Skattelistene

Slik søker du i skattelistene

Men, husk at de du søker opp kan «se deg», og at du kan se de som søker deg opp.

SKATT: Er du nysgjerrig på hva, for eksempel, Petter Northug tjente i fjor, sjekker du slik. Video: Ingebjørg Iversen / Dinside Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Onsdag 8. desember klokka 07:00 blir skattelistene for 2020 offentliggjort, og du kan gå inn og sjekke hva naboen eller kjendisene tjente i fjor.

Likevel er det én ting du bør tenke på før du setter deg ned med kaffekoppen og taster inn det ene navnet etter det andre, nemlig at de du søker opp kan se at du gjør det.

På samme måte kan du se hvem som har søkt opp deg.

Se hvem som søker opp deg

Det er Stortinget som har besluttet at det skal logges hvem som søker i skattelistene. Dette begrenser hvor mye informasjon én enkeltperson kan hente, samt at opplysninger om hvem som har søkt på hvem også vises.

«SNOKING»: Åpne skattelister gjør at du kan se hvem som har søkt deg opp. Video: Ingebjørg Iversen Vis mer

Når du har logget deg inn for å søke i skattelistene, kan du klikke på søkestatistikk og se hvem som har søkt på deg. Da ser du navn, fødselsår, postnummer og -sted på den som har søkt og tidspunktet for søket.

Lista over hvem som har søkt og sett på deg oppdateres én gang i timen.

Slik søker du i skattelistene

Så, over til hvordan du søker i skattelistene:

  • Først og fremst må du være over 16 år for å søke i listene, og du må logge deg inn via Altinn.
  • Du kan se på skattelisteopplysningene for inntil 500 personer per kalendermåned.
  • Men, det er forskjell på søk og visninger: Når du søker etter én person, får du opp ei treffliste med personer som passer til søkeopplysningene dine. Først når du klikker på én enkeltperson for å se skattelisteopplysningene, telles det som en visning.

- Viser ikke hele bildet

Forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand i Danske Bank påpeker at for privatpersoner er det egentlig ikke noen god grunn til å sjekke skattelistene - det er kun hvis du er nysgjerrig på hva andre tjener eller har i formue, og nå som det er synlig hvem du søker opp, kan du heller ikke snoke lenger.

- Men, skattelistene viser ikke det helt riktige bildet, og du må vite mer om en person for å vite hva de faktisk tjener eller har av formue, sier Tvetenstrand til Dinside.

For eksempel er inntekten som vises nettoinntekt. Det er summen av alle typer inntekt minus alle fradrag (foruten om særfradrag).

- Det betyr at en person kan ha høy inntekt, mye lån og solgt investeringer med tap eller lignende, som vil trekkes fra inntekten. Nettoinntekt kan derfor komme ut mye lavere enn den realiteten er, forklarer Tvetenstrand.

- Har den som søkes opp, derimot, solgt aksjer med gevinst, vil gevinsten telles som inntekt og tallet vil se høyere ut enn den egentlig er.

Formuen som vises, på den annen side, er netto ligningsformue. Denne er som ofte mye lavere enn faktisk formue.

- Blant annet verdsettes hjemmet ditt til om lag 25 prosent av markedsverdien, hytta til cirka 30 prosent og aksjer/aksjefond har en formuesrabatt på 35 prosent, sier forbrukerøkonomen.

- Den siste skattemeldingen viser er utlignet skatt, som er summen av alle skatter. Denne vil også være misvisende dersom du ikke vet hele situasjonen til personen du søker opp, legger hun til.

Får du ikke opp noe(n) når du søker

Hvis du klikker på et navn, men ikke får opp noe, har du brukt opp dine 500 visninger - da kan du fortsatt søke, men får ikke vist skattelisteopplysningene.

Den første dagen i hver nye måned nullstilles antall visninger.

Når du har 50 eller færre visninger igjen, varsles det på skjermen.

Det går ikke an å reservere seg mot å stå i skattelistene, men likevel kan skattelistene være begrenset. De vil nemlig ikke inneholde opplsyninger om personer:

  • Med sperret adresse
  • Som kan røpe et klientforhold
  • Som var 17 år eller yngre ved inntektsårets utgang
  • Uten fast bopel
  • Som er døde

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer