Slik skjuler rikingene formuen

SKATT 2003: Det er både enkelt og fullt lovlig å skjule formuen sin, slik at den ikke blir synlig i skattelistene. Men hvordan gjør du det? Her er rikingenes triks.

Publisert
Sist oppdatert
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Har du alle millionene dine i banken, vil du ikke bare figurere øverst på skattelistene. Du må også betale formuesskatt.

Formuesskatten oppmuntrer derfor direkte til god, gammeldags skatteplanlegging.

For det er faktisk lett å kamuflere formuen slik at den ikke blir synlig i skattelistene. Og ikke bare er det enkelt - slik skatteplanlegging er også fullt lovlig.

For å kutte formuen må du over i flyttebransjen.

Flyttesjau

Trikset er altså å flytte formuen fra en formuesgjenstand til en annen. De mest kjente metodene er å putte hele eller deler av formuen i eiendom, eller i unoterte aksjeselskap.

Triks 1: Kjøp av unoterte aksjer

En enkel måte å krympe formuen er å sette deler av den i unoterte aksjer, det vil si i aksjer som omsettes utenfor handelssystemet til Oslo Børs.

Her er søkesiden for skattelistene

Slik skjuler rikingene formuen


Hvorfor? Ikke-børsnoterte aksjer verdsettes til 65 prosent av aksjenes forholdmessige andel av selskapets samlede skattemessige formuesverdi. I praksis betyr det at den underliggende formuesverdien av aksjer i ikke-børsnoterte selskaper er betydelig lavere enn aksjenes reelle verdi. Resultatet er at formuen – på papiret – kuttes, eller forsvinner helt.

Ifølge en ECON-rapport fra 2002 får du faktisk en dobbelrabatt ved å sette pengene i unoterte aksjer. Den første er prosentrabatten på 35 prosent (formuesverdi lik 65 prosent av beregnet verdi), mens den andre rabatten er basert på at den beregnede verdien av de unoterte aksjene allerede i utgangspunktet ligger lavere enn markedsverdien skulle tilsi.

Triks 2: Invester i eiendom

Tar du et par millioner ut av banken for å kjøpe bolig er det enkelt å kutte formuesskatten. Den skattepliktige formuesverdien av bolig og fritidsbolig - ligningsverdien - vil variere. Men vil uansett ikke overstige 30 prosent av markedsverdien.

Har du 1,5 millioner kroner på bok og kjøper en eiendom for to millioner kroner, må du låne 500.000. Dersom ligningsverdien på eiendommen er 500.000 kroner vil den skattepliktige nettoformuen din ende på null kroner på grunn av lånet. Riktignok må du betale renter på lånet, men du kan også få inntekter ved utleie av boligen. Skattesatsen for eventuell utleieinntekt er på 28 prosent.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer