «syre» og «antioksidant», etterfulgt av parantes med stoffer inne i seg.
 • Stoffene du finner der vil ofte være E-stoffer, uansett om de angis med E-nummer eller ikke.

 • - Fjordland har valgt å bruke navnet på tilsetningsstoffer, fordi vi mener at det er mer forklarende for forbrukeren enn et E-nummer, sier Rødland til Dinside.

  Fjordland står bak Safari-yoghurten, som markedsføres som fri for E-stoffer. «Ingen E-stoffer tillatt!» skrives det blant annet. Samtidig inneholder altså Fjordlands ferdigmiddager E-stoffer, som bevisst ikke merkes som E-stoffer.

  - I ett produkt reklamerer dere for fraværet av E-stoffer, i et annet velger dere å ikke oppgi at stoffer er E-stoffer. Føler dere at E-stoffer er noe negativt som bør skjules?

  - Vi er opptatt av at merkingen av våre produkter skal være så forståelig som mulig for våre kunder. Navnet på tilsetningsstoffet er mer forklarende enn et E-nummer, og derfor bruker vi heller navnet, gjentar Rødland.

  LES OGSÅ: Avslør matjuks på kjøkkenet – slik leser du ingredienslister

  STÅR FRAM: Fersk og Ferdig-rettene har ingen skam på å oppgi en hel haug E-stoffer. NorgesGruppen mener dette er mer ærlig, men det skal også sies at deres ingredienslister ofte er langt mer omfattende enn konkurrentenes. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
  STÅR FRAM: Fersk og Ferdig-rettene har ingen skam på å oppgi en hel haug E-stoffer. NorgesGruppen mener dette er mer ærlig, men det skal også sies at deres ingredienslister ofte er langt mer omfattende enn konkurrentenes. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer


  Tror andre frykter E-frykt

  Andre merker går motsatt vei, som Fersk og Ferdig fra NorgesGruppen. Årets nyhet Risotto med sopp oppgir hele ti E-stoffer, og flere av dem kunne enkelt blitt skrevet uten E-nummer, slik konkurrentene gjør. For eksempel E412 (guarkjernemel) og E330 (sitronsyre).

  Hva vil du helst ha i ingredienslistene? (Avsluttet)
  Begge deler («sitronsyre/E330»)(79%) 1862
  Navnet («sitronsyre»)(16%) 387
  E-nummeret («E330»)(4%) 101
  Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


  - Innholdsfortegnelser med mange E-nummer kan dessverre virke skremmende på noen forbrukere. Men i henhold til vår policy for ærlig merking, velger vi likevel å merke alle E-stoffer med riktig E-nummer, forteller kommunikasjonssjef Kine Søyland i NorgesGruppen, som lager Fersk og Ferdig-rettene, til Dinside.

  De mener E-nummer er enklest fordi de er felles for hele EU, kan leses av allergikere uavhengig av språk og erstatter tidvis lange og kompliserte navn i tidvis lange og kompliserte ingredienslister.

  Dessuten, interessant nok: Fordi NorgesGruppen visstnok ønsker å være ærlige på at maten deres faktisk inneholder E-stoffer.

  - Hvorfor tror du andre matprodusenter bevisst unngår å oppgi E-numre?

  - Produsenter som kun bruker kjemisk navn frykter nok at E-numre kan virke skremmende på forbrukere. Det er dessverre en del myter og skremselspropaganda rundt dette, sier Søyland.

  LES OGSÅ: Vann med smak tar av – vi spurte hvor smaken kommer fra

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer