Slik sparer du best

Betal ned gjeld - så kan du begynne å spare.

BETAL! Det virker surt, men det er definitivt bedre enn sparegrisen. Foto: Per Ervland
BETAL! Det virker surt, men det er definitivt bedre enn sparegrisen. Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nordmenn ble mer opptatt av sparing under finanskrisen, men mange glemmer at den beste sparingen du kan gjøre, er å betale ned på gjeld: De beste sparetipsene!

Mange har kredittkortgjeld og andre forbrukslån med skyhøye renter. Det beste norske kredittkortet tilbyr en effektiv rente på drøyt 12 prosent, men de fleste ligger godt over 20 prosent, og nordmenn drar på denne kredittkortgjelden året rundt. Det beste sparetipset er å betale kreditorene.

>>>Se kredittverstingene

Ikke betal ned studielånet

Men hvilken gjeld skal du kvitte deg med først? Svaret på dette er også enkelt: Begynn med den dyreste, altså der du betaler høyest renter. Som regel er kredittkort, forbrukslån og billån de dyreste gjeldspostene du har. Boliglånet er et rimeligere lån, og helt nederst kommer som regel studielånet.

Noen vil likevel gjerne kvitte seg med studiegjelden. Før du begynner å betale ned akkurat dette lånet, merk deg at i tillegg til at det har lav rente, også er et mindre risikabelt lån enn andre: For det første kan ingen arve studiegjelden din hvis noe skulle hende deg. For det andre kan du søke om behovsprøvd ettergivelse hvis du blir ufør, og gjelden kan da bli slettet. Lånekassen er også relativt sjenerøse med rentefritak og betalingsutsettelser, så dersom du skulle komme i økonomiske vanskeligheter, kan du søke om dette.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer