Slik slipper du toll og moms

Toll? Moms? Mva? Her er hva du egentlig må betale.

STOPP EN HALV: Kommer du forbi tolleren dersom du handler i nettbutikken? (Bildet er en montasje.)
STOPP EN HALV: Kommer du forbi tolleren dersom du handler i nettbutikken? (Bildet er en montasje.) Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Enten du handler julegavene i utenlandske nettbutikker, eller er på ferie i utlandet og vil kjøpe med deg varer hjem, kan reglene for toll og merverdiavgift være forvirrende å forholde seg til. Skal du betale toll på sportsutstyr? Og når får du tilbake merverdiavgiften?

God hjelp til netthandelen får du alltid med vår IMPORTKALKULATOR, men vil du vite hvorfor eller for hva du betaler, er det bare å lese videre.

Dette er avgiftene

Toll og merverdiavgift er begge avgifter som den norske stat har pålagt privatpersoner og bedrifter å betale, men mens tollsatsene skal beskytte norske bedrifter mot konkurranse fra utlandet, så er merverdiavgiften en generell avgift som gjelder alle varer og tjenester (se unntak nedenfor) omsatt i Norge, eller importert fra utlandet.

 • Merverdiavgift: Alle varer som importeres til Norge er i utgangspunktet avgiftspliktige, det vil si at du må betale en merverdiavgift på 25 prosent. Merverdiavgift skal betales selv om varen er tollfri eller fri for særavgift. For enkelte varer må du nemlig også betale særavgift. Dette gjelder blant annet alkohol/etanol, tobakk, sukker, sjokolade, båtmotorer og oljeprodukter.

 • Les artikkelen gratis

  Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

  Gå til innlogging med

  Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer