Slik smugler vi

Øl, røyk og narko i truser, biler og kofferter.

KREATIVT: Smuglere bruker alle triks for å slippe unna tollerne. Men de havner ofte i saksa likevel.  Foto: Ole Petter Baugerød Stokke/Tollvesenet
KREATIVT: Smuglere bruker alle triks for å slippe unna tollerne. Men de havner ofte i saksa likevel. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke/Tollvesenet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De fleste nøyer seg med å ta med noen pakker flesk for mye.

Kanskje en flaske sprit, også.

Men de som virkelig smugler gir seg ikke før bilen er full, og vel så det.

Her er noen av de frekkeste smuglerne Tollvesenet har tatt hittil i år.

Ikke gjør deg til smugler - slik betaler du frivillig toll på netthandel

Noen kartonger for mye, kanskje? Da tollen stoppet denne bilen med rundt med 120.000 sigaretter i bagasjerommet, valgte smugleren å rømme til skogs. Foto: Tollvesenet
Noen kartonger for mye, kanskje? Da tollen stoppet denne bilen med rundt med 120.000 sigaretter i bagasjerommet, valgte smugleren å rømme til skogs. Foto: Tollvesenet Vis mer


Røyksugen

Om du kjører rundt med 120.000 sigaretter i bagasjerommet, er det bare én ting å gjøre når tollerne kommer: Løpe. Gjerne til skogs.

Derfor blir det enda dyrere for sigaretter fra utlandet

Det valgte denne smugleren å gjøre, da han ble stanset i Kongsvinger i juni. Hundepatruljer søkte etter mannen uten hell, men staten unngikk uansett å gå glipp av hele 355.500 skattekroner.

Foto: Tollvesenet
Foto: Tollvesenet Vis mer


Frekt undertøy

Tollere fattet raskt mistanke da de stanset en 53 år gammel portugisisk dame på Oslo sentralstasjon i mai. Hun kom på toget fra Sverige, og skulle etter sigende se seg om etter et passende Oslo-lokale for å gjennomføre drømmen sin: En egen neglesalong.

Tollerne sjekket kofferten hennes, og tok en ekstra nøye titt på undertøyet. Det lønte seg, for i en truse fant de 2,5 kilo kokain, og i BH-en lå det et innlegg i form av 800 gram ekstra.

Foto: Tollvesenet
Foto: Tollvesenet Vis mer


Berusende russefeiring

Tollvesenet forsøkte å stanse to ungdommer på E18 i Ørje i april, men de to trykket på gassen i stedet for bremsen. Da lovens lange arm senere på kvelden fikk tak i de to, fant Tollvesenet 2.344 liter øl.

- Vi kjøpte inn ølet til russefeiringen, fortalte ungdommene.

Mer om de ølglade russene: 2.339 liter over kvota

Foto: Tollvesenet
Foto: Tollvesenet Vis mer


“...eller er bare du glad for å se meg?”

Menn fra det afrikanske kontinent har kanskje ord på seg for å være velutstyrte, men det får være grenser.

Tollvesenet lot seg ikke lure av en 31 år gammel marokaner med litt vel stor bul i buksa i april. Inne i en sokk han hadde gjemt i trusa fant de 255 gram heroin, og bussturen fra Gøteborg endte slett ikke med et slektningbesøk, slik mannen påstod han egentlig hadde planer om.

Foto: Tollvesenet
Foto: Tollvesenet Vis mer


Skulle i retten - smuglet

Noen sliter mer enn andre med å holde livet på riktig kjøl. En 31 år gammel serber skulle i april egentlig møte i Halden tingrett, hvor han stod tiltalt for smugling. Men i stedet valgte han heller å, ja nettopp, smugle.

Samme kveld ble han nemlig stanset i Rømskog med 768 liter øl, 270 liter vin og 30 liter brennevin. Det var da tredje gangen han ble tatt for smugling hittil i år.

Nå vil svenskene ha dyrere vin

Foto: Tollvesenet
Foto: Tollvesenet Vis mer


Litt kontanter kan være greit

Nordmenn liker å ha med seg litt kontanter når de skal på tur. Men de fleste nøyer seg med et par tusen, ikke to millioner kroner.

Ifølge 25-åringen som Tollvesenet stanset på toget fra Oslo til Stockholm i mars skulle pengene stamme fra eiendomssalg. Men det tredje største valutabeslaget noen sinne stammer høyst sannsynlig fra langt mer lyssky operasjoner enn boligmekling.

Foto: Tollvesenet
Foto: Tollvesenet Vis mer


Ikke helt usynlig

Tollvesenet kommer stadig over kreative smuglere, som gjemmer varene i alt fra undertøy til Pringles-bokser. Denne er ikke fullt så imponerende.

I en campingbil på E18 over Ørje fant tollere 19,7 kilo hasj i gjennomsiktige flasker i mars. At det ikke var vann på flaskene var relativt enkelt å se. Den 32 år gamle kvinnen og 48 år gamle mannen fra Portugal fikk straff som fortjent, og velger kanskje mindre gjennomsiktige løsninger neste gang.

Du kan handle mer på norsk taxfree dersom du skal til utlandet

Foto: Tollvesenet
Foto: Tollvesenet Vis mer


Saft suse

Du kan bestille det meste fra Kina, for eksempel doping om du vil pumpe opp kroppen før badesesongen, på den verst tenkelige måten.

Tollere stanset i februar en kar som kom kjørende over Bjørnfjell i Nordland med en fem liter stor saftkanne. 23-åringen hevdet kannen inneholdt pæresaft, men tollerne ante at karen hadde uren saft i kannen. Innholdet var anabole steroider fra Kina, blandet med olje, og kannen var en del av en større landsomfattende operasjon. I alt åtte personer ble senere arrestert.

Foto: Tollvesenet
Foto: Tollvesenet Vis mer


Trangt om plassen

Denne saken er igrunn bare tragisk. På ferjen fra Hirtshals til Kristiansand befant det seg 23 asylsøkere fra Kosovo, i en Chrysler stasjonsvogn. Både unge, gamle og gravide.

Dette ble smuglet mest i fjor

- I årenes løp har vi opplevd mange merkelige situasjoner i tollkontrollen i Kristiansand, men dette var mildest talt uvanlig, sier kontorsjef Helge Breilid i Tollvesenet, som oppdaget bilen i februar.

- Det er veldig spesielt å åpne bildørene og oppleve at 23 personer velter ut.

Asylsøkerne fortalte forøvrig tollerne at de skulle på en fest i Danmark ...

Har du ikke fått nok ennå? Du kan lese flere smuglerhistorier på Tollvesenets egen nettside!

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer