Slik skulle det vært gjort

For å unngå at leger bryter taushetsplikten sin, er det inngått en avtale mellom Den norske lægeforening og Norges Forsikringsforbund.

Publisert

Dessverre ser det altså ut som om både enkelte leger, og ikke minst forsikringsbransjen bryter avtalen.

I avtalen står det blant annet: "Krav fra selskapene (=forsikringsselskapene) om komplett uredigert pasientjournal skal begrenses. Hvis et selskap likevel finner det nødvendig å innhente kopi av komplett uredigert pasientjournal, skal følgende betingelser være oppfylt:- Det skal framlegges en ny, egen spesifisert samtykkeerklæring fra pasienten.- Det skal gis en særskilt begrunnelse for hvorfor opplysningene vurderes nødvendige, samt spesifiseres hvilket tidsrom som opplysningene skal dekke.- Journalutskriften skal sendes direkte til nærmere angitt lege i selskapet.- Denne skal redigere ut og makulere opplysninger som både er sensitive og irrelevante for saken, før journalopplysningene går videre til selskapet til ordinær saksbehandling."Etter dette presiseres at den "redigerte journalen" forutsettes å kunne sendes direkte til selskapets saksbehandler.

Langt mellom liv og lære

Som vår sak viser er denne avtalen brutt på flere områder, og selv om vi kun har kjennskap til praksisen i ett forsikringsselskap, tviler vi dessverre ikke på at dette også skjer hos de andre.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer