Tirsdag 8. desember klokka 07:00 blir skattelistene for 2019 offentliggjort, og du kan gå inn og sjekke hva naboen eller kjendisene tjente i fjor.
Likevel er det én ting du bør tenke på før du setter deg ned med kaffekoppen og taster inn det ene navnet etter det andre, nemlig at de du søker opp kan se at du gjør det.
På samme måte kan du se hvem som har søkt opp deg.

Kalkulator: Regn ut skatten din i 2021
Se hvem som søker opp deg
Det er Stortinget som har besluttet at det skal logges hvem som søker i skattelistene. Dette begrenser hvor mye informasjon én enkeltperson kan hente, samt at opplysninger om hvem som har søkt på hvem også vises.
Når du har logget deg inn for å søke i skattelistene, kan du klikke på søkestatistikk og se hvem som har søkt på deg. Da ser du navn, fødselsår, postnummer og -sted på den som har søkt og tidspunktet for søket.
Lista over hvem som har søkt og sett på deg oppdateres én gang i timen.

Slik blir desember-skatten
Slik søker du i skattelistene
Så, over til hvordan du søker i skattelistene:
- Først og fremst må du være over 16 år for å søke i listene, og du må logge deg inn via Altinn.
- Du kan se på skattelisteopplysningene for inntil 500 personer per kalendermåned.
- Men, det er forskjell på søk og visninger: Når du søker etter én person, får du opp ei treffliste med personer som passer til søkeopplysningene dine. Først når du klikker på én enkeltperson for å se skattelisteopplysningene, telles det som en visning.

Slik tolker du skattelistene
- Viser ikke hele bildet
Forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand i Danske Bank påpeker at for privatpersoner er det egentlig ikke noen god grunn til å sjekke skattelistene - det er kun hvis du er nysgjerrig på hva andre tjener eller har i formue, og nå som det er synlig hvem du søker opp, kan du heller ikke snoke lenger.
- Men, skattelistene viser ikke det helt riktige bildet, og du må vite mer om en person for å vite hva de faktisk tjener eller har av formue, sier Tvetenstrand til Dinside.
For eksempel er inntekten som vises nettoinntekt. Det er summen av alle typer inntekt minus alle fradrag (foruten om særfradrag).
- Det betyr at en person kan ha høy inntekt, mye lån og solgt investeringer med tap eller lignende, som vil trekkes fra inntekten. Nettoinntekt kan derfor komme ut mye lavere enn den realiteten er, forklarer Tvetenstrand.
Hva står egentlig i skattelistene?
- Navn og fødselsår (eventuelt organisasjonsnummer for selskap)
- Postnummer, -sted og kommune
- Nettoinntekt (alminnelig inntekt før særfradrag - nettoinntekt omfatter ikke tillegg i alminnelig inntekt eller oppjustert alminnelig inntekt)
- Nettoformue
- Skatt
Andre opplysninger offentliggjøres ikke. Vær også oppmerksom på at tallene ikke nødvendigvis er endelige - for eksempel vil tallene kunne bli endret blant annet som følge av klage på fastsettingen.
Kilde: Skatteetaten
Formuen som vises, på den annen side, er netto ligningsformue. Denne er som ofte mye lavere enn faktisk formue.
- Blant annet verdsettes hjemmet ditt til om lag 25 prosent av markedsverdien, hytta til cirka 30 prosent og aksjer/aksjefond har en formuesrabatt på 35 prosent, sier forbrukerøkonomen.
- Den siste skattemeldingen viser er utlignet skatt, som er summen av alle skatter. Denne vil også være misvisende dersom du ikke vet hele situasjonen til personen du søker opp, legger hun til.

Her slipper du skatt
Får du ikke opp noe(n) når du søker
Hvis du klikker på et navn, men ikke får opp noe, har du brukt opp dine 500 visninger - da kan du fortsatt søke, men får ikke vist skattelisteopplysningene.
Den første dagen i hver nye måned nullstilles antall visninger.
Når du har 50 eller færre visninger igjen, varsles det på skjermen.
Det går ikke an å reservere seg mot å stå i skattelistene, men likevel kan skattelistene være begrenset. De vil nemlig ikke inneholde opplsyninger om personer:
- Med sperret adresse
- Som kan røpe et klientforhold
- Som var 17 år eller yngre ved inntektsårets utgang
- Uten fast bopel
- Som er døde