Slik slukker du halsbrannen

Kanskje er det enklere enn du tror å bli kvitt den sure svien.

Ok, tradisjonell halsbrann er litt annerledes enn dette, men for de som lider av det kan det iblant fortone seg slik. Foto: Panther Media
Ok, tradisjonell halsbrann er litt annerledes enn dette, men for de som lider av det kan det iblant fortone seg slik. Foto: Panther Media Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Halsbrann er et ubehagelig og dessverre svært vanlig problem. Ifølge enundersøkelse som Nordic Market Research har utført for legemiddelselskapetNovartis lider 36 prosent av alle voksne nordmenn av halsbrann.

  • Kjennetegnet ved halsbrann er en brennende følelse som stiger fra mageneller nedre del av brystet, og opp til hals eller munn. Ofte er det kombinertmed sure oppstøt.
  • Halvparten er mest plaget på kveldstid.
  • Halsbrann påvirker den enkeltes livskvalitet i form av søvnvansker,spisemønster og generell velvære.
  • Halsbrann og sure oppstøt skyldes at surt innhold fra magesekken kommer opp i spiserøret, som kan bli betent og smertefullt. Dette kalles refluks, altså tilbakestrømning, og kommer av at lukkemekanismen i overgangen mellomspiserør og magesekk ikke fungerer slik den normalt skal.
Les også: Dette gir dårlig ånde

Matvaner kan være avgjørende

Nesten 40 prosent av dem som plages med halsbrann velger å ikke gjøre noe problemet. En vanlig behandlingsmetode er inntak av syrenøytraliserende midler.

Ernæringsfysiolog Andree Levorsen skriver imidlertid på Lommelegen.no at det du spiser kan ha stor betydning for i hvor stor grad du plages av halsbrann. Noen typer mat lindrer halsbrann, mens andre typer mat forverrer den.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer